Esettanulmányok

Okos épület: A GEZE okos fejlesztési központja

Az okos fejlesztési központ több mint 2000 m2-es alapterületű, négyemeletes, teraszos épületében hitelesítőhelyiségek, irodák, tárgyalók, valamint kreatív tevékenységekhez alkalmas helyiségek is helyet kaptak. A GEZE tökéletes körülményeket teremtett ahhoz, hogy szolgáltatási portfólióját az okos épületekbe szánt ajtókhoz és ablakokhoz való innovatív, átfogó hálózati megoldásokkal bővítse.

Okos épületek a jövő kihívásainak kezelésére

Az okos fejlesztési központ előcsarnoka. Fénykép: GEZE GmbH

Az okos fejlesztési központ előcsarnoka. © GEZE GmbH

A termékek tesztelése és hitelesítése a legmodernebb berendezésekkel, egy 1200 m2-es területen történik, ahol a moduláris próbapadok a legújabb robottechnikával vannak felszerelve. Ennek köszönhetően a prémium minőségű műszaki elképzelések és a termékek ezentúl jóval gyorsabban és hatékonyabban valósulhatnak meg. Az új rendszertesztelő létesítmény teljes ajtórendszerek bevizsgálását végzi különböző időjárási viszonyok között, mind a funkcionalitás, mind a használhatóság szempontjából. A nagyteljesítményű klímakamrában pedig a teljes termékválaszték környezeti tesztelése megvalósítható, de az elektronikai és méréseket végző laboratóriumok tesztelési kapacitása is jelentősen megnőtt.

A világszerte terjedő városiasodás azzal jár, hogy egyre több ember számára kell egyre jobb életfeltételeket teremteni az egyre korlátozottabban rendelkezésre álló földterületeken. A lakó- és munkahelyek biztosítása egyre nagyobb kihívást jelent, főként a nagyvárosokban. A demográfiai növekedés akadálymentes megoldásokat kíván, így egyre inkább az akadálymentes, univerzális dizájn válik alapértelmezéssé. A környezet iránti felelősségvállalás és a korlátozottan rendelkezésre álló természeti erőforrások fenntartható és energiahatékony épületekért kiáltanak. Mindezek a tényezők, a digitalizációval együtt a biztonságra, a felhasználók és lakók kényelmére, valamint az épületek üzemeltetésére vonatkozóan új igényeket generálnak. Ezeknek az igényeknek okos épületekkel lehet a leginkább megfelelni.

További információk az okos épületekről

A teljes épülettechnika vezérlése az „okos épületben”

Egymással kommunikáló ajtók és ablakok, optimalizált együttműködéssel. Fénykép: Jürgen Pollak a GEZE GmbH megbízásából

Egymással kommunikáló ajtók és ablakok, optimalizált együttműködéssel. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A GEZE nagymértékben elkötelezett az okos épülethálózatok iránt, és az új fejlesztési központ mesze a jövőbe tekint: a vállalat saját infrastruktúrát épített ki, amely hálózatba kötési megoldásokat kínál a teljes épülettechnika vezérlésére a jövő okos épületeiben. Az új épület maga is „okos épület”. Az összes szakmai csoport egy intelligens hálózat része, és integrálva van az épületirányítási rendszerbe. A fűtési, szellőzési, világítási és árnyékolórendszerek, valamint az ajtók és ablakok kommunikálnak és optimális módon együttműködnek egymással. Az ajtókon és ablakokon meglévő automatizálási és biztonsági funkciókat mind GEZE termékekkel érték el, ideértve a teljes füst- és hőelvezető szellőzőrendszert (RWA) is.

Think tank: Építészet az innovációs kapacitásért

Az új épület építészeti megoldásait és arculatát az innovációhoz vezető folyamatok határozták meg. A mérnökök és tesztmérnökök a fejlesztés minden szakaszában optimális munkakörülményekkel találkozhattak. A belső terek dizájnja és a műszaki berendezések a tudományágak közötti kapcsolatot hangsúlyozzák, és lehetővé teszik a különböző típusú szakértelmek közötti hálózatosodást. Ez jelenik meg például a mobilis projektterületekben, valamint a kreatív és pihenésre szánt részekben is, amelyekre azért van szükség, mert jól tudjuk, hogy a nagyszerű ötletek nem csak az íróasztal mellett születnek. A kellemes környezet és a mobil médiatechnológia ösztönzi az ötletek megosztását és a konvencióktól elrugaszkodó megoldásokat. 

