Növelt energiahatékonyság: így működik a klímaaktív homlokzatnak köszönhetően

A bécsi Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpont klímaaktív homlokzata a GEZE innovatív ajtó-, ablak- és biztonsági rendszereit integrálja egy intelligens épületirányítási rendszerbe – a nagyobb kényelem, a kellemesebb helyiségklíma és az optimalizált energiahatékonyság érdekében.

Hogyan működnek az intelligens homlokzatok?

A bécsi Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpont külső nézete

A Mittelschule Grundäckergasse az intelligens homlokzatokra helyezi a hangsúlyt.

Az intelligens homlokzatok célja az épületek energiafogyasztásának csökkentése. A legfontosabb jellemzők az

 • intelligens anyagok és rendszerek,
 • érzékelők az adatgyűjtéshez,
 • alkalmazkodóképesség a környezeti feltételekhez,
 • az alkatrészek kommunikációs képessége más rendszerekkel és
 • jobb épületautomatizálás a fűtés és a klimatizálás minimalizálása érdekében.

Az intelligens homlokzat megvalósítása így csökkentheti az energiafogyasztást, javíthatja a felhasználók életminőségét és fenntarthatóbbá teheti az épületet.

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓ AZ INTELLIGENS HOMLOKZATOKRÓL

Az intelligens homlokzatok előnye

 • Adaptivitás: az intelligens homlokzatok érzékelőkkel rögzítik az olyan adatokat, mint a fényerősség, a hőmérséklet és a levegő minősége, és automatikusan alkalmazkodnak a változó környezeti feltételekhez.
 • Kényelem: az igény szerinti vezérlés felhasználóbarát és kellemes helyiségklímát biztosít - az ablakok kézi nyitása és zárása nélkül.
 • Energiahatékonyság: az intelligens homlokzatok kommunikálni tudnak más épületrendszerekkel és így csökkenteni tudják az energiafelhasználást és a CO2-kibocsátást.
A bécsi Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpont billenő ablakának részletes nézete.

Slimchain láncos motor a nagyobb biztonságért és hatékonyságért. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Egy tanterem képe a bécsi Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpontban

Az iskolaépület klímaaktív homlokzatának szellőztetőrendszere intelligensen vezérelt, hogy biztosítsa az optimális beltéri levegőminőséget. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

A bécsi Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpont billenő ablakának részletes nézete.

Minden 2,5 m alá beépített motoros ablak GC 342 lézerszkennerrel és biztonsági modullal van felszerelve.

Okos: intelligens érzékelők vezérlik az automatizált ablakos szellőztetést

Az ablakok Slimchain láncos motorral felszereltek, amelyek az épületirányítási rendszerbe vannak integrálva. Az iskolaépület klímaaktív homlokzatának szellőztetőrendszerei intelligens vezérlésűek az optimális beltéri levegőminőség biztosítása érdekében. Ez a vezérlés különböző tényezők függvénye, mint pl. a CO2-koncentráció, a belső és külső hőmérséklet, a helyiség használata és az idő.

A rendszer a CO2-koncentrációt és a hőmérsékletet mérő érzékelőket használ a belső tér figyelésére. Itt háromlépcsős szabályozás van: 10°, 35° (lassú és halk szellőztetés) és 55° (gyors szellőztetés). Mind a tanárok, mind a diákok személyre szabhatják ezeket a beállításokat. Ezen kívül a rendszer rögzíti a szélirányt, hogy figyelembe vegye a homlokzati függőségeket, mint például a szélnyomás és a szélszívás, és megakadályozza a huzat kialakulását. A túlfolyóelemek szabályozott légcserét biztosítanak, amely hangszigetelt is.

Felhasználóbarát: automatizált szellőztetés + kézi nyomógomb

A Mittelschule Grundäckergasse középiskola épületében a szellőzést a CO2, a hőmérséklet, a használat és az idő függvényében automatikusan szabályozzák. Ez a megoldás ellenőrzött természetes szellőzést tesz lehetővé, és megkíméli a tanárokat a manuális szellőztetéstől. Vannak azonban olyan kezelőelemek is, amelyekkel a tanárok és a diákok szükség esetén kezükbe vehetik a szabályozást. Ezek a nyomógombok lehetőséget nyújtanak az ablakok manuális megnyitására vagy bezárására. Így az automatizált ablakos szellőztetés felhasználóbarát és rugalmas marad.

