Esettanulmányok

ARCOTEL Camino: Modern ajtórendszerek történelmi homlokzatok mögött

Az új, négycsillagos ARCOTEL Camino feleleveníti Stuttgart történelmének egy kis darabját, és új szállodaépítési perspektívákat mutat be egy rendkívüli városi környezetben. A GEZE jól átgondolt ajtórendszerekkel, valamint füst- és hőelvezetési megoldásokkal járult hozzá a szálloda koncepciójához.

Az ARCOTEL Camino: Adatok és tények

 • A szálloda felépítése egy 25 millió eurós beruházás eredménye
 • 11 500 m² hasznos alapterület a dolgozók és a vendégek számára
 • A hotel négy emeletén a vendégek az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe:
 • 168 szoba és lakosztály
 • Hat konferenciaterem
 • Wellnessrészleg
 • Étterem és bár

Munkásszállóból négycsillagos szálloda

A szálloda bejáratánál lévő üveg tolóajtókhoz vezető külső lépcsősor. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából

Az új épület üveg tolóajtóihoz egy hatalmas lépcsősor vezet. © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

Az ARCOTEL Camino egy szállodakomplexum, amelyben a klasszikus épület történelmileg védett falai modern dizájnelemekkel egyesülnek. A koncepció a bécsi ipari formatervező, művész és építész Harald Schreiber fejéből pattant ki, aki a projektet a frankfurti Prof. Christoph Mäckler építészirodájával közösen valósította meg. A műemlék épület és annak 1890-ben épült homlokzata hidat képez a történelmi építészet és a Heilbronner utca mai, modern arculata között.

A 19. században ez a „Postafalunak” nevezett rész biztosított lakhatást a Württembergische Post és a vasút dolgozóinak, de számos közintézmény is helyet kapott a területen. A korábbi fürdő és mosoda homlokzata – a terület egyetlen olyan része, amely nem lett lerombolva a II. világháborúban – beépítésre került az új szállodakomplexumba, így sikerült a város történelmének egy kis részét megmenteni az utókor számára. A történelmi jelentőségű falak adják a szálloda két szárnyát, amelyek közé egy új épület ékelődik.

GEZE ajtórendszerek – összhangban a hotel dizájnjával

A szálloda bejáratánál lévő üveg tolóajtókhoz vezető külső lépcsősor. Fénykép: GEZE GmbH

Modern dizájn egy történelmi homlokzaton: Elegáns ajtórendszerek a GEZE-től.

A „Camino” név szimbolikája, ami a híres „Camino de Santiago” zarándokútra utal, csak akkor nyer értelmet, amikor a látogató belép a világos és modern előcsarnokba. A dizájner hotel számos pontján találkozhatunk a Camino De Santiago zarándokútra és Stuttgart történelmére utaló jól átgondolt, érdekes és ízlésesen tálalt tényekkel.

Az ARCOTEL Camino célja, hogy vendégeinek pihenést, kikapcsolódást nyújtson, valamint találkozási pontként szolgáljon. A koncepció két fontos eleme a fény és az átláthatóság, így az acélcsőből készült tokkal ellátott ajtók a TS 5000 sorozatba tartozó ajtócsukókkal és az egységes GEZE dizájnnal észrevétlenül olvadnak bele az épület harmonikus megjelenésébe.

TS 5000: Biztonság az öncsukó ajtóknak

A GEZE TS 5000 ajtócsukók biztosítják azoknak az ajtórendszereknek a kényelmes és biztonságos használatát, amelyeknél elvárás a szabályozott módon való csukódás, legyen szó a mindennapokról vagy akár egy tűzesetről. Az áramellátás, a füstkapcsoló és az elektromos rögzítés mind kiegészítő ajtóalkatrészként van beépítve egy kompakt és elegáns csúszósínbe az ajtócsukó fölött. A GEZE TS 5000 sorozat számos ajtórendszerhez, valamint közösségi és magán alkalmazások által támasztott követelmények teljesítéséhez kínál észrevétlen ajtócsukó-megoldásokat.

Okos megoldás: Automatikus ajtórendszer menekülési útvonalhoz való kivitelben

A tolóajtók egyszerű átjárást biztosítanak. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából

Egyszerű és biztonságos átjárás a Slimdrive SL motornak köszönhetően.

Az épületkomplexum hátsó részének főbejárata egy nagy, automata lineáris tolóajtó, amely GEZE Slimdrive SL-FR motorral lett beszerelve. Mindössze 7 cm-es magasságával ez az erős ajtómozgató rendszer elegánsan épül be a felfelé keskenyedő magas ablaktáblákba, és könnyedén és csendesen mozgatja a nehéz ajtószárnyakat.

A Slimdrive SL-FR változat különösen jól alkalmazható menekülési és mentési útvonalaknál, mivel az ajtórendszer biztonsághoz kapcsolódó összes eleme – például a motor és a vezérlés – duplikálva van. Vészhelyzetben az ajtó automatikusan 30-szor képes kinyílni, még áramszünet esetén is. A GEZE Slimdrive SL-FR természetesen átesett a DIN 18650 szerinti típusvizsgálaton, és tanúsítvánnyal rendelkezik.

Tűzvédelem, valamint füst- és hőelvezetés kiváló komfortszinttel

A hotel vendégei egy lenyűgöző, síküveg folyosón juthatnak el szobáikhoz, amelyek ajtói GEZE TS 5000 ajtócsukókkal vannak felszerelve. A TS 5000 R és TS 5000 R-ISM típusú, csukássorrend szabályozós, felső szerelésű ajtócsukó rendszerek biztosítják az egy- és kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtókat azokon a szinteken, ahol a vendégek szobái találhatók. Mindkét rendszer elektromechanikus rögzítőszerkezettel és integrált füstjelző központtal van felszerelve. Tűz esetén a füstkapcsoló aktiválódik, és az ajtó automatikusan bezáródik. Az ajtó fokozatmentesen, bármilyen rögzítési szögre beállítható, de a pozíciók felülírhatók, ha vészhelyzet esetén az ajtószárnyak maximális kinyitása szükséges.

A menekülő lépcsőházak ablakai a GEZE átfogó kínálatába tartozó füst- és hőelvezetéssel (SHE) rendelkeznek. Ezek biztosítják tűz esetén a füst és a hő gyors elvezetését, valamint a mindennapi hatékony szellőzést.

Egyedi ajtó- és biztonsági megoldások a GEZE-től

A GEZE ajtómegoldások az adott hely körülményeihez tökéletesen igazodva, és az alkalmazandó előírásoknak megfelelően nyújtanak kényelmes átjárást, biztonságot és funkcionalitást. Ezek mind olyan jellemzők, amelyek elősegítették, hogy az ARCOTEL Camino a történelmi és modern építészet egyesítésének – és az ehhez kapcsolódóan lehetséges kivitelezési és technológiai megoldások – kiváló példájává válhasson.

GEZE termékek a stuttgarti Arcotel Camino szállodában

 • Többféle ajtócsukó a TS 5000 sorozatból
 • GEZE Slimdrive SL-FR motor
 • Füst- és hőelvezető rendszerek (RWA)
 • TS 5000 R és TS 5000 R-ISM felső szerelésű ajtócsukó rendszerek