Füst- és hőelvezető rendszer és automatizált szellőztetőrendszerek az OYM atlétikai központban

A svájci Chamban az élsport és a kutatás csúcstechnológiájú kiválósági központja épült fel. A GEZE ajtó- és ablakrendszerei nemcsak a felhasználóbarát tulajdonságuk és az automatizált szellőztetés terén szereznek pontot, hanem a tűzvédelem, a füst- és hőelvezetés és a menekülési út biztosítása terén is csúcsteljesítményt nyújtanak.

A csúcsteljesítmény érdekében: OYM Atlétikai és Oktatási Központ

Az OYM atlétikai központ Chamban, Zug kantonban, a világ egyik legmodernebb atlétikai központja. Az OYM rövidítés az „On Your Marks” rövidítése, ami az atlétikából kölcsönzött kifejezés, és azt jelenti, hogy „Felkészülni, vigyázz, rajt”. És hely sok van: Az atlétikai és oktatási központ 30.300 négyzetméter hasznos területet foglal magában, többek között egy jégcsarnokok lelátóval, három sportcsarnokot, négy 80 méteres sprintpályát és 3000 négyzetméter edzőteret. Ezenkívül a szálloda területén 25 kétágyas szoba, valamint rendkívül korszerű oktatótermek és egy előadóterem áll a sportolók rendelkezésére. 

OYM-tények

 • Tervezet: Lüscher Architekten AG, Zürich
 • Kivitel: Axess Architekten AG, Zug
 • Építési volumen: 150.000 m³
 • Hasznosítható terület, beleértve a mélygarázst is: 30.300 m²
 • Emeletek száma: 3 pinceszint és 5 emelet
 • Beruházási összeg: 100 millió svájci frank
 • Az ajtó- és ablakrendszerek 95 %-a a GEZE-től származik.

Csúcsteljesítmény: Automatizált ablakszellőztetés és füst- és hőelvezető rendszer

Az automatizált szellőztetés és a füst- és hőelvezető rendszerek kiváló kombinációt alkotnak az OYM atlétikai központban.

Az automatizált szellőztetés és a füst- és hőelvezető rendszerek kiváló kombinációt alkotnak az OYM atlétikai központban.

Az intelligens homlokzatok aktívan reagálnak a környezeti hatásokra.

Az intelligens homlokzatok aktívan reagálnak a környezeti hatásokra. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Mindannyian tudjuk: Az élsportolói teljesítményhez és a koncentrációhoz elegendő oxigénre van szükség. Az OYM atlétikai központban ezért a jó frisslevegő-ellátás és az egészséges helyiségklíma fontos szerepet játszik a szellőztetési koncepcióban. A tűzvédelmi koncepció emellett füst- és hőelvezető berendezéseket is előirányoz. Automatikus ablakmozgató motorok egyesítik itt az automatizált természetes szellőztetés és a füst- és hőelvezetés kombinációjával szemben támasztott magas követelményeket.

A TERMÉSZETES SZELLŐZÉSSEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Intelligens szellőztetés automatizált ablakokkal

Az automatizált ablakok az épületirányítási rendszerhez (GLT) kapcsolódnak. Így programozhatók azok az időpontok, amikor az ablakoknak automatikusan ki kell nyílniuk. Ez energiatakarékosabb, mint a manuális szellőztetés, mivel a technológia az emberi érzékelésnél megbízhatóbban reagál a helyiséglevegő minőségére és a környezeti feltételekre. Az automatizált ablakok azonban szükség esetén manuálisan felülvezérelhetők. Ha esik az eső, és víz juthat be, a csatlakoztatott időjárás-állomás parancsot ad az ablakok gyors bezárására. 

AZ AUTOMATIKUS SZELLŐZTETÉSSEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Kiváló kombináció: Füst- és hőelvezetés és menekülőajtók

A tűzgátló ajtók menekülőajtóként szolgálnak, és biztonságos tűzszakaszokat biztosítanak az OYM-ban.

A tűzgátló ajtók menekülőajtóként szolgálnak, és biztonságos tűzszakaszokat biztosítanak az OYM-ban. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

A GEZE ECdrive T2-FR gondoskodik a menekülési utak biztosításáról a nagy forgalmú bejárati területen.

