A GEZE ajtórendszerek gondoskodnak a Green Pea fenntarthatósági projekt jobb energiahatékonyságáról

A fenntartható épületek az ökoszisztéma és a környezet megőrzéséről éppúgy szólnak, mint az emberek és a társadalom javára. Jó példa erre a torinói Green Pea fenntarthatósági központ: Itt találkozik a környezettudatos fogyasztás és a fenntartható, a legapróbb részleteiben is környezetbarátként megtervezett építészettel. A GEZE ajtórendszerek ennek keretében jobb energiahatékonyságot biztosítanak, és tökéletesen illeszkednek a kifinomult építészeti és fenntarthatósági koncepcióhoz.

A torinói Green Pea fenntarthatósági projekt

Az olyan intelligens ajtórendszerek, mint a Slimdrive SLT-FR, csökkentik az épület hőfelhasználását.

Az olyan intelligens ajtórendszerek, mint a Slimdrive SLT-FR, csökkentik az épület hőfelhasználását. © GEZE GmbH

2020 decemberében nyílt meg Torinóban a Green Pea a világ első, teljes mértékben a zöld fenntarthatóság jegyében megtervezett üzletközpontja. Öt emeleten 66 üzlet, egy múzeum, három étterem, egy uszoda, egy gyógyfürdő és egy kreatív klub – összesen száz partner, mind a fenntarthatóság jegyében. 

A mottó így hangzik: Tartsd tiszteletben a természetet, és a kincseit használd fenttartható módon.

A név, Green Pea, amelynek a jelentése magyarul zöldborsó, önmagában megfogalmazza a programot. Az aprócska hüvelyes zöldség ugyanis a tisztelet szimbóluma, gömbölyű, mint a föld, és olyan zöld, mint amilyennek a tetteinknek kellene. A Green Pea voltaképpen felhívás a tiszteletteljes viselkedésre és az előnyök észszerű használatára.

Jövőorientált épület

A fenntartható Green Pea épület a világhírű slow food üzlet, az Eataly, valamint az egykori Fiat Lingotto gyár tőszomszédságában található, amely a bezárás után alaposan fel lett újítva, és modern, multifunkcionális központtá alakult át. A Green Building tehát tökéletes környezetben van jövőorientált és egyedi épületek helyezkednek el mellette. 
 

Fenntartható építészet

A hall minden emeleten Slimdrive SLT-FR automatikus teleszkópos tolóajtó rendszerrel van felszerelve.

A hall minden emeleten Slimdrive SLT-FR automatikus teleszkópos tolóajtó rendszerrel van felszerelve. © GEZE GmbH

Fenntarthatóság fotovoltaikus elemek és napelemek, ill. a szélenergia felhasználása és visszanyerése révén.

Fenntarthatóság fotovoltaikus elemek és napelemek, ill. a szélenergia felhasználása és visszanyerése révén. © GEZE GmbH

A Green Pea épület 15 000 négyzetméteren terül el, és minden elemében fenntartható a kialakítása. A Cristiana Catino (ACC Naturale Architettura) és Carlo Grometto (Negozio Blu Architetti Associati) építész tervezte épület olyan, mint egy élő organizmus. Elég ránézni, és az emberek máris fellélegeznek, mintegy a saját szépségével szemlélteti a fenntarthatóbb élet fontosságát. Az összhatást kiegészíti az épületet körülvevő 2000 fa, növény és cserje is. Ezek zöld szabadidős környezetet biztosítanak az embereknek, és kompenzálják az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A GREEN BUILDINGRŐL

A megújuló energiatermelés kíméli a természeti erőforrásokat.

A központ fenntarthatósági koncepciója technikai szinten is meggyőző, például a megújuló források, a földhőkutak, a fotovoltaikus elemek és napelemek, a szélenergia felhasználása és a kinetikus energia visszanyerése révén. Ez csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok iránti igényt, és kíméli a természeti erőforrásokat.

Büszkék vagyunk arra, hogy energiahatékony és dizájnorientált megoldásainkkal hozzájárulhatunk a nagyratörő fenntarthatósági célok eléréséhez.

Giulia Cantù, presales & marketing manager GEZE Olaszország
A GEZE teleszkópos tolóajtó rendszere a Green Pea automatikus teleszkópos tolóajtó rendszerében.

A GEZE teleszkópos tolóajtó rendszere a Green Pea automatikus teleszkópos tolóajtó rendszerében. © GEZE GmbH

Az energiahatékonyság javítása és takarékoskodás fűtésköltségekkel

A megújuló energiaforrások használata mellett az épület fenntarthatósági koncepciójában az energiahatékonyságnak is döntő szerepe van. Minél kisebb ugyanis a fűtési, világítási és épülettechnikai energiafogyasztás, annál kisebb a CO2-kibocsátás.

Az okos ajtórendszerek csökkenti a hőveszteséget

Az épületek energiafogyasztásának csökkentése érdekében többféle lépést is lehet tenni – a homlokzat hőszigetelésétől kezdve egészen az ajtótechnikáig. Ezért a Green Pea épületben a hall minden emeleten Slimdrive SLT-FR teleszkópos tolóajtó rendszerrel van felszerelve. Keskeny kialakításának és alacsony magasságának köszönhetően a szűkebb helyiségekben elhelyezhető, ha a szabad nyílási szélesség kicsi, vagy kevés hely van az ajtónyílás mellett, mint például a Green Pea lépcsőházaiban. Különlegesség: Az ISO-üveggel ellátott és finomkeretes profilrendszerekkel kombinált ajtórendszerek nemcsak biztonságos menekülési és mentési útrendszerről gondoskodnak, hanem jelentősen csökkentik a fűtési energiaigényt is – ez fűtési költségeket takarít meg, és kíméli a fosszilis tüzelőanyagokat.
 

A Slimdrive SLT-FR ajtórendszerek további előnyei:

  • Alig 7 cm-es magasságával ideális a legkeskenyebb üveghomlokzatokhoz és a teliüveg rendszerekhez (IGG).
  • Alkalmas menekülési és mentési útvonalakhoz a redundáns motorral kialakított menekülési útvonal funkció révén
  • Nagy nyitási szélesség 1000 és 3600 mm között a két párhuzamos futósín révén
  • Kopásmentes és nagyon egyenletes járású egyenáramú motor
  • Integrálható az épületirányítási rendszerrel (GLT) CAN-busz használatával
TUDJON MEG TÖBBET AZ ÉPÜLETAUTOMATIZÁLÁSRÓL