Forgóajtók – a megfelelő választás az ajtótervezésben?

Legyen szó forgóajtóról, nyílóajtóról vagy tolóajtóról: ha szerkezeti elvárásoknak kell eleget tenni, minden ajtótípusnak megvannak a saját előnyei és hátrányai. A forgóajtó a megfelelő választás a tervezett használathoz, vagy más ajtótípusra van szüksége? Segítünk Önnek megtalálni a megfelelő ajtómegoldást.

A különböző forgóajtók rövid összehasonlítása

GEZE TSA 325 NT kézi forgóajtó Slimdrive EMD-F-fel felszerelve a londoni The Nadler Hotelben

Megbízható, és tökéletesen illeszkedik a szálloda környezetéhez: GEZE TSA 325 NT kézi forgóajtó Slimdrive EMD-F-fel felszerelve a londoni The Nadler Hotelben © Michael Molloy / GEZE GmbH

Tűzvédelem, akadálymentesség vagy hozzáférési gyakoriság – az ajtófunkciók éppen olyan sokszínűek, mint magukkal az ajtókkal szemben támasztott elvárások. A tervezők és építészek minden projekt során szembenéznek az ajtótípus kiválasztásának felelősségével, hogy a lehető legjobb kombinációban találkozzanak az adottságok és a funkciók a számtalan, összetett opció közül.

Kézi forgóajtók az automata forgóajtókkal szemben

A kézi forgóajtók egyszerű és csendes belépést tesznek lehetővé – és az épület elegáns bejárataként szolgálnak. Leginkább keskeny átjárási szélességekhez ideálisak, ahol kisebb a látogatóforgalom. Kialakításuktól függően a nagyobb hozzáférési gyakoriságot is képesek kezelni.

Az automata változatok tökéletes kényelmet kínálnak nagyobb hozzáférési gyakoriság esetén. A különböző üzemmódok és beállítások mindenki számára használhatóvá teszik az automata forgóajtókat. Az ajtó érintés nélküli funkciója szintén fontos higiéniai szempont. Emellett az automatikus változatok automatikus hibaészlelést is kínálnak, és integrálhatók az épületautomatizálási rendszerbe.

A forgóajtó előnyei

A forgóajtókat elsősorban az épületek bejáratánál használják. Minden forgóajtó kiemelkedő védelmet kínál a huzattal, zajjal, porral és kosszal szemben, így segít fokozni az épületek energiahatékonyságát. Ez az ajtótípus azonban csak kevés esetben használható kizárólagos menekülési és mentési útvonalként. Ebben az esetben a harmonikaszárnyú „break-out” változatra van szükség. Másik megoldásként tervezhető például egy nyílóajtó is a forgóajtó mellé. Így ráadásul akadálymentes belépést is létrehozhat, amit a forgóajtó önmagában nem tudna biztosítani.

Forgóajtók – ideális megoldás számos iparág számára

A GEZE TSA 325 GG teliüveg kézi forgóajtó a varsói Lengyel Zsidóság Történetének Múzeumában

Elegáns dizájn és hatékony védelem az időjárással szemben: A GEZE TSA 325 GG teliüveg kézi forgóajtó a varsói Lengyel Zsidóság Történetének Múzeumában © Lukasz Janicki / GEZE GmbH

Irodaépületek, bevásárlóközpontok, kórházak és szállodák – a kézi és automata forgóajtókat számos különböző területen használják. Természetesen minden iparágnak megvannak a saját elvárásai – az energiahatékonysághoz és időjárás elleni védelemhez hasonló témák azonban minden épületben fontosak a kültéri felhasználású ajtómegoldásoknál. Az egyedi kialakításnak köszönhetően a forgóajtók soha nincsenek nyitva, mindig elválasztják egymástól a kültéri és beltéri klímát. Így fokozható az épületek energiahatékonysága, és jelentős költségek takaríthatóak meg. Emellett hozzájárulnak a kényelmes helyiségklíma létrehozásához a bejárat területén, ami így teljesen használható térként szolgál. A forgóajtók másik előnye, hogy felgyorsítják az épületbe való belépést, gondoskodva a középületek – például a repülőterek és bevásárlóközpontok – fokozott biztonságáról és kényelméről.

A három ajtótípus központi elvárásai és funkciói

  FORGÓAJTÓ NYÍLÓAJTÓ TOLÓAJTÓ

Tűzvédelem

Nem

a választott terméktől függően, lásd itt.

Tolóajtó vasalatok: Nem

Automata tolóajtók: Igen

Akadálymentesség

Nem Igen, de vegye figyelembe a használati korlátozásokat és kivételeket.

Tolóajtó vasalatok: opcionális

Automata tolóajtók: Igen

Menekülési útvonal

Manuális: Nem

Automatikus: Csak menekülési és mentési útvonalként (nincs füstvédelem): Igen, csak harmonikaszárnyú „break-out” változattal

Igen, a legtöbb nyílóajtóval lehetséges A kivételek listáját itt olvashatja.

Tolóajtó vasalatok: Nem

Automata tolóajtók: Igen, ha menekülési és mentési útvonalként van jóváhagyva

Belső/külső ajtó

Mindkettő

Beltéri vagy homlokzati ajtók lehetségesek, a nyílóajtó típusától függően. További információk elérhetőek itt:

Rögzítőrendszerekhez: A táblázatban nem szereplő különböző elvárások és funkciók objektumspecifikus alapon megvalósíthatóak. Kérjük, forduljon hozzánk.

Tolóajtó vasalatok: beltéri használatra

Automata tolóajtók: Mindkettő, elsődlegesen kültéri használatra

Használati gyakoriság

Manuális: Alacsonytól magasig

Automata: Magas

Magas, a kivételek listáját itt olvashatja.

Tolóajtó vasalatok: Alacsony/közepes

Automata tolóajtók: Magas

Megfelelő ajtórendszerek Három- és négyszárnyú ajtórendszerek

Egy- és kétszárnyú ajtórendszerek a legtöbb nyílóajtóhoz, illetve jobbra és balra nyíló ütközőajtóhoz elérhetőek. A kivételek listáját itt olvashatja.

Egy- és többszárnyú tolóajtókhoz
Szárny anyaga: fa/üveg/fém Üveg/alumínium

Fa és üveg a legtöbb nyílóajtó-típushoz. A kivételek listáját itt olvashatja.

Fa + üveg

Találja meg a projektjéhez megfelelő forgóajtót

Tökéletesen megfelelnek a forgóajtók a szerkezeti elvárásoknak? A GEZE forgóajtó-változatok széles skáláját kínálja a speciális igények kielégítésére. Örömmel segítünk Önnek a megfelelő forgóajtó kiválasztásában.

Tovább a forgóajtók termékismertető cikkeihez

Tekintse meg részletesen forgóajtóinkat és összes termékünket itt

Letöltési szolgáltatásunk

Letöltési területünkön biztosítunk Önnek minden fontos információt a termékeinkkel és szolgáltatásainkkal – köztük a GEZE forgóajtókkal – kapcsolatban.

Információs anyagok a forgóajtókról

Integrált ajtótervezés a BIM segítségével

Az ajtó az épülettervezés egyik legösszetettebb komponense. Kiterjedt tanácsadást kínálunk a BIM és az ingyenes BIM ajtóobjektumok témakörében. Ezek lehetővé teszik a GEZE forgóajtók letöltését és egyéni konfigurálását a különféle CAD rendszerekben. Így az integrált épülettervezés értékes eszközévé válnak.

Tudjon meg még többet a GEZE BIM objektumokól