Bejárati területek – kihívások a tervezés során és megoldások

A bejárati területek megfelelő tervezése kihívást jelent a tervezők és építészek számára. Mert minden koncepciónak nem csak a megrendelő elképzeléseit és kívánságait kell figyelembe vennie, hanem a tűzvédelemre, a menekülési útvonalakra vagy az akadálymentességre vonatkozó minden jogszabályi előírásnak is meg kell felelnie. Az interjúban a Schaufelberger Architekten szabadúszó építésze, Erik Schaufelberger építész, valamint Thomas Lehnert, a GEZE üzleti megoldások menedzsere világítja meg, hogy milyen megoldások állnak rendelkezésre ezekre és más kihívásokra.

Milyen jellemző kihívások előtt állnak a tervezők és az építészek a bejárati területek tervezése során?

Erik Schaufelberger, szabadúszó építész fényképe

Erik Schaufelberger szabadúszó építészként épületeket tervez többek között középületek, otthoni segítségnyújtásra szolgáló létesítmények és szociális otthonok számára. © GEZE GmbH

Erik Schaufelberger: A tervezés során először mindig azt a kérdést fel feltennünk: mire használják az épületet? Állandóan nyitva van, vagy csak korlátozott ideig? Naponta hányan használják a bejárati területet? Egyszerre érkeznek oda, vagy a nap folyamán elosztva?

Thomas Lehnert: Valóban, az ajtó megfelelő típusa a személyek számától és áramlásától függ. Például az nem fog működni, ha 500 személy szeretne egyszerre leszállni a vonatról és kimenni egy forgóajtón. Ehhez egy tolóajtóra vagy legalább egy automata nyílóajtóra van szükség. Azt is fontos tudni, hogy milyen személyek fogják használni az épületet. A gyerekeknek vagy a járókerettel, kerekesszékkel közlekedő és más, fizikailag korlátozott személyeknek speciális igényei vannak az akadálymentesség terén. Vagy ha az ajtót áruátvételre is használják, amelyen keresztül a csomagküldő szolgálat nagy terjedelmű csomagokat hoz, akkor az ajtónak egy bizonyos mérettel kell rendelkeznie. Egy másik szempont a menekülési útvonalak.

A menekülési útvonalakat és az akadálymentességet jogszabályi előírások szabályozzák, amelyek gyakran nagyon összetettek. Milyen megoldások vannak mindezekre?

Thomas Lehnert: Alapvetően minden ajtónk – nyílóajtó, tolóajtó vagy forgóajtó – megfelel a jogszabályi előírásoknak. Vannak azonban megfelelőbb és kevésbé megfelelő ajtók és ajtórendszerek. A tervezőknek a felhasználói csoportokon és a személyek várható áramlásán kívül figyelembe kell venniük a törvényhozók és a helyi építésügyi hatóságok vonatkozó előírásait is. Forgóajtóink például a Breakout változatban megfelelnek a menekülési útvonalra vonatkozó követelményeknek. Ennek ellenére ehhez csak általános alkalmassággal rendelkeznek, az adott épületekben a jóváhagyó nyilatkozatot az illetékes helyi építésügyi hatóságtól kell beszerezni.

Erik Schaufelberger: Az akadálymentesség nagyon nagy problémakör a gyakran a közszférából érkező ügyfeleinknek. Szinte mindig számolnunk kell tehát azzal, hogy elegendő terület és lehetőség álljon rendelkezésre a mozgáshoz, hogy a mozgássérültek és segédeszközeik, például a kerekesszéket vagy járókeretet használók számára az ajtók kezelhetők illetve használhatók legyenek. A forgóajtó esetében a szélfogó elhagyható, és a forgóajtó nyílóajtóval kombinálható, hogy megfeleljen az akadálymentes használhatóság követelményeinek.

Itt megtudhatja, hogyan tervezhet biztonságosan többfunkciós ajtókat

Az akadálymentesség nagyon nagy problémakör a gyakran a közszférából érkező ügyfeleinknek.

