GEZE Insights

GEZE hálózatok minden szinten

Gerald Haas 2017 óta a GEZE kutatás-fejlesztésért felelős igazgatója. Egy interjúban Gerald Haas arról beszélt, hogy mi teszi a GEZE terméket, mit jelent szerinte a hálózatba kötés, és hogy a vállalkozás hogyan népszerűsíti digitalizációs stratégiáját és a GEZE Cockpit folytatódó fejlesztését.

Haas úr, Ön csaknem három éve irányítja a GEZE fejlesztési osztályát. Hogyan fejlődött a piac ebben az időszakban?

Általában: az ajtók, ablakok és épületek egyre összetettebbé váltak. Továbbá minden ajtó és ablak iránti kereslet hihetetlen mértékben nőtt. Napjainkban az ajtókat és ablakokat multifunkciós módon tervezik és gyártják: akadálymentesség, tűzvédelem, menekülési és mentési útvonal, füstelvezetés vagy akár természetes szellőzés, ez csak néhány kulcsszó, amelyek a témakör összetettségét szemléltetik. Az építésre vonatkozó igény mellett természetesen az ügyfelek igénylik a zajvédelmet, a kényelmet és a formatervezést is. Az azonban egyértelmű, hogy a prioritás mindig az épületbiztonság aspektusát illeti. Feladatunk ennek a biztonságnak a garantálása, ugyanakkor számításba valamennyi szempontra és konfigurációra vonatkozó igényt, amelyek gyakran ellentmondanak egymásnak.

Ezt hogyan oldják meg?

Módszerünk része a rendszerek egymáshoz közelítése. Számunkra ez az épületek valódi „intelligens épületté” formálásáról szól, különösen a hatalmas épületek esetében, mert a különböző termékcsoportok összetett csatlakoztathatósága intelligens kezelést igényel. Emiatt ez a rugalmas, hatékony, egyszerűen üzemeltethető és egyedi kialakítású megoldások integrálását jelenti egyetlen magasabb besorolású épületautomatizálási rendszerbe. Ebben az esetben az utólagos beszerelés lehetősége is kiemelt jelentőségű, mivel nem minden épület új építésű. Például egyetlen rendszerbe kell foglalnunk a tűzjelző rendszereket, a betörésjelző rendszereket, a beléptető rendszereket és az ajtóvezérlő egységeket – ami intelligens hálózatának kialakítását jelenti. Fordított megközelítésben ez a saját rendszerek leszálló ágát jelenti. A GEZE ezért nagy hangsúlyt fektet az olyan nyílt szabványokra, mint például a KNX vagy a BACnet. Meggyőződésünk, hogy ma csak egy teljes egészében hálózatra épülő épület képes eleget tenni az üzemeltető és a felhasználó összes igényének.

Mit jelent ez Önnek, mint a fejlesztési osztály vezetőjének?

Már nem elég csak azt a z  e g y e t l e n fantasztikus terméket gyártani, amely 100%-ban eleget tesz az egyedi igényeknek. Nem, jó előre végig kell gondolnunk, hogy az emberek hogyan fogják használni az ajtókat és az ablakokat az épületben. Mert mi a felhasználó szempontjából fejlesztünk. Ez azt jelenti: műszaki szempontból empatikus és digitális szempontból a jövőre szabott módon.

Mindezt azzal a céllal, hogy eredeti termékünket egyszerűbben kezelhetővé és használhatóvá tegyük digitális termékek és szolgáltatások segítségével. A magasabb fokú biztonság, hatékonyság és kényelem érdekében.

Gerald Haas, a GEZE kutatás-fejlesztési igazgatója

Hogyan tudják az ilyen típusú hálózatba kötést a gyakorlatba átültetni?

Saját automatikus ajtó és ablakmozgatónk és menekülési útvonal termináljaink busz interfésszel rendelkeznek, és hatalmas mennyiségű adatot biztosítanak. A többi termékhez univerzális interfész modulokat kínálunk. A GEZE Cockpit szolgál csomópontként hálózatba kötési megoldásainkhoz. A GEZE termékek különböző módon csatlakoztathatók ehhez. A vezérlő használható a GEZE saját szoftver alkalmazásával, de integrálható más épületirányítási rendszerekbe is. Nyílt kommunikációs szabvánnyal dolgozunk e tekintetben, hogy biztosítsuk az épületen belül a karbantartási csoportok közötti egyszerű és zökkenőmentes integrációt és kölcsönhatást. Mindezt azzal a céllal, hogy eredeti termékünket egyszerűbben kezelhetővé és használhatóvá tegyük digitális termékek és szolgáltatások segítségével. A magasabb fokú biztonság, hatékonyság és kényelem érdekében.

A trendeket illetően: Mit tesz a GEZE e trend továbbfejlesztése érdekében?

Inkább óvatosan használnám a „trend” szót, mivel hosszú élettartamú eszközöket állítunk elő. Nem fogyasztási cikkekről beszélünk. Az épületeknek egész életciklusuk alatt támogatást nyújtunk. Ezért szisztematikusan támaszkodunk a nyílt kommunikációs szabványokra is, amelyeket a piac támogat termékeink hosszú élettartamának köszönhetően. Épületekben a hardver komponenseknek évtizedeken át kell működniük. Ezért erre egy másik szabály vonatkozik: Mert biztosnak kell lennünk abban, hogy a trend szabvánnyá válik. Ez azt jelenti, hogy amikor terméket fejlesztünk, a lehető legnagyobb gondossággal járunk el.

Hogy mit jelent ez a GEZE Cockpit számára?

Szoftvereinket még inkább modulárissá alakítjuk, hogy ügyfeleink igényeinek egyedileg tehessünk eleget. E tekintetben a GEZE Cockpit csak az első lépés. Most a szoftveren dolgozunk egyfajta elemekből álló rendszer fejlesztésén. Mivel minden új projektnél, ahol a GEZE Cockpit alkalmazást használjuk, különböző típusú helyszíni vezérléseket és üzemmódokat ismerünk meg. Fontos, hogy ne tévesszük szem elől a célunkat – tehát, hogy: Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal hogyan járulhatunk hozzá olyan élhető épületek ügyfeleinkkel történő kidolgozásához, amelyek megfelelnek ügyfeleink igényeinek?

Haas úr, köszönjük a beszélgetést!