Szakértői ajtótervezés – a korszerűtől a technikailag összetettig

Akadálymentesség, tűzvédelem, menekülési útvonalak, belépésvezérlés, higiénia: a különböző igények és funkciók összetett feladatot állítanak az építészek és tervezők elé. Ha időben csatlakoznak a folyamathoz, a GEZE szakértői segíthetnek Önnek elkerülni a tervezési hibákat és a szükségtelen kiadásokat.

A szakértő ajtótervezés fontossága

Rég elmúltak azok az időt, amikor az építészeknek és tervezőknek mindössze annyit kellett beírniuk az épületspecifikációba, hogy „bejárati ajtó, fehérre festett, matt”. Az ajtók mára többfunkciós rendszerekké alakultak. Ezt a folyamatot elsősorban az egyre növekvő biztonsági és biztosítási igények szorgalmazták. A digitalizáció ugyanakkor az épületek hálózatba kötésének különféle lehetőségeivel, valamint az összes elem épületirányítási rendszerbe integrálásával szintén hozzájárul az újfajta komplexitáshoz. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobbak az igények, annál összetettebb lesz az ajtó – valamint a hozzá tartozó műszaki munka.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy már az ajtótervezés korai szakaszában bevonjuk a szakértőket. Csak így kerülhetőek el a felesleges tervezési hiányok, amelyek később konfliktusokhoz vezethetnek, és megoldásuk gyakran további koordinációs erőfeszítéseket és költségeket kíván. A legrosszabb esetben a hiányos tervezés a tűzgátló ajtót is érintheti, amelyet nem lehet utólag módosítani.

Az ajtótervezés biztosítja a rendszerek gördülékeny integrációját

A szakértő általi ajtótervezéssel egyértelműsíthető az ajtók feladata, összegyűjtve és koordinálva az összes szakmát, hogy könnyedén lehessen integrálni őket a különböző rendszerekbe. Ennek köszönhetően a lehető legjobban lehet kombinálni a számos ügyfélspecifikus és szabályozási specifikációt, valamint a megvalósításukhoz szükséges funkciókat. A jó szakértő általi tervezés emellett előrelátó, és olyan elsődleges beállításokat is figyelembe vesz, amelyek lehetővé teszik a jövőben változó felhasználási igényeket. Nem ritka például egy látszólag „normál” ajtó esetében, hogy közelebbről szemlélve menekülőajtóként ki kell nyílnia, majd automatikusan vissza kell záródnia tűz esetén, emellett meg kell felelnie minden akadálymentességi elvárásnak is. Ezek a problémák kerülhetők a korai tervezéssel, ami által végül költségeket is megtakaríthatunk.

Tudjon meg többet a többfunkciós ajtókról

A szakértő tervező feladatai és felelőssége

A buildingSMART kompetenciahálózat összeállított egy listát arról, hányféle paraméterrel rendelkezhet elméletben egy ajtó. A szervezet lenyűgöző módon 4500 olyan paramétert gyűjtött össze, amely az összes változatot és kombinációt lefedi. A gyakorlatban persze egy tervező soha nem írná le az összes paramétert, hiszen számos komponens vagy változat egyszerűen nem vonatkozna a tervezett ajtókra. Az ajtótervezéshez csak alapvető információkra van szükség, például kisebb, adminisztrációs épületekben, ahogy viszonylag egyszerűek az igények. De még ezek az ajtók is rendelkezhetnek akár 30 paraméterrel, a szélességre, magasságra, nyitási módra, ajtóvasalatokra, színre vagy anyagra vonatkozóan. A nagyobb projekteknél, például egy teljes klinika esetében, ahol akár 3500 ajtó is lehet, 150-nél jelentősen több paramétert is meg kell adni és frissíteni kell. Mindez azt mutatja, hogy a szakértő ajtótervezőknek precíz folyamatot igénylő, összetett feladattal kell szembenézniük. Csak így biztosítható, hogy semmiről nem feledkeznek meg menet közben.

