Esettanulmányok

„Jobb város, jobb élet” – GEZE nyílóajtók a világkiállításon

„Jobb város, jobb élet” – a nemzetközi világkiállítás ennek a mottónak a jegyében zajlott 2010 májusa és októbere között. A fenntarthatóság koncepciójának megfelelve, több ország nemzetközileg is elismert pavilonjában is a GEZE automata ajtóit és egyéb innovatív ajtórendszereit választották az építtetők.

GEZE nyílóajtók a nemzetközi pavilonokban, Sanghajban

A Huangpu-folyó két partján, 5,28 km²-en elterülő EXPO Központ a fenntartható fejlődés jegyében épült. Ennek a koncepciónak megfelelve a világkiállításon résztvevők közül sokan környezetbarát technikákat alkalmaztak a pavilonjaik megépítésekor. Több épületet a világkiállítás megrendezése után meg is tartottak egy park részeként. A GEZE innovatív ajtórendszereit használták fel többek között Kína, az USA és Japán pavilonjában is.

Automata ajtók: A világkiállítás házigazdája is számít a GEZE termékeire:

A He Jingtang építész tervei alapján készült kínai pavilon a világkiállítás „zöld” szimbóluma, köszönhetően a sokoldalú, energiatakarékos épülettechnikájának. A környezete fölé magasodó szerkezetet vizuálisan az automata nyílóajtókkal ellátott bejárati rész LED-fala emeli ki. A GEZE TSA 160 NT ajtómozgató kompakt, rugalmas kialakítása észrevétlenül olvad bele a különféle tokokba, és akár 1400 mm széles és 250 kg-os automata ajtókat is képes erősen és pontosan mozgatni. A kínai pavilonban – amely bármely más pavilonnál több látogatót vonz – a TSA 160 NT nyílóajtó mozgató által biztosított kényelmes átjárás, valamint a megbízható és karbantartást gyakorlatilag nem igénylő működés kulcsfontosságú tényező.

A pavilon kényelmét és funkcionalitását GEZE ajtórendszerek határozzák meg

A kínai pavilon több beltéri ajtójánál is GEZE ajtótechnikát alkalmaztak. A különböző területeken található nyílóajtókat TS 1000 C, TS 2000 V és TS 5000 felső szerelésű ajtócsukókkal szerelték fel. Köszönhetően a sokféle felszerelési lehetőségnek és az egyedi dizájnnak, a felső szerelésű ajtócsukók minden nyílóajtót képesek működtetni, anélkül, hogy a dizájnra vagy az esztétikumra vonatkozó elvárásokból engedni kellene.

Látogatók áradata az USA pavilonjánál

Több mint 6000 m²-es kiállítóterével az USA pavilonja a világkiállítás egyik legnagyobb és leggyakrabban látogatott kiállítási épülete. A Clive Grout által tervezett „városi” jellegű épület műszaki és építészeti szempontból is a fenntarthatóságot hangsúlyozza. Azáltal, hogy az építész a GEZE ajtórendszereit választotta, egyúttal a biztonságos, funkcionális és kényelmes átjárás mellett is döntött.

  • A GEZE Powerdrive tolóajtó mozgatók többféleképpen is felhasználhatók: akár nehéz automata ajtóknál, akár beltéren, akár kültéren, így tökéletesen alkalmasak olyan sűrűn látogatott helyszínekre, mint amilyen az USA pavilonja. A többfunkciós GEZE Powerdrive motor menekülési és mentési útvonalakon lévő ajtókhoz is tökéletes megoldásnak bizonyul.
  • A GEZE Slimdrive tolóajtó mozgatók világos vonalvezetésükkel és mindössze 7 cm-es magasságukkal maximális tervezési szabadságot engednek meg a keskeny ajtórészeknél való alkalmazáskor. Ezekkel a motorokkal lehetett problémamentesen megvalósítani a projektspecifikus megoldásokat az USA pavilonjában.

Ezek mellett a megoldások mellett még a GEZE TSA 160 NT ajtómozgatót és a GEZE TS 2000 felső szerelésű ajtócsukót is alkalmazták a pavilon beltéri ajtóinál.

A GEZE füst- és hőelvezető rendszerei a „lélegző” japán pavilonban

A japán pavilon kupolája, világkiállítási épület.

A japán pavilon kupolája a sanghaji világkiállításon.

A természettel való együttélés a hagyományos japán kultúra része, ezért ez a koncepció lett az alapja a japán pavilon építészeti megoldásainak is. A modern környezeti és anyagtechnikák olyan hatást keltenek, mintha a 24 m magas pavilon élőlényként lélegezne. A kupola alakú belső burkolatot ultrakönnyű, napenergia cellákkal ellátott, membránszerű szerkezet veszi körül. Az épületen belüli üreges oszlopok összegyűjtik a napfényt és az esővizet, valamint gondoskodnak a természetes levegőkeringetésről. A kupola ablakai összekötik a Japán pavilont a külvilággal, ugyanakkor kulcselemei a „lélegző” épületburkolatnak is.

Biztonságos menekülési és mentési útvonalak, köszönhetően a füst- és hőelvezető rendszereknek

A modern füst- és hőelvezető rendszer felel a japán pavilon természetes szellőzéséért, és a biztonságáért is egy esetleges tűz esetén. Ezért az épület burkolatán lévő elvezetőnyílásokat elegáns GEZE E 250 RWA csavarorsós motorral szerelték fel. A műszaki szempontból összetett füst- és hőelvezető rendszer a füstjelzők vagy a kézi indítás hatására indul el, és elektromechanikus motorok segítségével nyitja ki a pavilon felső részén található elvezetőnyílásokat. Így a termikusan emelkedő füstgázok olyan gyorsan távoznak, mint amilyen gyorsan megjelentek. Az épület alsó részén elhelyezkedő, a friss levegő beengedését szolgáló nyílások a fentről érkező füst elvezetését segítik elő, lehetővé téve a menekülési és mentési útvonalakon keresztüli kijutást. A GEZE E 250 csavarorsós motor nemcsak kivételesen energiatakarékos módon működik, hanem funkcionalitásával a természetes szellőzést is segíti, így a japán pavilon igazán energiahatékony épület lett.

GEZE termékek a sanghaji világkiállításon

  • GEZE TSA 160 NT nyílóajtó mozgatók
  • TS 1000 C felső szerelésű ajtócsukó
  • TS 2000 V felső szerelésű ajtócsukó
  • TS 2000 felső szerelésű ajtócsukó
  • TS 5000 felső szerelésű ajtócsukó
  • GEZE Powerdrive tolóajtó mozgatók
  • GEZE Slimdrive tolóajtó mozgatók
  • GEZE E 250 RWA csavarorsós motorok