Okos munka: Rugalmas munkaterületek a mobilis munkavégzés jegyében

Az épület minden területe és helyisége akadálymentesen elérhető, és bármilyen tevékenységhez pillanatok alatt optimális környezet teremthető. Ha ugyanazon a területen több, a hőmérsékletre vagy a fényviszonyokra vonatkozóan eltérő igényű csoport is dolgozik, a fényviszonyok vagy a szellőztetési körülmények bármikor megváltoztathatók. Íme egy példa: Az egyes zónák dinamikusan összekapcsolhatók egy emeleti területen, a fényviszonyok BUS rendszereken keresztüli vezérlésével. A közvetlen és közvetett fényelemek csoportosíthatók, és így minden csoport számára a kívánt fényviszonyok állíthatók be. Optimális, a szem számára túlzott terhelést nem jelentő megvilágítás állítható be egy aprólékos tevékenységeket végző fejlesztő munkaterületére, még akkor is, ha egy másik dolgozó megelégszik az átlagos fényintenzitással. A különböző területekre vonatkozó beállításokat a szobában található érintőpanel segítségével lehet létrehozni. Ehhez hasonlóan, az összes automata ablak is digitálisan csoportosítható.

Tudjon meg többet a természetes szellőzés előnyeiről

A nyitott iroda rövid kommunikációs csatornákat biztosít, és – a rugalmas munkaállomások révén – kényelmes, „mobilis” munkavégzést tesz lehetővé. A legkisebb részletekre is nagy hangsúlyt fektető, zseniális hangelnyelési koncepció akusztikailag választja el egymástól a tárgyalásra, az átjárásra és az egyéni munkavégzésre szánt részeket. Csendes, nagy odafigyelést igénylő munkákhoz különálló területek vagy tárgyalósarkok hozhatók létre, a belső hőmérséklet és a fényviszonyok pedig zónánként vezérelhetők. Az ablakok előtti okos toló zsalugáterek a fény vagy napsugárzás függvényében aktiválódnak. Az ajtók adott időpontban nyílnak és záródnak. A munkanap végén pedig működésbe lép az automatikus éjszakai lezárás.

További információk az épületbiztonságról

Központi kezelés és felügyelet a GEZE Cockpittal

Az összes komponens vezérlése egy épületautomatizálási rendszeren keresztül. Fénykép: GEZE GmbH

Az összes komponens vezérlése egy épületautomatizálási rendszeren keresztül. © GEZE GmbH

Az épületben szinte alig található nyomógombos kapcsoló. Az összes szakmai csoport és a helyiségek technikai berendezései központilag, egyetlen interfészen jelennek meg, és egy pillantás alatt ellenőrizhetők. A szakmai csoportok állapota előre beállított forgatókönyvek alapján, automatikusan is vezérelhetők és megjeleníthetők, de ezt természetesen a dolgozók saját maguk is megtehetik az érintőpaneleken keresztül. A helyiség klímája, a médiatechnológia, a fények, az ablakok vagy az ajtók egy központon keresztül, ikonokra kattintva vezérelhetők. Ezt az újonnan kifejlesztett GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer teszi lehetővé, amelynek feladatai és egyedi előnyei közé tartozik a központi vizuális megjelenítés, a felügyelet, és az összes integrált termék működtetése. A GEZE Cockpit engedélyezi, hogy a jogosult felhasználók aktiválhassák a szakmai csoportokat, megjeleníthessék azok állapotát, és speciális felhatalmazást kaphassanak a számítógépeiken keresztül. További információk a www.cockpit.geze.com weboldalon találhatók.

Laboratórium az okos lehetőségekért

Az egyértelmű volt, hogy a GEZE saját tesztelési és tanulási céljaira fogja használni az új fejlesztési központot. Ezáltal olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy mitől lesz egy épület „igazán” okos, mely hálózatépítési alkalmazások eredményezik a legnagyobb növekedést a kényelem, a biztonság, és az energiahatékonyság területén, valamint hogy milyen hálózatba kötési funkciókra lesz szükség a jövő épületeiben. Az épület a legkiválóbb feltételeket biztosítja ahhoz is, hogy az okos GEZE termékek és más termékcsoportok együttműködési képességét vizsgálni lehessen valós körülmények között, például azokkal a munkatársakkal, akik napi szinten az épületben dolgoznak.

Az okos épület a rugalmas csoportosítást és a termékek hozzáadását, illetve cseréjét is lehetővé teszi, így az új hálózatba kötési megoldásokat újra és újra meg lehet vizsgálni. A megszerzett tapasztalatokat a GEZE felhasználhatja az okos termékeinek folyamatos továbbfejlesztésében, illetve kiterjessze és tudatosítsa a felhasználók számára elérhető előnyöket a GEZE Cockpit használatával. Az épületautomatizálási rendszer működtethető önálló rendszerként is, de BACnettel és KNX kommunikációs standardokkal integrálva, egy átfogó épületvezérlő rendszerben is működtethető. A GEZE Cockpit, valamint az integrált termékek és rendszerek közötti adatátvitel interfészmodulok segítségével jön létre.

