Fenntarthatóság a CLIC vállalat LEED-tanúsítvánnyal rendelkező pekingi épületében

A klímaváltozás világszerte kiemelt figyelmet kap. A világ sok kormányát, többek között a kínait is foglalkoztatja, hogyan érhetik el klímavédelmi céljaikat. A kínai döntéshozók e téren egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az épületek fenntarthatóságának és energiahatékonyságának növelésére. Jó példa erre a China Life Insurance Company (CLIC) Kutató- és Fejlesztő Központjának pekingi épülete, amely megkapta a LEED-fenntarthatósági tanúsítványt.

Globális trend: Az épületek energiahatékony kialakítása

A Kínai Népköztársaság klímasemlegessé szeretne válni 2060-ig. Ennek érdekében elsősorban a sok energiát felhasználó iparágakban kell jelentősen növelni az energiahatékonyságot. Ilyen iparág többek közt a kínai építőipari és épületüzemeltetési ágazat, amelyre átlagon felüli szén-dioxid-kibocsátás jellemző globális összehasonlításban.

A zöld épületek számára is előnyt jelent az intelligens épületautomatizálás.

A zöld épületek számára is előnyt jelent az intelligens épületautomatizálás. © GEZE GmbH

Kína díjakkal ismeri el a fenntartható épületeket

Kínában saját értékelési szabványokat használnak a zöld épületek minősítésére: a Green Building Evaluation Label „China Three Star”. Azonban még ennél is szélesebb körben elterjedt a világ legismertebb épülettanúsítási rendszere, a LEED, amely az épületek ökológiai, társadalmi és gazdasági minőségét értékeli. A China Life Insurance Company (CLIC) Kutató- és Fejlesztő Központjának pekingi épülete is megkapta a nagyra tartott LEED fenntarthatósági tanúsítványt.

A német építészeknek és vállalatoknak is hasznos tudni, hogy a Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V. által kiadott DGNB-tanúsítványt Kínában is elfogadják, bár az jóval kevésbé elterjedt, mint a LEED-tanúsítvány.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A GREEN BUILDINGRŐL

Épületautomatizálás a nagyobb energiahatékonyságért

Az épületek energiahatékonyságának növelése szempontjából fontos szerepet kap az intelligens épületvezérlés: A CLIC pekingi irodaépületében például hálózatba van kapcsolva és automatizált a fűtés, a világítás, a klimatizálás, a hűtés, az árnyékolás, valamint a nyílászárótechnika. Intelligens automatizálással jelentősen csökkenthető az épületek energiafogyasztása. Ennek oka, hogy a hőmérséklet-érzékelők, levegőminőség-kijelzők, fényérzékelők, mozgásérzékelők vagy időjárás-állomások energiahatékonyabban képesek reagálni a változásokra, mint az emberek. Az épületautomatizálás további előnye, hogy fokozza a kényelmet és a biztonságot is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSRÓL

Fenntartható szellőztetés automatizált ablakokkal

Az épületautomatizálás nem csak az energiahatékonyságot növeli, hanem a helyiséglevegő minőségét is javítja. A helyiségek például igény szerint szellőztethetők és láthatók el friss levegővel, ha hálózatba kötik a Powerchain okos ablakrendszereket és a Slimchain láncos motorokat az épületirányítási technikával. Ennek előnye, hogy egy automatizált ablakos szellőztetőrendszernek kisebb az energiafelhasználása, mint a legtöbb mechanikus szellőztetőrendszernek. Ezenkívül fűtési költségek is megtakaríthatók, ha az épületirányítási technika a szellőztetést és a fűtést együtt vezérli.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK AZ AUTOMATIKUS SZELLŐZTETÉSRŐL

A China Life Insurance Company (CLIC) pekingi Kutató- és Fejlesztő Központja LEED-tanúsítvánnyal rendelkezik.

A China Life Insurance Company (CLIC) pekingi Kutató- és Fejlesztő Központja LEED-tanúsítvánnyal rendelkezik. © GEZE GmbH

Az energiafogyasztás eredményes csökkentése

Egy épület klimatizálása és világítása rengeteg energiába kerül, együttesen a teljes energiafogyasztás mintegy 70 százalékát teszik ki. Az energiafogyasztás minimalizálása érdekében ezért úgy kell tervezni a zöld épületeket, hogy a lehető legjobban lehessen kihasználni a természetes fényt és a légkör hűtő (vagy fűtő) hatását. Jó példa erre a China Life Insurance Company (CLIC) Kutató- és Fejlesztő Központ pekingi épülete: A 391.051 m² bruttó alapterülettel rendelkező irodaépület teljesítette a LEED fenntarthatósági tanúsítvány magas energiahatékonysági követelményeit. Igen büszkék vagyunk arra, hogy nyílászáró-rendszereink hozzájárulnak az épület fenntarthatósági céljaihoz, és megfelelnek a LEED-tanúsítás követelményeinek.

Friss levegő és kellemes helyiségklíma az intelligens ablakrendszereknek köszönhetően.

Friss levegő és kellemes helyiségklíma az intelligens ablakrendszereknek köszönhetően. © GEZE GmbH

Az automatikus forgóajtók felhasználóbarát módon és energiahatékonyan működnek.

Az automatikus forgóajtók felhasználóbarát módon és energiahatékonyan működnek. © GEZE GmbH

Természetes friss levegő és kellemes helyiségklíma

A GEZE intelligens ablakrendszerei, amelyek az épület árnyékoló homlokzatába vannak beszerelve, hozzájárulnak annak erőforrás-kímélő szellőztetési koncepciójához. Ezenkívül energiahatékony helyiségklíma-szabályozást biztosítanak, csökkentve a fűtés vagy hűtés költségeit.

Az energiamegtakarítási lehetőségek kiaknázása

Az energiafogyasztás csökkentésére különösen jó lehetőséget biztosít a fogadóterek optimalizálása. A két, egymás mögött elhelyezett tolóajtóval kialakított szélfogó például jelentősen csökkentheti a bel- és kültér közötti hőmérsékletcserét. Az automatikus forgóajtók még elegánsabb és hatékonyabb megoldást kínálnak ugyanerre: beépítésükkel kívül marad a huzat és a szél, miközben a látogatók kényelmesen léphetnek az épületbe. A China Life Insurance Company (CLIC) Kutató- és Fejlesztő Központ pekingi épületében GEZE forgóajtók gondoskodnak a látogatók biztonságáról és higiéniájáról, miközben a beltér energiafogyasztását is csökkentik.

A CLIC épületében használt GEZE termékek:

29 forgóajtó:

  • TSA 325 NT reprezentatív épületbejáratokhoz nagy látogatóforgalommal és fénybeeséssel
  • TSA 160 NT három- vagy négyszárnyú ajtókhoz sokféle alkalmazási területhez

Több mint 200 ablakrendszer:

  • Powerchain láncos motorok nagy és nehéz ablakelemekhez
  • Slimchain láncos motor rendkívül keskeny kialakítással
  • E 3000 csavarorsós motor rendkívül nehéz tetőablakokhoz
  • E 860
  • E 820
  • E 250 NT csavarorsós motor kompakt kialakítással és sokféle alkalmazási területtel