2024-es Európa-bajnokság - Biztonság a nagyszabású rendezvényeken

A stadionok többfunkciós épületek: szurkolók, csapatok és támogató csapatok, média - mindegyiknek saját helyiségre és bejáratra van szüksége. Sok ember és rengeteg technikai infrastruktúra dolgozik a háttérben egy-egy előadás vagy koncert zökkenőmentes lebonyolításán. A stadionok, akárcsak más nagyszabású rendezvények helyszínei, magas követelményeket támasztanak az épületautomatizálással szemben.

Benecke úr, a 2024-es férfi labdarúgó Európa-bajnokság már csak egy karnyújtásnyira van. Már nagyon várja?

Mindenesetre! Biztosan nagyon szórakoztató lesz, és drukkolok, hogy a német csapat legalább az elődöntőig eljusson. És persze mindannyiunknak kellemes és zökkenőmentes futballfesztivált kívánok.

Az épületautomatizálás és a biztonság szakértőjeként egyszerűen tudja csak egyszerűen élvezni a futballt az olyan nagyszabású rendezvényeken, mint például az Európa-bajnokság, vagy gondol az ezeket az eseményeket szervező üzemeltetőkre is?

  Épületautomatizálási rendszerek Valójában minden nyilvános helyen megnézem magamnak, hogy mely szolgáltatók termékei vannak telepítve a területen az automatikus ajtók, tűzvédelem, akadálymentesítés vagy általában az épületautomatizálás terén. De ennek semmi köze ahhoz, ne érezném magam biztonságban.  Éppen ellenkezőleg: mivel hivatásszerűen foglalkozom ezzel, tudom, hogy Németországban milyen magasak az akadálymentesítésre, az épületbiztonságra és a tűzvédelemre vonatkozó előírások, és hogy ezeket mennyire komolyan veszik. Egyszerűen csak kíváncsi vagyok, hogy szerepelnek-e GEZE megoldásoka beépített szerkezetek között, és természetesen arra, hogy a versenytársak hogyan valósítják meg a követelményeket.

Milyen biztonsági kérdések (tűzvédelem, menekülési útvonalak, megközelíthetőség) játszanak a legnagyobb szerepet egy stadionban?

Vészkijárat a bieli Tissot Arenában RWA K 600-zal

A stadionok esetében különösen fontos szerepet játszik az épületbiztonság és az akadálymentesség. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Itt a biztonság két különböző aspektusát kell megkülönböztetni: Egyrészt, amit angolul safety-nek nevezünk, ami a személyi védelemmel kapcsolatban elég jól lefordítható épületbiztonságnak. Másrészt a védelemről van szó. Ez a biztonság azon fajtájára utal, amely a tömegkezeléssel, a beléptetéssel , a riasztórendszerekkel, a videómegfigyeléssel és a biztonsági szolgálatokkal kapcsolatos. Más szóval, minden olyan helyzet, ahol meg kell akadályozni az illetéktelen vagy akár erőszakos cselekményeket.

A GEZE-nél elsősorban az épületbiztonság területén tevékenykedünk: az automatizált ajtó- és ablakmegoldásoktól kezdve, amelyeket a nagyon egyedi igényeknek megfelelően is be tudunk állítani, az akadálymentesítést és a tűzvédelmet biztosító megoldásokon át az épületvezérlő rendszerekbe integrálható Connectivity megoldásokig. 

Ha egy stadion vagy rendezvénycsarnok "üres", az épületvédelem elsősorban műszaki jellegű. Minél több ember tartózkodik az épületben egy rendezvényen, annál nagyobb fokú szervezeti védelmet kell biztosítani, amely a rendezők, a biztonsági személyzet stb. feladata. Rendszerint ezek az emberek ellenőrzik, hogy ki milyen hatáskörrel és jogosultsággal rendelkezik, például a VIP- vagy sajtóterületen való tartózkodásra. Természetesen a technológia használata itt is szerepet játszik, de az elsősorban a biztonságot garantáló emberek támogatását szolgálja.

Connectivity Experte Markus Benecke

Christoph Keller és Markus Benecke Connectivity-szakértőink bemutatják a myGEZE Connectivity épületautomatizálási megoldást. © GEZE GmbH

A biztonság mindkét aspektusa egy integrált épületautomatizálási megoldásban egyesülhet. Ez a helyzet például akkor, amikor egy stadion vezérlőtermében az alkalmazottaknak az ajtók vagy bejáratok állapota is kijelzésre kerül, és azt is megtudhatják, hogy szükség van-e esetlegesen intézkedésre vagy beavatkozásra. Itt jönnek a képbe a GEZE Connectivity megoldások, különösen a myGEZE Control: A rendszer lehetővé teszi a GEZE ajtó-, ablak- és biztonsági rendszerek hálózatba kapcsolását és egy épületirányítási rendszerbe történő központi integrálását. A myGEZE Visu emellett a myGEZE Control bővítéseként használható az összes csatlakoztatott termékrendszer vizualizációs- és kezelőfelületeként.

Hogyan támogatja a GEZE a stadionok vagy rendezvénycsarnokok üzemeltetőit az épületautomatizálással?

A GEZE az épületbiztonság területén az automatizálás teljes skáláját le tudja fedni: az egyedi automatizált ajtó- vagy ablakmegoldásoktól az egész épület teljes integrált automatizálási koncepciójáig. Ez magában foglalja a menekülési útvonalak technológiáját és a füst- és hőelvezető rendszerek (RWA) koncepcióját, valamint a magasabb szintű épületirányítási rendszerbe történő integrációt. Nem csak az új épületekre összpontosítunk: Nagy tapasztalatunk van a meglévő épületek, különösen a műemléképületek korszerűsítésében és utólagos átalakításában.

Szolgáltatásunk a tervezés és a projekttervezés szakaszában kezdődik: már a kezdetektől fogva nagy tapasztalattal tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy az épületbiztonsági koncepció a gyakorlatban is működjön, ne csak papíron. A GEZE ezen felül szakágak szerint is specializálódott. Ez azt jelenti, hogy megvannak a szakértőink az épület életciklusának minden fázisához, valamint az automatizálási megoldásokért felelős egyes munkaterületekhez és szakmákhoz. Építészeket és mérnöki irodákat éppolyan hozzáértéssel tudunk támogatni, mint a fémipari munkásokat, villanyszerelőket és rendszerintegrátorokat. Mindezt egész Európában.

Köszönöm szépen az interjút. Sikeres és biztonságos 2024-es németországi Európa-bajnokságot kívánunk!