Amellett, hogy az összes integrált termék egy központi helyen jelenik meg, az okos rendszer egyedi hozzáadott értéket is képvisel: most először lehetséges az okos GEZE termékek „lényegi részének” – vagyis az elérhető vezérlő opciók és az állapotinformációk – integrálása az épület hálózatába. Az ajtók és az ablakok így a lehető legnagyobb precizitással vezérelhetők és ellenőrizhetők. Erre lehet példa egy adott ablak vagy ajtó állapotának, egy érzékelőn látható értéknek, egy végrehajtott parancs visszajelzésének vagy egy riasztási üzenetnek a pontos ismerete. A GEZE Cockpitnak rengeteg előnye van: nagyobb épületbiztonság, egyszerűbb megelőző karbantartás és hatékonyabb épületüzemeltetés.

Nagyobb biztonság és rövidebb távolságok az okos hálózatba kötésnek köszönhetően

A több mint száz, az épületirányítási rendszerbe integrált többfunkciós ajtó és ablak segítségével az épületüzemeltetők mindig tisztában vannak az egyes ajtók és ablakok állapotával. Központilag lehet a nyílászárókat nyitni és csukni, az üzemmódokat módosítani, és megbizonyosodni arról, hogy az épületen kívüli elemek megfelelően csukva, illetve rögzítve vannak-e. Így az időrabló személyes ellenőrzési körök kihagyhatók. Parancsok adhatók akár egy, akár több, vagy akár az összes ajtó (központi zár) számára. A GEZE Cockpitban egyedi ajtóforgatókönyveket is el lehet menteni, így az ajtók automatikus nyitását, csukását vagy zárását akár időalapon, akár egy eseményhez kötődően lehet vezérelni. Az ajtók minden folyamatáról – és a rendellenes működésekről is – jelentés készül, így ha egy ajtónál bármi történik, azonnali intézkedésre van lehetőség.

Tudjon meg többet az automata ajtókról

A kellemes és okos munkavégzés „klímacéljai”

Jelenleg az okos épületben a különböző forgatókönyvek, pl. a „klímaaktív homlokzat”, illetve a helyiségek feltételeinek előre beállítása zajlik a GEZE Cockpit segítségével. A kellemes munkakörnyezethez az optimális levegőminőség alapvető fontosságú, a tárgyalótermeket például már a használat előtt ki kell szellőztetni. A szakmai csoportok közötti energiahatékony kommunikációt az épületirányítási rendszerben beállított forgatókönyvek biztosítják. Az okos homlokzattechnika automatikusan reagál a külső hőmérséklet-változásokra. Napsugárzás esetén a zsalúzia automatikusan leengedi magát, az okos ablakok pedig – szintén a külső hőmérséklettől függően – kinyílnak vagy becsukódnak. A berendezések központilag vezérelt, automatikus éjszakai kihűtése következtében a helyiségklíma már a nap kezdetén kellemes lesz. Ebben a forgatókönyvben az RWA motorok IQ windowdrive sorozata és a GEZE Powerturn nyílóajtó-működtetői; a jelenlét., helyszín-, levegőminőség- és hőmérséklet-érzékelők; a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló rendszerek; a fények, az árnyékolók, és a helyiség foglaltságát jelző rendszerek kommunikálnak egymással, és vezérlik az ablakokat, a szellőzőcsappantyúkat és a légutánpótló ajtókat.

Okos „testőrök” az automatizált ablakokon

Az ablakbiztonsági rendszerek okos érzékelőkként az épület buszában biztosítják az épületirányítási rendszerbe integrált ablakokat az épület összes, általánosan elérhető területén. Az irányítást végző, „intelligens” rész helyi szintű marad, mert a biztonsági érzékelőktől származó információk elsőbbséget élveznek. Ha az ajtó nyitását valami – például egy kéz – meggátolja, vagy ha az épületirányítás az érzékelőktől származó (esőre, szélre vagy a hőmérsékletre vonatkozó) információk alapján már kezdeményezte a csukási műveleteket, a szellőztetés későbbre marad.

További információk az ablakbiztonsági rendszerekről

Optimális klíma: Az okos állítómotorok egymást vezérlik

A GEZE a légkondicionálók, ablakmozgató motorok és időjárás-érzékelők egyedi kombinációját is teszteli. Az okos állítómotorok egymást vezérlik, az érzékelőktől származó adatok alapján. A rendkívül hatékony és energiatakarékos légkondicionálás érdekében a légkondicionáló-rendszer teljesítményének automatikusan illeszkednie kell az ablakok pontos nyitási szélességéhez. A külső és a belső környezeti hőmérséklet közötti állandó egyensúly – ami az épület egyes szintjein lévő zónák klímaszabályozása miatt lényeges – szintén tesztelés alatt áll, abból a szempontból, hogy hogyan alakul a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló-rendszerek kommunikációjának hatására. A forgatókönyvek programozásakor az épületirányítási rendszer az olyan fizikai paramétereket is figyelembe veszi, mint egy helyiség mérete vagy az épületben elfoglalt helye.

További információk a klímaszabályozásról

Okos GEZE termékek az új fejlesztési központban

  • GEZE Cockpit épületautomatizálási rendszer
  • RWA motorok az IQ windowdrive sorozatból
  • Füst- és hőelvezető rendszer (RWA)
  • Powerturn nyílóajtó mozgató