Tipikus szakértő általi ajtótervezési folyamat

Az ajtótervezés kölcsönhatásai és ellentmondásai

A szakértő ajtótervezőknek több feladatuk van annál, minthogy csupán figyelembe vegyék a számtalan különböző igényt. A különféle igények közötti kölcsönhatások, amelyek néha ellentmondásokhoz vezetnek, szintén kihívást jelentenek. A folyamatba megfelelő időben bevont szakértő tervező átfogó perspektívát kínál, azonosítja a funkciók közötti átfedéseket, meghatározza a megfelelő prioritásokat, és koordinálja a folyamatot az érintett szakmák között.

Tipikus ellentmondás például, hogy egyszerre merülnek fel a zajvédelemre és akadálymentességre vonatkozó igények. A hangszigeteléshez általában nehéz, többszörös tömítési szinttel rendelkező ajtókra van szükség. Az ilyen ajtók emiatt gyakran nem akadálymentesek, hiszen a nyitásukhoz és csukásukhoz nagy erőkifejtésre van szükség. Vagy ha a füst- és hőelvezető rendszer légutánpótlását a tűz- és füstvédelem mellé állítjuk: Míg a füst- és hőelvezető rendszerek nyitják az ajtókat, a tűz- és füstvédelemhez zárt ajtókra van szükség.

Látszólag a tűzvédelem és az akadálymentesség között is ellentmondás áll fenn

Az ellentmondásos ajtótervezési igények áttekintése

Néhány esetben a szakértő tervezőket egymásnak ellentmondó igények és funkciók megoldására kérik fel.

Ajtólisták a szisztematikus ajtótervezéshez

Az ajtólisták az ajtótervezés bevett gyakorlatává váltak a nagy építési projekteknél. Magukban foglalják az elhelyezkedésre, szerelési segédletre, geometriára, anyagtulajdonságokra, kialakításra és a szükséges műszaki berendezésekre vonatkozó pontos információkat minden egyes ajtóhoz. Az ajtólisták az összes jelentős tulajdonságot és specifikációt leírják – ezek nem egységesen vonatkoznak az építési projekt összes ajtójára, inkább ajtóról ajtóra eltérőek. Különösen a következőkre terjednek ki:

  • Méretek, beleértve a nyitási szélességet, a nyitási irányt (balra nyíló ajtó vagy jobbra nyíló ajtó).
  • A speciális igények, például hangszigetelés, tűzvédelem, menekülési útvonal, betörésvédelem, sugárzásvédelem vagy klímabesorolás
  • Az ajtószárny és a tok anyaga, felülete és kialakítása
  • A zárra és ajtóvasalatokra vonatkozó adatok, valamint a további komponensek, például ajtócsukók, rögzítőrendszerek vagy ajtóautomatizálás.

Az ajtólisták az összes tulajdonság szisztematikus rögzítésére szolgálnak. Ne feledjük azonban: ez az eszköz nem segít az ajtók megvalósíthatóságával az adott épület kontextusában. Itt is a tapasztalt ajtótervezők lépnek színre.

A szakértő általi ajtótervezés összetett feladat, és nem választható el a többi szakma szakértő általi tervezésétől. Ezeket az interfészeket korán meg kell határozni.