Erik Schaufelberger, szabadúszó építész, építészmérnök
Revo.PRIME

Alacsony mennyezeti kereszt és keskeny profil a kiváló kialakításhoz © GEZE GmbH

A forgóajtók biztosítanak-e előnyöket az épületek fenntarthatósága és energiahatékonysága tekintetében?

Thomas Lehnert: Mindenképpen. A Revo.PRIME például a legújabb ajtómozgató technikának köszönhetően különösen energiatakarékos. Körülbelül 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint az előző modell. Azonban általánosságban is kijelenthető, hogy a forgóajtók többletet nyújtanak a fenntarthatóság terén. Mindig zárva tartják a belső tér és a külső tér közötti közvetlen hozzáférést. Ezáltal nincs hőcsere, amikor a felhasználók belépnek az épületbe vagy kilépnek onnan. Más ajtókkal ellentétben ehhez nincs szükség szélfogóra. A huzat ki van zárva, a szennyeződés, szél, zaj és hasonlók kívül maradnak. Ugyanakkor ezek a szempontok nagyobb kényelmet biztosítanak a bejárati terület számára. A hajlított üvegek miatt azonban meglehetősen kedvezőtlen U-értékkel rendelkeznek, ami azonban a nagyobb épületek homlokzatának összképét tekintve nem esik nagy súllyal latba. A forgóajtó felületaránya a teljes homlokzat felületéhez képest viszonylag kicsi, talán 1-2 százalékot ér el. Az ajtóelemek viszonylag gyenge U-értéke ezért nem sokat nyom a latba, és az ajtónak a teljes U-értékre gyakorolt hatása elhanyagolhatóan csekély.

Erik Schaufelberger: Így van. A jogalkotó határértékeket határoz meg, amelyek az épület zárt külső térelhatárolójára vonatkoznak. Az ajtók azonban arra szolgálnak, hogy átmenjünk rajtuk, ezért úgy gondolom, hogy az ajtókra vonatkozó U-érték kérdésének nem sok értelme van. Ennek ellenére egy forgóajtó jobban meg tudja fogni a belülről kifelé irányuló hőveszteséget, mint egy nyílóajtó vagy egy szélfogóval rendelkező tolóajtó.

Ismerje meg az új Revo.PRIME terméket

Revo.PRIME

Az új Revo.PRIME mérete és súlya ellenére fenntartható energiával működik. © GEZE GmbH

Tehát ha a tervezők elsősorban energiahatékony épületeket akarnak tervezni: ajánlható-e egy olyan forgóajtó, mint a Revo.PRIME? Vagy inkább valamilyen más ajtórendszernek lenne értelme?

Thomas Lehnert: Erre nincs általános érvényű válasz, azonban mindig figyelembe kell venni az adott épület rendeltetését. A forgóajtó mindig célszerű a nagy látogatóforgalom esetén, mert a bejárati terület energiavesztesége jelentősen csökkenthető a forgó mozgással, valamint a külső és belső tér szétválasztásával. Ezzel egyetlen másik ajtórendszer sem tudja felvenni a versenyt, egyszerűen ez a forgóajtó nagy előnye. Azonban például napi ötszöri használat esetén ennek nem sok értelme van, ilyenkor egy egyszerű – és olcsóbb – nyílóajtót ajánlunk. Egy nagy gyalogos forgalommal rendelkező bevásárlóközpontban, szállodában vagy üzletházban azonban a forgóajtó lényegesen nagyobb energiahatékonyságot biztosít. A Revo.PRIME az ajtó energiafogyasztását illetően is fenntartható: Új ajtómozgató technikájának köszönhetően mérete és nehéz forgókeresztje ellenére is egy tolóajtó szintjén mozog.

Kulcsszó a személyforgalom: itt jellemzően milyen tényezők játszanak szerepet?

Thomas Lehnert: A fókusztól függően kell kiválasztani a megfelelő ajtótípust. Például, ha oldalról jönnek az emberek, egy forgóajtót kissé el kell fordítani, hogy a nyílása illeszkedjen a gyalogos útvonalhoz, és ne aktiválja folyamatosan a biztonsági érzékelőket. Vannak intézkedések a probléma megoldására akkor is, ha egy ajtó már be van szerelve, azonban nem optimálisan – például nem a legjobb szögben. Lehet, hogy újra kell kalibrálni az érzékelőket. Alternatív megoldásként – ha a helyszínen a helyzet megengedi – a szűk keresztmetszetek kiküszöbölésére a forgóajtó mellé egy nyílóajtót is fel lehet szerelni.