A GEZE ECdrive T2-FR gondoskodik a menekülési utak biztosításáról a nagy forgalmú bejárati területen. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

A füst- és hőelvezető rendszerek az épület felső részén füstelvezetést, az alsó részen pedig egyidejű frisslevegő-ellátást tesznek szükségessé. Ez a légutánpótlás fontos a tűzoltás szempontjából: Termikus felhajtóerőt, úgynevezett kéményhatást biztosít, amelynek hatására a füstgázok gyorsabban távoznak az automatizált füst- és hőelvezető ablakokon vagy a tetőn lévő nyílásokon keresztül. Az épület alsó részén ez a kéményhatás egyidejűleg egy füstszegény légréteget hoz létre, melynek köszönhetően a mentési és menekülési útvonalak szabadok maradnak. Az OYM atlétikai központban az épületirányítási rendszeren keresztül hálózatba kapcsolt ablak- és ajtórendszerek kiváló kombinációt alkotnak: Együttesen természetes füst- és hőelvezető rendszerként megbízhatóan biztosítják a füstmentes menekülési és mentési útvonalakat.

A MENEKÜLÉSI ÚT BIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
 

Tűzgátló ajtók a biztonságos menekülési és mentési útvonalakhoz

A folyosókon lévő tűzgátló ajtók, valamint a büfé be- és kijáratai az OYM-ban nemcsak biztonságos tűzszakaszokat képeznek, hanem a Svájci Tűzvédelmi Szabvány és a VKF (Kantoni Tűzbiztosítók Szövetsége) tűzvédelmi irányelvei által szabályozottak szerint menekülőajtóként is szolgálnak.

A Powerdrive PL-FR lineáris tolóajtó rendszereket kifejezetten a menekülési és mentési útvonalakon található nagyméretű és nehéz, akár 160 kg-os szárnysúlyú ajtókhoz tervezték: Redundáns hajtáskialakítású menekülési útvonal funkcióval, valamint az előírt integrált szünetmentes áramellátással rendelkeznek, így például áramszünet esetén is biztosított a menekülési útvonal ajtóinak vésznyitása.

Ugyanez vonatkozik az ECdrive T2-FR-re is, amely gondoskodik a menekülési út biztosításáról a nagy forgalmú bejárati területen. A GCprofile Therm profilrendszerrel kombinálva az automatikus lineáris tolóajtó rendszer az OYM-épület energiahatékonyságát is javítja azáltal, hogy csökkenti a hőveszteséget a bejáratok területén.

A TŰZGÁTLÓ AJTÓKKAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Tanácsadás, telepítés és karbantartás egy kézből: A GEZE mint teljes körű szolgáltatást nyújtó partner

A GEZE már a tervezési fázisban tanácsokat adott az építészeknek a termékekkel kapcsolatban. A konzultáció ezután folytatódott a szerelőkkel és az érintett szakmákkal. A GEZE gondoskodott a telepítésről és az üzembe helyezésről is. Annak érdekében, hogy az üzemeltetés során minden zökkenőmentesen működjön, karbantartási szerződést kötött az épület üzemeltetőjével.

GEZE termékek az OYM Atlétikai Központban

 • K 600 F karos ablakmozgató motor (24 V) füst- és hőelvezető rendszerekhez és természetes szellőzéshez
 • Slimdrive EMD Invers ajtómozgató rendszerek füst- és hőelvezető rendszerek egyszárnyú, RWA friss levegő bevezető rendszereihez
 • Powerdrive PL-FR automatikus lineáris tolóajtórendszer menekülési és mentési útvonalakhoz, 160 kg-ig terjedő szárnysúlyú ajtókhoz.
 • TS 5000 ECline Felső szerelésű, csúszósínes ajtócsukó akadálymentes egyszárnyú ajtókhoz
 • TS 5000 ISM Csúszósínes ajtózáró rendszer kétszárnyú ajtókhoz csukássorrend szabályozással
 • ECdrive T2 FR automatikus lineáris tolóajtórendszer menekülési és mentési útvonalakon 140 kg-ig terjedő szárnysúlyú ajtókhoz