Günther Weizenhöfer, a GEZE értékesítés-előkészítési fejlesztés csoportvezetője

Hatékony ajtótervezés a BIM segítségével

A BIM költségtakarékosabbá és hatékonyabbá teszik az összetett építkezési projekteket

Building Information Modeling (BIM) a digitális és ágazatot átfogó együttműködés jövője. A BIM lehetővé teszi, hogy a szakmák egyetlen digitális modellben dolgozzanak együtt, egy digitális ikerben, és közösen használhassák az összes adatot. Az épület életciklusában részt vevő minden szereplő élvezheti ennek előnyeit: a befektetőtől, az építésztől vagy a szakértő tervezőtől kezdve a szerelőig, valamint a rendszerek és termékek gyártójáig. A BIM emellett a szakértő általi ajtótervezésben is ideális választás. A további szakmák tervezőivel fenntartott pontos koordináció az igények gyakorlatba átépítésének kulcsa. Emellett így mindent hatékonyan lehet megtervezni, össze lehet kötni a kulcsfontosságú információkat és ki lehet próbálni a funkciókat a teljes épülettechnika kontextusában, mielőtt átültetnék a gyakorlatba. Végül, de nem utolsósorban már az épülettervezés elejétől lehetővé teszi az építkezésre és az épület életciklusára kalkulált költségek pontos becslését.

Az általunk kifejlesztett BIM ajtóobjektumok rendkívül hasznos eszköznek bizonyulnak a szakértő általi ajtótervezés során. A buildingSMART ajtókkal foglalkozó csoportjának eredményein alapulnak. Emellett számos meglévő metaadatot is összehasonlítottunk a hivatalos ajtólistákkal. Ennek eredményeképp a BIM objektumaink tökéletesen illeszkednek a nemzetközi projektekbe. A GEZE BIM objektumait ingyenesen letöltheti, és beépítheti saját CAD rendszerébe.

A GEZE BIM ajtóobjektumok letöltése

Szakértői ajtótervezés

A különféle ágazatban megvalósított számtalan projektünk során szerzett sok éves tapasztalatunknak köszönhetően egyedi támogatást nyújtunk Önnek a szakértő általi ajtótervezés során. Büszkék vagyunk szakértelmünkre, amely nem csupán az ajtókra, de az épületüzemeltetés minden szempontjára gyakorolt hatásokra is kiterjed. Az átfogó megoldások szolgáltatójaként össze tudjuk egyeztetni Önnel a különböző igényeket, funkciókat és szakmákat, figyelembe véve a vonatkozó szabványokat és irányelveket.

GEZE objektum menedzsment

A GEZE támogatja az építészeket és tervezőket az ajtótervezés során, ellátva őket minden információval, amelyre szükség lehet a termékmegoldásaink kapcsán. Munkatársaink örömmel segítenek Önnek például az ajtólisták összeállításában, a BIM objektumok integrációjában, és sok minden mással. Ha szükséges, pályázati szövegekkel, építész katalógusokkal és szakértői információkkal is segítünk. Már a tervezés korai szakaszától támogatást nyújtunk.

Globális ügyfélkapcsolat

Nem számít, a világon merre van az épülete, globális ügyfélkapcsolatunk támogatást nyújt a döntéshozóknak és befektetőknek a hosszú távú tervezés során. Úttörő módon megoldás- és ügyfélorientált termékeket és szolgáltatásokat kínálunk. Az adott ország szabványait és előírásait szem előtt tartó, regionális GEZE csoportjainkkal együttműködésben központi kapcsolattartóként működünk közre az épület teljes életciklusa alatt.

Átfogó tanácsadás szerelők számára

A GEZE a termékeink szerelése során tanácsadást biztosít. Átfogó információkat és videóanyagokat nyújtunk a szereléssel kapcsolatban. Emellett rendszeres képzéseket tartunk az ajtó- és ablakmegoldások szakmai beépítésére vonatkozóan (alapvető ismeretek és beépítés).

Gyors segítség

Az ajtó és ablak megoldások összetettek, különösen ha a dolgok nem úgy működnek, ahogy kellene. Ilyenkor is bízhat a GEZE partneri segítségében. A GEZE szerviz gyors támogatást és megoldásokat kínál, valamint szervizmegállapodásokat és azonnali segítséget is. Globális csapatunk bármikor rendelkezésre áll, hogy segítsen.

A GEZE emellett számos eszközt biztosít az ajtótervezés támogatásához.