A forgóajtók többletet nyújtanak a fenntarthatóság terén. Mindig zárva tartják a belső tér és a külső tér közötti közvetlen hozzáférést. Ezáltal nincs hőcsere, amikor a felhasználók belépnek az épületbe vagy kilépnek onnan.

Thomas Lehnert, a GEZE üzleti megoldásokért felelős vezetője
Thomas Lehnert, a GEZE üzleti megoldásokért felelős vezetőjének portréja

Thomas Lehnert, a GEZE üzleti megoldásokért felelős vezetője a szakértőnk a forgóajtók témakörében. © GEZE GmbH

A biztonsági érzékelők észszerű és szükséges eszközt jelentenek. Azonban – hogy őszinte legyek – elég bosszantó, ha az ajtó folyton megáll...

Thomas Lehnert: Bizony! Sajnos ez gyakran előfordul, mert az érzékelők nincsenek megfelelően beállítva, vagy nem alkalmasak az adott rendeltetési helyre. Itt is az új Revo.PRIME jelenti a megoldást a problémára. Jelentős, 1000 nanométeres forgatónyomatékkal rendelkezik. Ez biztosítja, hogy az ajtó gyorsan és erőteljesen megálljon, de gyorsan újra el is induljon. Előnye: lehetővé teszi, hogy az érzékelőket úgy állítsák be, hogy kis érzékelési tartományuk legyen. Ez különösen akkor jelent előnyt, ha nagyobb csoportok haladnak át az ajtón, mert ilyenkor az érzékelők nem oldanak ki olyan gyorsan. Ha az ajtó mégis megáll, a Revo.PRIME tovább forog, hogy ne akadályozza az emberek áramlását, amint a személy elhagyja az érzékelő területét. Ezáltal az ajtó simábban, gyorsabban működik, és kevesebb akaratlan megállás lesz. Ezen kívül újabb, lézer alapú érzékelőkkel is fel van szerelve, amelyek műszakilag kevésbé érzékenyek a zavarokra, mert nem befolyásolja működésüket a nedvesség, a napsugárzás vagy a felületek. Ezáltal a működés összességében kevésbé hajlamos a meghibásodásra.

Hogyan működik a termékválasztás folyamata? Mikor kell bevonni a bejárati területek szakértőit?

Erik Schaufelberger: Az építési engedély kiadása után viszonylag sokára döntenek arról, hogy melyik termék és milyen méretben kerüljön beépítésre. Ezen kívül csak azt szereljük be, ami már a 2. vagy 3. munkafázisban szerepel a terven. Ez azután többnyire az 5. fázisban, a kivitelezés tervezésénél és a kivitelezés során történik meg. Valójában a beépítésről szóló döntés attól függ, hogy mit tervezünk: ha egy forgóajtót egy helyre megfelelőnek tartunk, akkor fontos, hogy ezt az ajánlást már a tervezés fázisában a megrendelő elé tárjuk.

Thomas Lehnert: Ez lenne a megfelelő időpont arra is, hogy hozzánk hasonló szakértőket vonjanak be a GEZE részéről: Az első tervezet elkészültekor már adott az első elképzelés az épületről. Sajnos sokszor csak a végén kerülünk képbe, amikor már döntés született az ajtórendszerről. Ekkor már nem tudunk sok tanácsot adni, csupán a beépítési helyzetet és az érzékelők beállítását tudjuk optimalizálni. Ezért a legjobb, ha a pályázat elkészítése vagy közzététele előtt vonnak be bennünket. Tervezőknek és építészeknek csak ajánlani tudom, hogy már korai szakaszban kérjenek tanácsot szakértőktől, és vegyék igénybe tapasztalatunkat és hozzáértésünket!

Schaufelberger úr, Lehnert úr, köszönöm az interjút!