Nyílóajtó – megfelelő választás, ha az ajtó betervezéséről van szó?

A klasszikus nyílóajtó – más néven forgótengelyes vagy ütközőajtó – a leggyakrabban használt ajtótípus, hiszen számos szerkezeti követelménynek megfelel, például a tűzvédelmi és akadálymentességi követelményeknek. Ezen túlmenően a nyílóajtók többféle kialakításban is kaphatók, ilyenek például az automatikus működtetésű vagy kézi működtetésű verziók. Néhány esetben azonban előfordulhat, hogy egy forgóajtó vagy egy tolóajtó bizonyul jobb megoldásnak: mi segítünk Önnek megtalálni a projektjéhez illő rendszert.

GEZE ajtótechnika és ajtómozgató rendszerek nyílóajtókhoz – gyors áttekintés

Az erős GEZE Powerturn IS motornak köszönhetően a nagy mozgó szárnyak is biztonságosan és precízen működnek a leonbergi városháza épületében.

Az erős GEZE Powerturn IS motornak köszönhetően a nagy mozgó szárnyak is biztonságosan és precízen működnek a leonbergi városháza épületében. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Legyen szó tűzvédelemről, akadálymentességről, kényelemről, dizájnról vagy látogatási gyakoriságról, a legtöbb esetben a megfelelő GEZE zárrendszerrel és ezek különböző változataival ellátott, és ezeket a fontos követelményeket tejesítő nyílóajtók jól szerepelnek. A tervezők és építészek azonban minden új projektnél szembesülnek a motor vagy az ajtócsukó kiválasztásának feladatával, hogy az adottságok és a funkciók a lehető legjobb kombinációban találkozzanak a számtalan, összetett opció közül.

A nyílóajtók sok különböző helyzetben használhatók

Például, a GEZE ajtócsukóval felszerelt nyílóajtók biztonságosan, kényelmesen és csendesen csukódnak. Ajtócsukóink akár rudazattal vagy vezetősínnel működnek, akár be vannak építve az ajtóba, mindenképp maximális biztonságot nyújtanak tűz esetén, és az egyre sokasodó biztonsági előírások miatt nélkülözhetetlenné is váltak. A GEZE rögzítőrendszerek használatával a tűzgátló ajtók nyitva tartási ideje minden probléma nélkül meghatározható. Emellett számos nyílóajtó-megoldást is kínálunk, nem tűzgátló ajtókhoz is.

A padlócsukók és az integrált ajtócsukók különböző változatai rendkívül speciális lehetőségeket kínálnak, különös tekintettel az optikai szempontokra. Ez a változat akkor alkalmazandó, ha a dizájnra és a funkcionalitásra vonatkozóan magas szintű követelményeket kell teljesíteni. Mindkét változat nagyon diszkréten simul bele az ajtó és a homlokzat dizájnjába, mégis minden biztonsági elvárásnak megfelel.

Automata ajtómozgatóink „kényelmet, biztonságot, akadálymentességet és higiéniát” jelentenek, hiszen az ajtón áthaladóknak sem kilincshez, sem kapcsolóhoz nem kell hozzáérniük. Sőt, a használó észre sem veszi, hogy áthaladt egy ajtón. Ez egyértelmű előny, nemcsak higiéniai és akadálymentességi szempontból, hanem mert az olyan modern építészeti koncepciókat is támogatja, mint a gyógyító építészet.

A nyílóajtók előnyei

Általában ügyfeleink akkor keresnek nyílóajtó-megoldásokat, ha biztonságos és akadálymentes közlekedést kell garantálni mind az épületbe bejutáskor, mind az épületen belül. Például, ha a cél a belépés lassítása vagy különösen elegáns bejárati területek létrehozása, akkor a forgóajtó lehet a legjobb megoldás. Ha a bejáratot belépésvezérlésre vagy zár megoldásként használják a bejárati területen, akkor inkább tolóajtókat javasolunk.

