Okos épületautomatizálás a GAG kölni központjában GEZE Cockpit és BACnet használatával

A GEZE-hez hasonlóan a GAG Immobilien AG – Köln legnagyobb ingatlantulajdonosa – is hisz az élhető épületekben. Az okos épületautomatizálással a modern iroda- és lakóépületek egyre kényelmesebbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá válnak. Ezért teljesen érthető, hogy a GAG új központja Kölnben is épületirányítási rendszerrel (BMS) van felszerelve, amely a GEZE okos megoldásait alkalmazza BACnettel.

Sokoldalú és vegyes funkciók: A GAG kölni központja

Iroda és lakóház a GAG Immobilien AG telephelyén Kölnben © Jens Willebrand / GEZE GmbH

A GAG Immobilien AG összehozza a modern irodákat és a lakóházakat. © Jens Willebrand / GEZE GmbH

A GAG Immobilien AG központja egy összesen 12 400 m2-es irodaterülettel rendelkező 5, illetve 6 emeletes épületben található, melyben a GAG-on kívül más bérlők irodái is helyet kaptak. Az irodákon kívül az összesen 15 000 m2-es, változatosan kihasznált területen 159 lakás, kisgyerekek számára kialakított játszóterek, egy másik köztéri játszótér, valamint egy mélygarázs is épült.

Nagyobb biztonság, kényelem és hatékonyság az okos épületautomatizálás segítségével

A GAG Immobilien AG kölni épülete kívülről

Az okos épületautomatizálás a GEZE Cockpit segítségével valósul meg a GAG központjában. © Jens Willebrand / GEZE GmbH

Az ilyen jellegű, számos funkciót betöltő épületeknél a biztonság, a hatékonyság és a kényelem központi szerepet játszik. Ahhoz, hogy mindezeknek a követelményeknek okos megoldásokkal lehessen megfelelni, az építtetők egy automata épületirányítási rendszer bevezetése mellett döntöttek. Fontos feltétel volt, hogy a Priva magas szintű épületirányítási rendszere (building management system, BMS) képes legyen a kültéri ajtók, vagyis a főbejárat, az oldalbejáratok, valamint a vészkijárati ajtók megfigyelésére és vizuális megjelenítésére.

A GEZE Cockpit sikeres integrációja a Priva épületirányítási rendszerbe BACnet segítségével

A generálkivitelező nesseler bau gmbh GEZE-megoldásokat használt fel az ajtók komponenseinek hálózatba kötésére: a GEZE Cockpit az adatokat BACnet-IP-n keresztül továbbítja a Priva épületirányítási rendszernek.

Amitől a BACnet különleges: gördülékeny kommunikáció

Recepció a GAG Immobilien AG központjában © Jens Willebrand / GEZE GmbH

Hívogató légkör a GAG központjában. © Jens Willebrand / GEZE GmbH

Amikor egy rendszer több gyártó termékét is felhasználja, amelyeket egy közös protokollt használó hálózatba kell kötni: az ajtókon, ablakokon, valamint a különböző gyártóktól származó fűtési, légkondicionáló-, világító- és árnyékolórendszerekben található BACnet automata állomások anélkül tudnak egymással információkat cserélni, hogy egy speciális adatátviteli hardver licencdíjára külön kellene költeni. A GEZE BACnettel működő hálózati megoldásai ezért a tervezést és a működtetést is támogatják, gördülékennyé és hatékonnyá téve evvel a folyamatokat.

A GEZE Cockpit kényelmes vezérlést és áttekintést nyújt

Amikor az összes épületrendszer ugyanazon a hálózaton osztozik, a frissített státuszinformációkat, üzemmódokat vagy az előre beprogramozott funkciókat kényelmesen meg lehet figyelni, és távolról lehet üzemeltetni a GEZE Cockpit segítségével, akár időzítve is.

Nagyobb biztonság a hálózatba kötött ajtókkal

A GEZE Cockpit felület felhasználóbarát interfésze © GEZE GmbH

A GEZE Cockpit optimális átláthatóságot és intuitív működést kínál. © GEZE GmbH

Egy másik nagy előny, hogy a felügyeleti funkciók az egyéni igényeknek megfelelően konfigurálhatók, ilyen például az e-mailes értesítés, amely riasztásként szolgál, ha egy ajtót jogosulatlanul nyitnak ki, vagy ha a menekülőajtó gombja aktiválódik. A GAG központ így gyorsan tud reagálni vészhelyzet esetén, vagy ha egy ajtót engedély nélkül nyitnak ki.

Sőt, a GEZE Cockpit és a BACnet segítségével nem csak az ajtók és ablakok, de a fűtési, légkondicionáló-, világító- és árnyékolórendszerek is integrálhatók az okos épület hálózatába. És ettől az épületek még okosabbak és még élhetőbbek lesznek.

A GEZE okos rendszerintegrációjának előnyei: átláthatóság, könnyű használat és alacsonyabb költségek

  • Egyszerű rendszerintegráció: A GEZE Cockpit 100%-ban integrálva van a Priva épületirányítási rendszerébe. Sőt, a Priva alkalmazásokba is könnyen integrálható, ami igazán okos és rugalmas megoldást jelent.
  • Optimális átláthatóság: Az egy irányítópultos megoldás egyszerű áttekintést nyújt, mivel az ajtóállapot a recepción felügyelhető és vezérelhető a BMS-en keresztül, ezáltal a GAG központ még biztonságosabb és hatékonyabb.
  • Hatékonyság: A jelentősen kisebb IT infrastruktúra jelentősen kisebb működési költségeket is jelent. A szolgáltatási forródrót bevezetése további potenciális megtakarítást eredményez a működési költségekből.

A GEZE Cockpittal és a BACnettel megoldható a Priva BMS-be történő tökéletes integráció. Ezenkívül a GEZE megoldásai a tervezésben nyújtott támogatással és a projekt gyors kivitelezésével is lenyűgöztek bennünket. A GEZE, valamint a beszerelésért és üzembe helyezésért felelős Schrupp vállalat közötti jól megtervezett és működőképes együttműködés olyan gördülékeny volt, amilyet mi, ügyfélként kívánhatunk.

Norbert Klein, nesseler bau gmbH

A GEZE okos megoldásai a jövő épületeit is élhetővé teszik: már újabb együttműködések és konkrét projektek állnak előkészületek alatt.

GEZE termékek a GAG kölni központjában

  • GEZE ajtóvezérlő készülékek az épület 35 ajtaján
  • GEZE Cockpit (előre konfigurált az ügyfél és az épületirányítási rendszer specifikációi szerint, beépítve a központi kapcsolószekrénybe)