Automata vagy kézi tolóajtók: megfelelő választás ajtói betervezésekor?

A tolóajtókat gyakran használják olyankor, amikor különösen kényelmes, helytakarékos, ugyanakkor elegáns megoldásra van szükség. Néhány esetben azonban előfordulhat, hogy egy nyílóajtó vagy egy forgóajtó jobb megoldásnak bizonyul: mi segítünk Önnek megtalálni megfelelő ajtómegoldást.

A különböző tolóajtó-változatok gyors áttekintése

GEZE ECdrive T2 az ALDI SÜD, mühldorfi üzletében, Bajorországban

Karcsú, elegáns dizájn teljesítménnyel kombinálva: a tolóajtó rendszer naponta több mint 4000-szer nyílik és csukódik az ALDI SÜD Mühldorf am Innben található üzletének vásárlói előtt és után. © Robert Sprang / GEZE GmbH

Tűzvédelem, akadálymentesség, kényelem, dizájn vagy látogatási gyakoriság – a GEZE tolóajtó-megoldásainak mindezen követelményekre van válaszuk. Ugyanakkor a tervezők és építészek minden egyes új projektnél szembesülnek az adott szerkezeti kihívásoknak való megfelelés feladatával, és az adottságok és funkciók legideálisabb kombinációjával bíró ajtótípus kiválasztásával.

Tolóajtó rendszerek kültérre és beltérre

Akadálymentesség biztonsággal és elegáns megjelenéssel kombinálva – az automata tolóajtókkal mindez lehetséges. A kültéri és beltéri felhasználásra alkalmas GEZE tolóajtó rendszerek a kényelmes bejutás biztosítása mellett az építészek esztétikai igényeit is kielégítik. A biztonságra vonatkozó legmagasabb szintű szabványok még vészhelyzet esetén is érvényesülnek. A tolóajtó automatikus nyitásáról és csukásáról a beépített tölthető akkumulátor gondoskodik egy esetleges áramszünet esetén. Sőt, az automata tolóajtók energiahatékonysági szempontból is megfelelő választást jelentenek: egyrészt normál esetben nem marad nyitva ajtó, másrészt pedig az energiahatékony profilrendszerek, mint a GEZE ECdrive T2 esetében, javuló energiamérleget kínálnak. Standard termékeink mellett számos egyedi automata tolóajtó-megoldást is kínálunk. 

Legyen szó térelválasztóról, átjárók válaszfalairól, a kézi működtetésű GEZE tolóvasalat rendszerek lehetővé teszik a beltéri felhasználású ajtók gördülékeny és csendes nyitását és csukását – még nagyfokú terhelés és használat esetén is. Az üveg tolóajtók optikai fénypontként is szolgálnak, emellett kiváló minőségű, a napfényt optimálisan megragadó építészeti megoldást is jelentenek. Első osztályú módon gyártott, elegáns tolóvasalat rendszereink a rugalmas tervezés és a kreatív szabadság tekintetében szabják meg a mércét.

A tolóajtók előnyei

Általánosságban a GEZE tolóajtókra az alábbi megállapítás érvényes: legyen szó egy lenyűgöző bejáratról vagy egy figyelemfelkeltő beltéri megoldásról, a tolóajtó rendszerek mindig jól szerepelnek, ha a dizájn mellett kényelmes, biztonságos bejutást kell garantálni.

A GEZE tolóajtó rendszereket több iparágban is alkalmazzák

GEZE ECdrive a varsói Gyermek-egészségügyi Intézet műtőihez vezető bejáratnál

GEZE ECdrive a varsói Gyermek-egészségügyi Intézet műtőihez vezető bejáratnál © Łukasz Janicki / GEZE Polska

A kiskereskedelmi egységek, szállodák, vendéglátóipari létesítmények és középületek mintegy 80%-ába automata tolóajtókon keresztül juthatunk be, mégpedig azért, mert ezeken a helyeken fontos, hogy az adott épületbe a lehető legtöbb ember térhessen be, illetve mehessen ki onnan olyan kényelmesen és biztonságosan, amennyire ez csak lehetséges. Az érintésmentes működtetés és az akadálymentes bejutás szintén fontos szerepet játszik, amikor épületeken belüli alkalmazásról van szó. Azokban az épületekben, ahol a higiéniára vonatkozóan magas szintű követelményeknek kell megfelelni – például kórházakban –, gyakran alkalmaznak automata tolóajtókat.

Apoll termékünk kivételével a GEZE összes tolóvasalat rendszerét kizárólag beltéren telepítjük – főként irodaépületekben, sebészeteken, illetve lakóházakban.

A három ajtótípus központi elvárásai és funkciói

  TOLÓAJTÓ FORGÓAJTÓ NYÍLÓAJTÓ

Tűzvédelem

Tolóajtó vasalatok: Nem

Automata tolóajtók: Igen
Nem

a választott terméktől függően, lásd itt.

Akadálymentesség

Tolóajtó vasalatok: opcionális

Automata tolóajtók: Igen

Nem Igen, de vegye figyelembe a használati korlátozásokat és kivételeket.
Menekülési útvonal

Tolóajtó vasalatok: Nem

Automata tolóajtók: Igen, ha menekülési és mentési útvonalként van jóváhagyva

Manuális: Nem

Automatikus: Csak menekülési és mentési útvonalként (nincs füstvédelem): Igen, csak harmonikaszárnyú „break-out” változattal

Igen, a legtöbb nyílóajtóval lehetséges. A kivételek listáját itt olvashatja.

Beltéri/kültéri ajtó

Tolóajtó vasalatok: beltéri használatra

Automata tolóajtók: Mindkettő, elsődlegesen kültéri használatra

Mindkettő

Beltéri vagy homlokzati ajtók lehetségesek, a nyílóajtó típusától függően. További információk elérhetőek itt:

Rögzítőrendszerekhez: A táblázatban nem szereplő különböző elvárások és funkciók objektumspecifikus alapon megvalósíthatók. Kérjük, forduljon hozzánk.
Látogatási gyakoriság

Tolóajtó vasalatok: Alacsony/közepes

Automata tolóajtók: Magas

Manuális: Alacsony – magas

Automatikus: Magas

Magas, a kivételek listáját itt olvashatja.

Megfelelő ajtórendszerek Egy- és többszárnyú tolóajtók Három- és négyszárnyú ajtórendszerek

Egy- és kétszárnyú ajtórendszerek a legtöbb nyílóajtóhoz, illetve jobbra és balra nyíló ütközőajtóhoz elérhetőek. A kivételek listáját itt olvashatja.

Szárny anyaga: fa/üveg/fém Fa + üveg Üveg/alumínium

Fa és üveg a legtöbb nyílóajtó-típushoz. A kivételek listáját itt olvashatja.

Találja meg a projektjéhez megfelelő tolóajtó rendszert

Már tudja, hogy a tolóajtó rendszer felel meg a leginkább a szerkezeti elvárásoknak? Ha igen, tanácsadási sorozatunkból tudjon meg többet tolóajtó-termékcsaládunk speciális tulajdonságairól.

Találja meg a megfelelő automata tolóajtót

Találja meg a megfelelő tolóajtó vasalatot

Integrált ajtótervezés a BIM segítségével

Az ajtó az épülettervezés egyik legösszetettebb komponense. Átfogó tanácsadást kínálunk a BIM és az ingyenes BIM ajtóobjektumok témakörében. Például, a GEZE tolóajtók számos CAD rendszerbe is betöltheti, majd egyénileg konfigurálhatja ezeket. Így az integrált épülettervezés értékes eszközévé válnak.

Tudjon meg még többet a GEZE BIM objektumokról