Termékismeret

Megbízható tervezés többfunkciós ajtókhoz – a GEZE segít!

Az ajtóknak rendszerint egy sor különböző igényt kell kielégíteniük, ami összetett feladattá teszi megtervezésüket. A hatalmas projektekben érintett ajtók puszta száma is gyorsan zavaróvá válhat. Még az építési téren tapasztalt szakemberek számára is nehézséget okoz a megfelelő ajtó megoldások megtalálása, és a pályázatoknak megfelelő ajánlatok benyújtása. A legfontosabb lépés az összes vonatkozó igény és biztonsági funkció mihamarabbi összegyűjtése. Komplex ajtók újratervezése vagy később a műszaki módosítások elvégzése idő- és pénzigényes, és feszültségek okoz. A tervezők szakértők támogatását kérhetik ezzel összefüggésben.

Hihetetlen mértékben változott az ajtók technológiája a szabványok követelményeivel együtt

Az ajtóktól több különböző dolgot várnak el, különösen a középületekben, kórházakban és bevásárló központokban. Például univerzális hozzáférést és bárki általi egyszerű használatot kell biztosítaniuk. Gondoskodniuk kell a füstvédelemről, és tűzriasztás esetén az automatikus zárásról. Segíteniük kell a beléptetés vezérlését, vagy csatlakozhatnak betörésjelző berendezésekhez vagy épületgépészeti szolgáltatásokhoz. Akár füst- és hőelvezető rendszer részeit is képezhetik, és tűz esetén automatikusan meg kell nyílniuk. Az ajtó technológiák területén egyre több modern, különösen digitális lehetőség jelenik meg. Az építésre vonatkozó törvények, a biztonságtechnika és a funkcionális követelmények is egyre szigorúbbak. Ez az ajtókat nemcsak összetetté, de gyakran bonyolulttá is teszi.

Néha előfordul, hogy egyetlen ajtó akár 50 jellemző kombinációjával bír

GEZE biztonsági szakértő

Az összetett ajtók világos felelősségei köröket igényelnek a beépítésre vonatkozóan

Ajtónyílások összetett ajtók számára köpeny szerkezetben: A beépítés során gyakran problémát jelenthet a különböző szakmák átfogó koordinálása. Megfelelő koordináció nélkül az ajtók vezetékezése befejezetlen maradhat.

Ajtónyílások összetett ajtók számára köpeny szerkezetben: A beépítés során gyakran problémát jelenthet a különböző szakmák átfogó koordinálása. Megfelelő koordináció nélkül az ajtók vezetékezése befejezetlen maradhat.

Általában építészek foglalkoznak az ajtók tervezésével. Azonban ez túl nagy kihívás lehet többfunkciós és elektronikus komponensekkel rendelkező ajtóknál – például ha egy projekthez több száz (vagy több) egymástól jelentős mértékben különböző ajtóra van szükség. Ilyen esetekben fontos idejekorán meghatározni, hogy kinek a feladata a koordinálás, ki felelős a biztonságtechnikáért és a vezetékezésért. Ennek hiányában az ajtókat és a komponenseket leszállíthatják és telepíthetik, de nem lesz megfelelő a vezetékezés, és utólag egyik fél sem tartja majd felelősnek magát a munkáért. Az utólagos módosítások vagy felújítások az építés helyszínén drágák és időigényesek lehetnek.

Az ajtótervezés lényege a kérések és igények azonnali koordinálása

Itt nagy segítséget nyújthat az azonnali tervezés: ideális esetben a tervezés lehető legkorábbi fázisába már be kell vonni az építésszel rendelkező műhelyeket, az épület tulajdonosát és az ajtószakértőket. Ezeknek a következő kérdésekkel kell foglalkozniuk: Kinek kell tudnia használni az ajtót, mikor és milyen formában? Melyek a vonatkozó épületgépészeti igények (tűzvédelem, vészkijárat, füst- és hőelvezetés)? Mire van szükség zajvédelem, kényelem és formatervezés szempontjából? Ez segíti a különböző felek igényei és elvárásai közötti elérések felismerését, illetve annak meghatározását, hogy ezek súlyosabb ráfordítással járnak-e. Például ha egy ajtó különösen széles vagy magas, akkor nagyon nehéz lesz átjárhatóvá tenni és rögzíteni. Ilyen esetben a szakembereknek tájékoztatniuk kell a további lehetőségekről: „Mi lenne, ha más módon építenénk meg az ajtót? Ezek az alternatívák megkönnyítik a műszaki követelmények teljesítését.” A gondos tervezés garantálja a gyorsabb, zökkenőmentesebb és általában kevésbé költséges megvalósítást az építés szakaszában.

