Élhető épületek régen és ma

Sören Eilers, Bernd Saller és Florian Süpfle GEZE-szakértőkkel a modern építkezés kihívásairól és trendjeiről beszélgetünk. Mi változott az elmúlt években az építkezésben és az élhető épületekről alkotott elképzelésben?

Manapság máshogy építkezünk, mint korábban?

Florian Süpfle: Az utóbbi évtizedekben sokat változott az építkezés. A háború utáni időkben az újjáépítés kapta a legfontosabb szerepet. Abban az időben az épületeket gyorsan építették fel, részben rossz minőségű anyagokból és különösebb tervezés nélkül. És ma? Mára előtérbe került a biztonság, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság is.

Ez milyen kihívásokat jelent?

Florian Süpfle: Az épülettervezés az akadálymentesítés és az energiahatékonyság szempontjai miatt komplexebbé vált. Megszaporodtak az előírások is, pl. a tűzvédelemre vonatkozóan. Ahhoz, hogy minden követelménynek megfeleljenek, a tervezőknek együtt kell dolgozniuk a különböző szakterületek szakértőivel.

Tudjon meg többet a multifunkcionális ajtók tervezéséről

Sören Eilers: Ennek ellenére még mindig épülnek új épületek – a közszférában is növekvő tendenciában. Az épületeket „adott célra” építik, és ehhez figyelembe kell venni az aktuális jogszabályi környezetet. A másik kiemelt szempont az épületklimatikai környezetvédelem. A tervezőnek ez kihívást, ugyanakkor lehetőséget is jelent.

A BIM segítségével az összetett építési projektek gazdaságosabbá és hatékonyabbá válnak.

Milyen új technológiák változtatják meg a tervezési folyamatot?

Bernd Saller: Az olyan szoftverek, amelyekkel el lehet végezni a megvalósíthatósági, plauzibilitási és szabványvizsgálatokat, természetesen leegyszerűsíthetik a szabványoknak való megfelelést.

Florian Süpfle: Pontosan, a digitalizáció egyszerűbbé teszi az építési projektek megvalósítását. Az épület adatait a Building Information Modeling (BIM) szoftverrel digitálisan rögzítjük. Így minden szakmai terület jobban tud információt cserélni. Vagy ott van a virtuális valóság: a tervezők és az ügyfelek virtuálisan bejárhatják az épületeket, és valós időben tudnak változtatásokat eszközölni.

GEZE BIM objektumok letöltése

Az épület adatait a Building Information Modeling (BIM) szoftverrel digitálisan rögzítjük. Így minden szakmai terület jobban tud információt cserélni.

Florian Süpfle, GEZE Specification Sales Manager
FA GC 170 - Vezeték nélküli rádiós bővítés

A GEZE Wireless Kit segítségével a GEZE rögzítőrendszereken lévő mennyezeti jelzőket és kézi aktiváló nyomógombokat vezeték nélkül össze lehet kötni a kiváltóra szerelt jelzővel. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Sören Eilers: Az aktuális használat is fontosabbá válik. A home office miatt például kevesebb irodára van szükség.

Florian Süpfle: Ez így van. Az irodaépületekben használati egységeit gyakran különböző bérlők birtokolják. Ezáltal a menekülési és mentési útvonalak különböző bérleti egységeken keresztül való átvezetése tervezési kihívássá válik. A meglévő épületek átalakítása azonban nagy lehetőségeket kínál a GEZE számára.

Bővebben az épületfelújítás témájáról

Sören Eilers: Nem szabad elfeledkeznünk a fenntartható építésről. Egyre nagyobb az igény az alacsony hőátadási értékkel rendelkező ablakokra és ajtókra. Az építőipari termékeknél emellett a maximális energiahatékonyságra is egyre inkább figyelnek.

Florian Süpfle: Ma már sok olyan anyag van, amely fenntarthatóbb, könnyebb és részben olcsóbb. Korábban az ajtókat és ablakokat főként fából készítették. Időközben a műanyag, az alumínium, a fa és az üveg, vagy ezek kombinációja is használatba került.

Bernd Saller: Ehhez jön még az ár szempontja. A dizájn most már inkább másodlagos.

Sören Eilers: Látjuk azonban, hogy a trend egyértelműen az üvegfelületek és a nyitott épületek – valamint az épülethálózatok felé tart.

Tudjon meg többet az épületautomatizálásról

Nem szabad elfeledkeznünk a fenntartható építésről. Egyre nagyobb az igény az alacsony hőátadási értékkel rendelkező ablakokra és ajtókra. Az építőipari termékeknél emellett a maximális energiahatékonyságra is egyre inkább figyelnek. Látjuk azonban, hogy a trend egyértelműen az üvegfelületek és a nyitott épületek – valamint az épülethálózatok felé tart.

Sören Eilers, GEZE Specification Sales Manager

Izgatottan várjuk, hogyan alakulnak majd a jövő élhető épületei. Egy biztos: ebben a fejlődésben aktív szerepet fogunk vállalni. Köszönjük a beszélgetést.