Okos épület: intelligens hálózati megoldások a nagyobb energiahatékonyság és fenntarthatóság érdekében

Az intelligens épületautomatizálás és a hálózatba kapcsolt biztonsági technológia előkészíti az utat az épület fenntartható, biztonságos és kényelmes használatához. Ez az építészek számára. kihívást, de egyben lehetőséget is jelent. A GEZE energiatakarékos és fenntartható connectivity megoldásokat kínál a jövő okos épületei számára. Szakértőink széles körű tapasztalattal rendelkeznek az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika automatizálása terén, így támogatják az építészeket az igényes épületautomatizálási projektek tervezésében és kivitelezésében.

A klímacélok elérése okos épületekkel

Németországban az építőipari szektorban a teljes energiafogyasztás mintegy 35 százalékában intelligens épületekkel valósítják meg a klímacélokat. Az ebből eredő előírások és a meglévő épületállományra előírt ambiciózus klímacélok komoly kihívások elé állítják az építészeket. Az ablakok és ajtók intelligens vezérlésével és hálózatba kötésével a fenntarthatóság és a magas energiahatékonyság optimálisan kombinálható. Az ajtók és ablakok integrált mozgatórendszerei akadálymentes hozzáférést tesznek lehetővé, az intelligens szellőztetési megoldások pedig kellemes és egészséges helyiségklímát teremtenek. Beléptető rendszerekkel, füst- és hőelvezetési megoldásokkal és a menekülési út biztosításával a lehetséges veszélyek és kockázatok eleve minimalizálhatók vagy kiküszöbölhetők.

Bővebben az okos épületekről

Automatikus szellőztetés a jobb CO2-egyensúly érdekében

Az intelligens épületautomatizálás nemcsak az energiahatékonyságot, hanem a beltéri levegő minőségét is javíthatja. Az épületirányítási technikával összekötött intelligens ablakrendszerek automatizált, természetes szellőzést tesznek lehetővé. Az ablakok meghatározott időpontokban vagy bizonyos helyzetekben nyílnak és záródnak, például szél, eső és napsugárzás, vagy bizonyos szoba- és külső hőmérséklet esetén. Az automatikus éjszakai kihűtés is lehetséges, így már a nap elején jó helyiségklíma uralkodik. Ez lehetővé teszi a további klímatechnológiák, például a fűtés és hűtés célzottabb és hatékonyabb használatát is. Az eredmény energia- és költségmegtakarítás a fenntartható épületklíma érdekében. 

A természetes szellőztetéssel kapcsolatos további információk

Átfogó szolgáltatás a GEZE-től minden teljesítési fázisban

Christian Roßmeier, piaci és technológiai üzletág vezetőjének portréja

Christian Roßmeier, piaci és technológiai üzletág vezetője a GEZE vállalatnál. © GEZE GmbH

„Az építészek átlagosan akár 20 százalék utólagos korrekciót is végeznek az ablakok és ajtók vonatkozásában. A legtöbb esetben ennek oka a nem megfelelő vagy helytelen tervezés. Ezért a gyártó automatizálási szakértőit már a tervezés korai szakaszában be kell vonni a folyamatba. Az építészek részére az ajtótervezés koncepciójától a projekttervezésen vagy részleges projekttervezéssen átaz előzetes vezetékfelügyeletig és az építési helyszín koordinációig minden fázisban támogatást nyújtunk Ily módon az épület- és alkalmazásspecifikus követelmények, valamint az épülettulajdonosok és -üzemeltetők kívánságai a kezdetektől fogva optimálisan megvalósíthatók” – mondja Christian Roßmeier, a GEZE piaci és technológiai üzletágának vezetője.

Az építészek részére az ajtótervezés koncepciójától a projekttervezésen vagy részleges projekttervezéssen átaz előzetes vezetékfelügyeletig és az építési helyszín koordinációig minden fázisban támogatást nyújtunk

Christian Roßmeier, piaci és technológiai üzletág vezetője

Hatékony connectivity megoldások a nyílt standard BACnet segítségével

A GEZE connectivity megoldásait úgy tervezték, hogy ügyfeleink számára a lehető legmagasabb fokú integrációt, valamint az épület többi automatizált rendszerével történő együttműködést biztosítsák. Itt jön képbe az új, moduláris myGEZE Control Connectivity Platform: A BACnet nyílt kommunikációs szabvány létrehozásával egységes, gyártótól független szabvány biztosítható az épületirányítási komponensek adatcseréjéhez. Ez lehetővé teszi a különböző világításvezérlési, biztonsági, tűzjelzéstechnikai, fűtési, szellőztetési és légkondicionálási eszközök központi integrálását, vezérlését és felügyeletét. „Más gyártókkal ellentétben mi már évek óta a nyílt szabványú BACnetet használjuk, és a teljes integrációs megoldást előre konfigurálva szállítjuk, ami a mai napig megkülönböztet minket a versenytársaktól. A piacon lévő egyéb, szolgáltató-specifikus megoldások általában csak megfelelő erőfeszítéssel integrálhatók a fölérendelt épületirányítási rendszerbe, vagy azokat párhuzamosan kell kezelni" - mondja Christian Roßmeier.

Más gyártókkal ellentétben mi már évek óta a nyílt szabványú BACnetet használjuk, és a teljes integrációs megoldást előre konfigurálva szállítjuk, ami a mai napig megkülönböztet minket a versenytársaktól.

Christian Roßmeier, piaci és technológiai üzletág vezetője

Az új platform előnyei közé tartoznak az épüetben zajló folyamatok automatizálása és a központi felügyelet, amelyek kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik a használatot. Ezen túlmenően biztosítja, hogy a teljes épületüzemeltetés energiaoptimalizált módon működjön. Az ajtórendszerek meghibásodásai és üzemzavarai megbízhatóanés gyorsan továbbításra kerülnek a szerviztechnikusoknak. Az épületbiztonságot és az üzemeltetést érintő meghibásodások korán megállíthatók, és célzottabban tarthatk karban vagy javíthatók. Ez elősegíti a termék hosszú élettartamát, és nagyobb fenntarthatóságot biztosít. Az alkalmazott megoldástól függően olyan fontos funkciók, mint például az ajtók vagy ablakok munkaidő utáni megbízható zárása központilag felügyelhetők és szükség esetén aktiválhatók, akár mobilalkalmazásokon keresztül is.

Tudjon meg többet a myGEZE Control csatlakozási platformról

A myGEZE Control használatával történő épületautomatizálás ezeket a hozzáadott értékeket kínálja.

  • A korlátozott hozzáférésű területeket, akadálymentességet, tűzvédelmet és a menekülési útvonalak biztonságát egyesítő forgatókönyvek könnyen megvalósíthatók.
  • Az ablakok és ajtók intelligens vezérlésével és hálózatba kötésével fenntartható épületek valósíthatók meg magas energiahatékonysággal.
  • A myGEZE Control révén hálózatba kötött intelligens ablakrendszerek automatizált, természetes szellőzést tesznek lehetővé a végfelhasználók nagyobb kényelméért.
  • Az épület folyamatos felügyelete és az építési folyamatokba történő beavatkozás az optimalizálás érdekében bármikor, akár távolról is lehetséges.
  • A szabványosított BACnet projekttervezésnek köszönhetően a rendszerintegráció teljesen független a szolgáltatóktól, és problémamentesen integrálható az összes jelenleg használt épületirányítási, veszélykezelési és CAFM rendszerbe.
  • A myGEZE Control egy méretezhető megoldás, amely az épületek igényeivel együtt tud növekedni.