Az ajtók listái nem elegendők tervezési eszközként

Az ajtószakértők szerint a klasszikus ajtótervezési módszerek, amikor az ajtók táblázatba foglalt listáit használták, már nem elegendőek. Bizonyos esetekben előfordul, hogy egyetlen ajtó akár ötven jellemző kombinációjával bír. Az ajtólisták azonban nem tudják meghatározni a megvalósíthatóságot vagy kikötni a felelősségi köröket. Minden egyes új specifikáció műszaki komponensekkel bővítést von maga után, és rendszerint további vezetékek elhelyezését. Ez gyakran ütközik az építész elképzeléseivel, aki hagyományosan nem az elektromos tervezésért felelős személy. Az elektromos rendszer tervezői azonban általában nem részesei az ajtók tervezésének. Az építészek és mérnökök díjazásának rendszere (HOAI) azt mutatja, hogy az ilyen típusú munkáért nem kapnak fizetséget. Ennek eredményeként az összetett ajtók egyáltalán nem szerepelnek a tervezésben.

A „befejezetlen” ajtók biztonsági problémát jelentenek

Amikor a pályázatok szövegei gyakran ellenőrizetlen ajtólistákon és az azokhoz rendelt komponenseken alapszanak, gyakori az alábbi forgatókönyv: A lakatos telepíti az ajtót, de nem nyúl a vezetékekhez. A villanyszerelő telepíti az ajtók vezetékeit, de nem csatlakoztatja az ajtó komponenseihez. Végül is ez nem tartozik a feladataik közé. Az illesztő kezeli a speciális rendeléseket, de nem érti az ajtók általános koncepcióját. Végül előfordulhat, hogy az ajtó nem készül el teljesen, és nem az épület tulajdonosa által elvárt módon működik. Ez azért történik, mert alulértékelik a különböző szakmák közötti koordinációt.

A befejezetlen ajtók azonban biztonsági kockázatot jelentenek. Ez akkor jelenthet problémát, ha az egyes funkciókat külön vizsgálták, de az ajtó általános működésének tesztelését elmulasztották. Előfordulhat, hogy tűz esetén az ajtó bezárul, de vészhelyzetben nem nyílik ki ismét vészkijáratként. Megtörténhet, hogy nem működik a tűzvédelmi rendszer, amelynek központilag kellene irányítania az épület valamennyi ajtaját. Az ilyen típusú műszaki problémák később felújításokat vagy más módosításokat igényelnek. Ez az építés helyszínén gyakran késedelmet, magasabb költségeket vagy árbevétel veszteséget idéz elő.

A multifunkciós ajtók esetében a siker titka az összes szakma bevonásával folytatott ajtótervezés

Az ilyen problémák megelőzésének legjobb módja az ajtók azonnali, részletekbe menő és közös megtervezése! Az ajtók tervezése és kivitelezése során mindig átfogó tanácsadással támogatjuk ügyfeleinket. Támogatjuk Önt a tervezés egész folyamata során, és együttműködünk az épület műszaki szolgáltatásait tervező vagy az elektromos tervezésért felelős féllel. Az építkezés valamennyi szakasza során együtt dolgozunk az érintettekkel, többek között lakatosokkal, villanyszerelőkkel és beszerelőkkel. Portfóliónkkal az ajtó teljes életciklusát lefedjük: a karbantartástól, felújítástól vagy újra felhasználástól – egészen a hulladékként elhelyezésig, ha szükséges.