Esettanulmányok

A GEZE gondoskodik a pekingi Grand MOMA komplexum épületbiztonságáról

A pekingi Grand MOMA komplexum már most helyet kapott Kína legfontosabb építményei között. A GEZE innovatív ajtó- és biztonságtechnikával járult hozzá a komplexum biztonságához és komfortjához – összesen 1600 darab egyedi kivitelezésű nyílóajtót szereltek be.

A Grand MOMA: Adatok és tények

  • Dizájn és tervezés: Steve Holl (USA)
  • Nyolc felhőkarcoló, amelyeket a 20. emeleten, gyűrű alakban körbefutó kiszolgálóhíd köti össze
  • 220 000 m² teljes alapterület
  • 135 000 m² lakóterület, 85 000 m² iroda
  • Lakhatás/munkahely 2500 ember számára
  • 150 millió eurós építési költség
  • 1600 darab TS 5000 típusú, felső szerelésű ajtócsukós nyílóajtó
  • 44 darab GEZE E 250 RWA típusú, csavarorsós motorral ellátott ablak

Öncsukó tűzgátló ajtók

A GEZE TS 5000 a nemzetközi piac egyik legismertebb ajtócsukója. A felső szerelésű ajtócsukó nemcsak azért lenyűgöző, mert gyengéden és biztonságosan csukja a nyílóajtókat, hanem azért is, mert letisztult és modern kialakítása tökéletesen illik a Grand MOMA esztétikájához. Ezenkívül a TS 5000 alkalmazható tűz- és füstgátló ajtókon, így az épületbiztonsághoz is hozzájárul.

Füst és hőelvezető ablakmozgató motorok: Épületbiztonság és szellőztetés

A pekingi Grand MOMA kívülről.

A funkcionalitásra és az épületbiztonságra vonatkozó legnagyobb elvárások: a pekingi Grand MOMA.

A Grand MOMA egyes ablakaira GEZE E 250 RWA csavarorsós motor került, amelyeket központi vezérléssel lehet nyitni és csukni.

A csavarorsós motor a bukó, a billenő és az oldalra nyíló szárnyakat, a tetőablakokat és a felülvilágítókat elektromosan, egyedileg állítható nyitási szélességre képes kinyitni, majd becsukni. Az E 250 RWA felel a Grand MOMA mindennapi természetes szellőzéséért is. Tűz esetén az elektromos ablakmozgató motorok azonnal kinyílnak, és így megbízhatóan vezetik ki a füstöt és a hőt.

Energiahatékony megoldások a „város a városban” koncepcióhoz

A Grand MOMA és külső létesítményeinek modellje.

Fókuszban az egyedi ajtótechnikai és épületbiztonsági megoldások.

A Grand MOMA a „város a városban” koncepciót valósítja meg, így a komplexum lakásoknak, irodáknak, egy színháznak, kormányzati hivataloknak, egy óvodának, valamint számos étteremnek és szupermarketnek is otthont ad. A komplexum sok egyedi tulajdonsága közül az egyik, hogy ökológiai elvek mentén készült. A magas tornyokat több száz méter mélyen lévő tartályok hűtik és fűtik – az időjárási viszonyok függvényében.

Összességében véve a Grand MOMA egy energiaegységre vetítve három-négyszer annyi energiát termel, mint a hagyományos klímaszabályozó rendszerek. A projekt teljesen egyedülállónak számít Kínában, a maga „zöld építészeti” koncepciójával.

Árnyékolás – összhangban az épületbiztonsággal

A toronyház homlokzatára kívülről VBH árnyékolók kerültek.

Biztonságos és hatékony: A homlokzat árnyékolója szabályozza a belső hőmérsékletet.

Az épület külsejére erősített VBH árnyékolórendszerek az energiahatékonyságot is növelik: A külső árnyékolók megakadályozzák, hogy az épület belső hőmérséklete túl gyorsan emelkedjen fel, így kevesebb légkondicionálásra van szükség. Mivel a toronyházak homlokzata általában erős szélnek van kitéve, az ügyfél számára különösen fontos volt egy stabil és strapabíró árnyékolómegoldás alkalmazása.

GEZE termékek a pekingi Grand MOMA komplexumban

  • 1600 darab TS 5000 típusú, felső szerelésű ajtócsukós nyílóajtó
  • 44 darab GEZE E 250 RWA típusú, csavarorsós motorral ellátott ablak