Esettanulmányok

Történelem és innováció: GEZE tolófalrendszerek a Café Luitpold kávéházban

A 130 éves müncheni kávéház egy átfogó felújítással talált vissza a régi kávéházak hagyományához. A GEZE pedig innovatív ajtómegoldásokkal és tolófalrendszerekkel járult hozzá a modern dizájn és a történelmi hangulat egyesítéséhez.

Történelmi kávéház modern hangulattal

Automata tolóajtó a Café Luitpold bejáratánál. Fénykép: Robert Sprang a GEZE GmbH megbízásából

A kávéház fő részébe egy Slimdrive SC-FR motorral felszerelt automata, köríves tolóajtó vezet.

A Münchenben, az exkluzív Brienner Strassén található kávéház fennállásának 130 éve alatt a minőségi kávé és a kozmopolita életstílus jelképévé vált. A bécsi kávéház-paloták stílusában épült kávézó 1888-ban nyílt meg, és nevét a művészetek és a kultúra iránti rajongásáról híres Luitpold régenshercegről kapta. A kávéház művészek, szabadgondolkodók, szocialisták és előkelőségek találkozóhelye volt, főként München aranykorában, 1900 körül. A legenda szerint Paul Klee és Vaszilij Kandinszkij itt alapította meg a „Der Blaue Reiter" (Kék lovas) csoportot. Ma, a korszerűsítés után, a Café Luitpoldban üzletemberek, törzsvendégek, müncheni divatdiktátorok és diákok színes kavalkádjával találkozhatunk.

Az elválasztható tér a kávéház egyik fő jellemzője

A Café Luitpold stílusát és hangulatát nagyban meghatározza, hogy három teljesen különálló részre osztható.

  • A kávéház fő része a feltűnő egyszerűséggel berendezett pékség és bár, a modern, U-alakú pultjával. Innen lehet átjutni a szélfogóban lévő kávézóba, illetve a pálmaházba.
  • A kávéház régi bejáratánál, a szélfogóban lévő kávézó pazar mennyezete alatt oszlopok osztják meg a teret.
  • A pálmaház a szélfogó meghosszabbításában kapott helyet, és a bejáratát stukkó oszlopok díszítik. Innen szintén át lehet jutni a kávéház fő részébe.

Csendes és elegáns: Slimdrive SL automata ajtók

Tolófalrendszer a Café Luitpold szélfogójában lévő kávéházban. Fénykép: Robert Sprang a GEZE GmbH megbízásából

Az automata, köríves tolóajtón át megközelíthető pálmaház képe

A kávéház fő részébe egy akadálymentes, automata, köríves tolóajtón át lehet bejutni, amelynek köríve a helyiség belseje felé nyílik. A köríves tolóajtó előtti – a történelmi homlokzatba teljesen beleillő – nyílóajtó már a legenyhébb érintés hatására is kinyílik, ami a szervo technológiának köszönhető. A kávéház fő részéből tágas előcsarnok vezet a szélfogóban lévő kávézóba, amely a Café Luitpold korábbi főbejáratánál kapott helyet. A helyiség ragyogását az oszloppárok és a pazar mennyezet csak fokozza.

A stukkó oszlopok között egy automatikus tolóajtó folytonos üvegszárnyai nyílnak teljes csendben, utat engedve a régi szélfogóba. Ugyanilyen diszkrét automata ajtók találhatók a nagy belmagasságú pálmaházba vezető átjáróban is, amely a kávéház fő részéből szintén megközelíthető, egy automata, köríves tolóajtón keresztül. Az elegáns és egyedülállóan csendes automata ajtók rejtélye mögött a GEZE Slimdrive SL motor áll. Ez a mindössze 70 mm magas motor akkor is diszkréten és hatékonyan működik, amikor a kávéházban a legnagyobb a forgalom.

Látni és látszani a helyiségek komplex struktúrájában

A kávéházon végighaladva a látogatónak rögtön feltűnik a bejáratok, kijáratok, nyílások magas száma, valamint az ajtómegoldások és dizájnelemek sokfélesége. Ebben a tágas építészeti együttesben a legnagyobb kihívást a forgalmas fő kávéház, a szélfogóban lévő csendesebb kávézó és a pálmaház szétválasztása jelentette úgy, hogy közben stilisztikailag mégis egy egészt alkossanak, és egyúttal megfeleljenek a „látni és látszani” koncepció elvárásainak is.

A stílusos átláthatóságot tolófalrendszerek teremtik meg

Tolófalrendszer a Café Luitpold szélfogójában lévő kávéházban. Fénykép: Robert Sprang a GEZE GmbH megbízásából

A kávéház fő részét és a szélfogóban lévő részét egy átlátszó tolófalrendszer köti össze.

A GEZE szakemberei a Café Luitpold térbeli jellemzőire és dizájnelemeire válaszul kézi tolófalrendszereket (MSW) terveztek, amelyeket a kávéház teljes területén integrált teliüveg rendszerekkel (IGG) valósítottak meg. Az üvegezett tolófalrendszerek könnyedén összetolhatók, és egymáson tárolhatók, amikor fontos, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre.

A GEZE IGG megoldásainak profiljai és tolóvasalat rendszerei láthatatlanul, az üvegtáblák közé vannak beépítve, ami lehetővé tette a folytonosnak látszó üvegfelületek diszkrét beépítését az oszlopok közé a szélfogóban, és így egyszerre lehet szétválasztani és összekapcsolni a szélfogóban lévő kávézót és a kávéház fő részét, illetve a kívánt hangszigetelést is el lehet érni.

Biztosított menekülési és mentési útvonalak GEZE ajtórendszerekkel

Az elegancia mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a dizájn nem minden. Ebben a háromhelyiséges épületben, ahol a dolgozók mellett akár további 200 vendég is tartózkodhat, a biztonság a legfontosabb szempont. A GEZE ajtórendszerek könnyed, elegáns kivitelezése a menekülési és mentési útvonalakon lévő ajtók megjelenését is meghatározza: a kompakt biztonsági elemek diszkréten, a motorokba beépítve garantálják, hogy a kávéház különböző helyiségeiben tartózkodókat gyorsan és biztonságosan evakuálni lehessen vészhelyzet esetén.

GEZE termékek a Café Luitpold kávéházban

  • Slimdrive SC-FR motor
  • GEZE Slimdrive SL motor
  • Kézi tolófalrendszerek (MSW)
  • Integrált teliüveg rendszerek (IGG)