Esettanulmányok

Horgonyt fel! GEZE ajtótechnika és tolófalrendszerek az AIDAlunán

Az AIDA Cruises újabb hajóval, az AIDAlunával bővítette flottáját. Az óriási utasszállító tengerjáró hajó megfelel a kényelemre és felszereltségre vonatkozó legmagasabb szintű igényeknek is. Például, az utasok és a személyzet egyaránt élvezhetik a fedélzeten a modern és kényelmes átjárást, valamint a GEZE öncsukó ajtók nyújtotta biztonságot.

A hajó fedélzetén a kényelem és a biztonság a két kiemelt tényező

Az AIDAluna első útja az Északi-tengertől a spanyol partok mentén egészen Palma de Mallorcáig vezetett, ahol 2009. április 4-én, látványos névadó ünnepség keretében avatták fel. A modern utasszállító tengerjáró hajó prémium kategóriás tengeri élményeket és egyedülálló kényelmet kínál utasainak. A GEZE innovatív ajtótechnikája optimális és kényelmes átjárást biztosít a kabinokhoz, éttermekhez és bárokhoz, illetve a fedélzeti teraszokhoz. Az ajtók kialakításában a tengerspecifikus biztonsági előírások is szerepet játszottak.

Az AIDAluna számokban

 • A nagy hagyományokkal rendelkező Meyer hajógyárban épült, Papenburgban
 • Hivatalos névadó ünnepségét 2009. április 4-én tartották Palma de Mallorcán
 • Méretek: 32,2 m széles és 252 m hosszú – két futballpályánál is nagyobb
 • 13 fedélzet 1025 kabinnal
 • 7 étterem, 11 bár és 6400 m² napozóterasz

Elengedhetetlenül szükséges a fedélzeten: VTM-kompatibilis ajtótechnika

A tengeri közlekedéstechnológiai (VTM) szabványnak megfelelően tervezett automata tolóajtókon keresztül az utasok kényelmesen juthatnak a napozóteraszokra, az éttermekbe, az üzletekbe és a számos szórakozási és sportlehetőséghez is. A VTM-nek megfelelve, a hajó belsejében lévő, nagy forgalomnak kitett ajtók motorjainak elektromos alkatrészeit korrózió- és tengervízálló burkolat védi.

Öncsukó ajtó – biztonságos és akadálymentes megoldás

Üvegezett, teleszkópos ajtó az AIDAluna éttermében.

Pazar megoldás: Az étterembe vezető hatszárnyú, teleszkópos ajtó a kényelmet egyesíti az átlátszósággal.

A hajó több pontján is automata, köríves tolóajtók egészítik ki a fedélzet kivételes építészeti megoldásait, és kínálnak kényelmes átjárást mind az utasok, mind a személyzet számára. A korlátozottan rendelkezésre álló hely ellenére a 3. és 10. fedélzet öncsukó ajtói maximális nyitási szélességükkel gondoskodnak arról, hogy a napozni vágyók még úgy is kényelmesen jussanak el a napozóteraszokra és/vagy a medencéhez, hogy a kezük tele van. A GEZE jól átgondolt ajtótechnikája a legénység és a személyzet igényeit is kiszolgálják. A „szervizajtóként” is használt, automata nyílóajtók egyéni vezérléstechnikával vannak ellátva, és erőfeszítés nélkül nyithatók, illetve a radaros érzékelőknek köszönhetően akár érintés nélkül is működtethetők.

A GEZE kényelmet és biztonságot egyesítő ajtócsukói a fedélzeten

Fedélzetre vezető tolóajtók az AIDAlunán.

Az öncsukó ajtókat kifejezetten tengeri körülményekhez tervezett ajtócsukókkal szerelték fel.

Az 1025 darab kabinajtó mindegyike minden alkalommal kényelmesen és biztosan csukódik, ami a karokkal és csúszósínekkel felszerelt GEZE TS 2000 ajtócsukóknak köszönhető. Összességében véve a biztonság a legfontosabb az utasszállító tengerjáró hajó fedélzetén. A jellegzetes GEZE dizájn teljesen egybeolvad a fedélzeti biztonsággal, ezért a menekülési és mentési útvonalakon lévő A osztályú (éghetetlen anyagból készült) tűzgátló ajtók felső szerelésű ajtócsukókkal vannak ellátva:

 • TS 4000 és TS 5000 a maximum 140 cm szélességű ajtókhoz
 • TS 4000 Tandem a nehéz és nagy ajtószárnyakhoz

Vészhelyzetben a felső szerelésű ajtócsukók biztonságosan zárnak, még a hajó erőteljes dőlése esetén is, így megfelelnek az életbiztonság a tengeren tárgyú nemzetközi egyezmény (SOLAS) előírásainak. A maximális biztonság és funkcionalitás elérése érdekében a GEZE ajtótechnika teljes tervezése és megvalósítása a Meyer hajógyárral, az AIDA Cruises hajótársasággal és az illetékes hatóságokkal szorosan együttműködve zajlott.

Kézi tolófalrendszerek – rugalmas térkihasználás

Az AIDAluna kivitelezése során a GEZE nem csak az ajtótechnika leszállításában mutatta meg szakértelmét: GEZE üveg tolófalrendszer került például a 11. fedélzetre, a medencéhez is. A 20 üvegelemből álló, egyedi, korrózióálló kézi tolófalrendszer (MSW) kör alakban veszi körül a DJ-pultot, és védi a szórakoztató és színpadi elektronikai berendezéseket. A DJ-pult így kézzel, erőfeszítés nélkül teljesen elzárható, illetve szélesre nyitható, az aktuális eseménytől függően.

Megbízható partnerek: A GEZE és az AIDA Cruises

A GEZE már több mint 10 éve bocsátja a Meyer hajógyár rendelkezésére a tengeri közlekedéstechnológiában szerzett szakértelmét. Az AIDA flotta összes utasszállító tengerjáró hajójához is a GEZE biztosított egyedi ajtó- és biztonsági megoldásokat. Az AIDAluna, illetve a még korábban felszerelt AIDAdiva és AIDAbella hajók után a GEZE biztosította a modern ajtó- és biztonságtechnikai megoldásokat az AIDAblu számára is, amelynek avatóünnepségét Hamburgban tartották, 2010. február 9-én.

GEZE termékek az AIDAluna hajón

 • Automata, köríves tolóajtók
 • Automata teleszkópos ajtók
 • GEZE TS 2000 ajtócsukó
 • TS 4000 és TS 5000 a maximum 140 cm szélességű ajtókhoz
 • TS 4000 Tandem a nehéz és nagy ajtószárnyakhoz
 • Kézi tolófalrendszerek (MSW)