AZ AUTOMATIKUS SZELLŐZTETÉSSEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Automatizált ablakok biztonságos kialakítása

Az iskoláknak különösen magas biztonsági szabványoknak kell megfelelniük – hiszen itt a gyerekek jólétéről van szó. Ezért fontos figyelembe venni, hogy a motorizált ablakok a 2006/42/EK gépekről szóló irányelv alapján gépeknek minősülnek, és ezért ennek megfelelően kell őket biztosítani. A Mittelschule Grundäckergasse középiskola épületében minden motoros ablak, amelyet 2,5 m alá szereltek be, GC 342 lézerszkennerrel és biztonsági modullal van felszerelve. Az 1. emeleten, a teraszos részen ez az ablakbiztosítás belülről és kívülről is megtörtént.

TOVÁBBI TIPPEK AZ ABLAKBIZTOSÍTÁSOZ

Az ablakhomlokzat és egy billenő ablak képe

Az éjszakai kihűtés az automatikusan vezérelt ablakok segítségével történik. © Sigrid Rauchdobler // GEZE GmbH

Az éjszakai kihűtés energiát takarít meg

A Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpontban az automatikus éjszakai kihűtés hozzájárul az energiahatékonysághoz. A Slimchain ablakmozgató motorokkal automatizált ablakok a nappal keletkező hőt éjszaka kivezetik, így a szobahőmérséklet az éjszakai órákban célzottan csökken. Az éjszakai kihűtést egy helyszíni szoftver vezérli, amely nem csak szabályozást, hanem a vizuális megjelenítést is átveszi. Ez lehetővé teszi a beállítást az üzemeltetők és felhasználók számára. A vezérlés az épületirányítási technika által történik, amelynek során mind az időbeli, mind pedig a hőmérséklettől függő tényezőket figyelembe veszik.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ÉJSZAKAI KIHŰTÉSRŐL

Zökkenőmentes integráció az épületirányítási technikába a BACneten és a KNX-en keresztül

Az ablakmozgató motorok vezérlése és az épületbusszal kapcsolatos visszajelzése az IQ box KNX-en keresztül történik. A megbízható állapotüzenetek minden automatizált ablakból hatékonyabb épületfelügyeletet biztosítanak. A további komponensek, mint a nyomógombok és érzékelők az integrált nyomógomb-interfészeken keresztül kapcsolódnak. Az igényektől függően így az utólagos felszerelések és bővítések is egyszerűen nélkül lehetségesek.

A BMS KNX és az épületirányítási technika BACnet-környezete közötti kommunikáció zökkenőmentesen működik, mivel a rendszerek között egyértelmű kommunikációs protokollok kerültek kialakításra. Ez biztosítja a hatékony adatátvitelt a két rendszer között.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSRÓL

A klímaaktív homlokzat előnyeinek áttekintése

 • A helyiséglevegő optimális minősége a szellőztetőrendszer intelligens vezérlésével.
 • A szellőztetés beállítása a CO2-koncentráció, a hőmérséklet, a használat és az idő alapján a háromfokozatú szabályozással.
 • A szellőztetést a tanárok és diákok manuálisan felügyelhetik a kezelőelemeken keresztül.
 • Az ablakok biztonságáról a biztonsági modul és a GC 342 lézerszkenner gondoskodik.
 • A szélirány figyelembevétele a huzat elkerülése érdekében.
 • Energiahatékonyság a szabályozott légcsere és éjszakai kihűtés által.
 • A BACnet érzékelők és a KNX-interfész integrálása hatékony kommunikációt tesz lehetővé az épületirányítási rendszerrel.
 • Hozzájárulás az energiamegtakarításhoz és a CO2-csökkentéshez innovatív technológiákon keresztül.
 • Az okos épület-koncepció támogatja a fenntarthatóságot és az optimális épülethatékonyságot.

Jövőorientált: több fenntarthatóság és energiahatékonyság

A bécsi Mittelschule Grundäckergasse iskolaközpont klímaaktív homlokzata kiváló példája az intelligens technológiák és fenntartható koncepciók építőiparban történő integrálásának, hogy az épület megfeleljen a jövő kihívásainak az energiahatékonyság és a fenntarthatóság terén. A GEZE itt nemcsak alkatrészeket szállított, hanem átfogó tanácsadást és szolgáltatásokat is nyújtott a projekt lebonyolításához és a programozáshoz a projekt sikere érdekében.