A GEZE nyílóajtó-mozgatók minden iparágban jelen vannak

GEZE TSA 160 NT ajtócsukó egy műtőben

GEZE TSA 160 NT ajtócsukó a varsói Gyermek-egészségügyi Intézet egyik műtőjében © H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Akárhova megyünk, nyílóajtókkal mindenhol találkozunk, legyen szó bevásárlóközpontokról, irodaépületekről, repülőterekről, klinikákról vagy lakóházakról. Ajtócsukóink és ajtóvasalataink között biztosan megtalálja az Ön épületéhez illő megfelelő megoldást, amellyel akár egy-, akár kétszárnyú nyílóajtókat könnyedén nyithat és csukhat. Sok épületben a kétszárnyú ajtókat nyitva kell tartani, hogy az emberek, szállítmányok számára elegendő tér álljon rendelkezésre, azonban tűz esetén ezeknek biztonságosan kell záródniuk. Ezek azok az esetek, amikor a felső szerelésű ajtócsukóból és vezetősínrendszerből álló GEZE rögzítőrendszerek optimálisan használhatók. Az ilyen ajtórendszerek erőfeszítés nélkül nyithatók, ugyanakkor szükség esetén felszerelhetők állandó rögzítővel is, így vészhelyzet esetén biztonságosan és megbízhatóan becsukhatók. Az idősotthonok, kórházak vagy óvodák speciális igényeinek kielégítésére szolgálnak az elektromos szabadonfutó funkciós GEZE ajtócsukók, amelyeknek köszönhetően az ajtók szinte erőkifejtés nélkül nyithatók és csukhatók. Az ajtócsukók szabadonfutó funkciója segítségével az ajtó minimális ellenállást tanúsít a nyitási vagy csukási irányban, ha korábban (pl. reggel) már egyszer kinyitották egy bizonyos nyílásszögig. Ugyanakkor az ajtócsukó vezérelve csukja az ajtót, amint az áramellátás megszakad. Ez biztosítja a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelést, de az ajtó így mégis akadálymentes marad.

Ipari megoldásaink

Fontos elvárások és funkciók a három ajtótípusra vonatkozóan

  NYÍLÓAJTÓ FORGÓAJTÓ TOLÓAJTÓ

Tűzvédelem

Igen, a választott terméktől függően, lásd itt. Nem

Tolóajtó vasalatok: Nem

Automata tolóajtók: Igen

Akadálymentesség

Igen, de vegye figyelembe a használati korlátozásokat és kivételeket. Nem

Tolóajtó vasalatok: opcionális

Automata tolóajtók: Igen

Menekülési útvonal Igen, a legtöbb nyílóajtóval lehetséges. A kivételek listáját itt olvashatja.

Manuális: Nem

Automatikus: Csak menekülési és mentési útvonalként (nincs füstvédelem): Igen, csak harmonikaszárnyú „break-out” változattal

Tolóajtó vasalatok: Nem

Automata tolóajtók: Igen, ha menekülési és mentési útvonalként van jóváhagyva

Beltéri/kültéri ajtó

Beltéri vagy homlokzati ajtók lehetségesek, a nyílóajtó típusától függően. További információk elérhetőek itt:

Rögzítőrendszerekhez: A táblázatban nem szereplő különböző elvárások és funkciók objektumspecifikus alapon megvalósíthatók. Kérjük, forduljon hozzánk.
Mindkettő

Tolóajtó vasalatok: beltéri használatra

Automata tolóajtók: Mindkettő, elsődlegesen kültéri használatra

Látogatási gyakoriság Magas, a kivételek listáját itt olvashatja.

Manuális: Alacsony – magas

Automatikus: Magas

Tolóajtó vasalatok: Alacsony/közepes

Automata tolóajtók: Magas

Megfelelő ajtórendszerek Egy- és kétszárnyú ajtórendszerek a legtöbb nyílóajtóhoz, illetve jobbra és balra nyíló ütközőajtóhoz elérhetőek. A kivételek listáját itt olvashatja. Három- és négyszárnyú ajtórendszerek Egy- és többszárnyú tolóajtók
Szárny anyaga: fa/üveg/fém Fa és üveg a legtöbb nyílóajtó-típushoz. A kivételek listáját itt olvashatja. Üveg/alumínium Fa + üveg

Találja meg a termékéhez illő megfelelő nyílóajtót

A nyílóajtók tökéletesek az építési projektje elvárásaihoz? A GEZE portfóliójában a különleges igények kielégítésére számos ajtócsukó-változat és ajtómozgató rendszer található. Örömmel segítünk Önnek a megfelelő nyílóajtó kiválasztásában.

Tekintse meg részletesen nyílóajtóinkat és összes termékünket itt

Nyílóajtó-mozgatót keres? Ismerje meg portfóliónkat!

Integrált ajtótervezés a BIM segítségével

Az ajtó az épülettervezés egyik legösszetettebb komponense. Átfogó tanácsadást kínálunk a BIM és az ingyenes BIM ajtóobjektumok témakörében. Például, az egy- vagy kétszárnyú nyílóajtókat számos CAD rendszerbe is betöltheti, majd egyénileg konfigurálhatja ezeket. Így az integrált épülettervezés értékes eszközévé válnak.

Tudjon meg még többet a GEZE BIM objektumokról