Esettanulmányok

Forgóajtók és megelőző tűzvédelem az ÖAMTC Mobilitási Központban, Bécsben

Az Osztrák Autós, Motorkerékpáros és Túra Klub (ÖAMTC) új központja Bécsben a mobilitás és a biztonság szimbóluma. Az épület a mindennapi hatékony és gyors kommunikációt szolgálja – mindezt a GEZE technológiájával sikerült megvalósítani. Forgóajtók, tűzgátló ajtók és automata ablaknyitók gondoskodnak az emberek gördülékeny közlekedéséről, a természetes szellőzésről és a megelőző tűzvédelemről.

Átlátható és nyitott – az ÖAMTC Mobilitási Központ Bécsben

Napfényes és akadálymentes, a GEZE modern forgóajtóival. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

Napfényes és akadálymentes, a GEZE modern forgóajtóival. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A mobilitás és a sebesség ihlette az Osztrák Autós, Motorkerékpáros és Túra Klub (ÖAMTC) lenyűgöző, új központjának épületét. A 76 millió eurós költségvetésből készült új épület Bécs egyik legfontosabb közlekedési tengelye, az A23 délkeleti körgyűrű mentén áll.

Az ötlet a bécsi Pichler & Traupmann építésziroda terveiből öltött testet egy ívelt, hol kör, hol csillag alakú épület formájában, amelyben az irodák nyitott és átlátható módon kapcsolódnak egymáshoz. A fő területek egy függőleges tengely mentén kaptak helyet. A területek közötti gyors interakciók és információcsere jelentősége tükröződik a központi, átlátható átriumban és annak körbefutó korlátjaiban is, amelyek eltolva helyezkednek el egymás felett.

Feltűnő elem és a hall középpontja – GEZE forgóajtók

Automata forgóajtó rendszerek a TSA 325 NT sorozatból a bécsi ÖAMTC Mobilitási Központban. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

Automata forgóajtó rendszerek a TSA 325 NT sorozatból a bécsi ÖAMTC Mobilitási Központban. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A GEZE forgóajtók a fő- és oldalbejáratoknál amellett, hogy összekapcsolják a külső és a belső teret, az üveges homlokzat esztétikai egységét is erősítik. A finomkeretes dobfalakkal és szárnyakkal ellátott nyílóajtó hívogatóan fényes és átlátszó hatást kelt. A forgóajtók üvegéleit diszkrét könnyűfém profilok fedik. A lekerekített élű, kiváló minőségű profilkikészítés eleganciát tükröz.

Kellemes klíma és csendes környezet a szigetelő forgóajtóknak köszönhetően

A forgóajtók nemcsak az itt dolgozók számára szolgálnak bejáratként, hanem a külső és belső hőmérsékletet is elkülönítik egymástól, és a huzat is kint marad. A mennyezeti keresztre felerősített légfüggöny további védelmet nyújt a beáramló hideg levegő ellen. A forgóajtók szigetelő hatása miatt az autópálya háttérzaja szintén az épületen kívül marad, ami kellemes hozadék, tekintve, hogy a bejáratok pontosan az úttest magasságában helyezkednek el.

A forgóajtók kényelmes átjárást és biztonságot nyújtanak

Az ÖAMTC Mobilitási Központ tagjai, látogatói és dolgozói kényelmesen juthatnak be az épületbe, és léphetnek ki onnan. A GEZE forgóajtói optimális megoldásnak bizonyulnak. A félautomata TSA 325 NT forgóajtó pozicionáló automatika segítségével képes a belépés után a kiinduló helyzetbe visszaállítani az ajtószárnyat, így a következő látogató is kényelmesen beléphet.

A GEZE forgóajtók teljes mértékben megfelelnek a biztonsági előírásoknak: a záróélekkel való találkozáskor a vészfék azonnal aktiválódik, és ezzel megakadályozza, hogy kezek vagy egyéb tárgyak szorulhassanak a dobfal és az oldalra nyíló ajtószárnyak közé. Az ajtószárnyak forgási sebességének automatikus korlátozása garantálja a biztonságot az ÖAMTC Központba való belépéskor.

Tűzvédelem és univerzális dizájn egyszerre – ajtócsukók a GEZE-től

GEZE intelligens ablakrendszerekkel a megelőző tűzvédelemért (SHE). Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

GEZE intelligens ablakrendszerekkel a megelőző tűzvédelemért (SHE). © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A modern ajtócsukó-technológia megelőző tűzvédelmet nyújt az emeleteken lévő, akadálymentes menekülési és mentési útvonalak számára. Például a GEZE TS 5000 EFS típusú szabadonfutó ajtócsukók segítségével a dolgozók anélkül léphetnek be az ajtókon, hogy különösebb erőt kellene kifejteniük azok kinyitásához és becsukásához. A komfort reteszelő funkcióval pedig az ajtó megállítható a szabadonfutási tartomány végén. A rögzítési funkció megakadályozza az ajtók ellenőrizetlen bezáródását (amit például huzat is okozhat), és így a szobában való bennragadást.

Tűzgátló ajtók szabadonfutóval és komfort reteszelő funkcióval a GEZE ajtócsukó-technológiai kínálatából. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

Tűzgátló ajtók szabadonfutóval és komfort reteszelő funkcióval a GEZE ajtócsukó-technológiai kínálatából. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Tűzvédelmi szempontból fontos tényező, hogy az ajtó automatikusan záródik tűz esetén. A rögzítés kioldásakor az ajtók biztonságosan záródnak. Az ajtócsukók csukóereje szabadon állítható, akár a legmagasabb, EN 6-os fokozatig, és ez alkalmazható az egy- és kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtóknál is.

A GEZE TS 5000 ISM szabadonfutós és komfort reteszelő funkcióval ellátott ajtócsukók biztosítják az aszimmetrikus, kétszárnyú tűzgátló ajtók szárnyainak megfelelő sorrendben történő csukódását. A beépített csukássorrend szabályozó addig tartja nyitva a mozgó szárnyat, amíg az álló szárny be nem csukódott, így biztosítva az ajtók biztonságos bezáródását tűz esetén. A TS 5000 E-ISM változat szintén elektromechanikai rögzítést alkalmaz a csúszósínben, így ezeknek az ajtóknak a nyitva tartása fokozatmentesen állítható.

Természetes szellőzés: automata ablakok „okos” motorral

A menekülési és mentési útvonalak füstmentességének biztosítása különösen fontos, hiszen ezáltal érheti el mindenki vészhelyzet esetén a lehető leggyorsabban a biztonságos területeket. A GEZE füst- és hőelvezető rendszerek (SHE) duplán hasznosak a hatalmas vizsgálócsarnokban: húzóerejükkel gondoskodnak a füst megbízható és biztonságos elvezetéséről tűz esetén, de a mindennapi szellőztetés során is.

A Powerchain szinkronműködésű láncos motorok akár 80 cm-re is képesek nagy erejükkel kinyitni a műhely hatalmas ablakait. Tűz esetén az ablakok nem egészen 60 másodperc alatt, automatikusan kinyílnak. Az integrált vezérlővel egyszerű az ablakmozgató motorok összehangolása, és a segítségével lehetséges az ablakok megfelelő sorrendben történő biztonságos nyitása és csukása, valamint akár három motor szinkronizálása.

A GEZE IQ windowdrive sorozatába tartozó Powerchain motorok „okosak”: közvetlen buszegységként integrálhatók a KNX épületrendszerbe, a természetes szellőzés érdekében.

A csavarorsós motorral ellátott GEZE SHE 110 rendszerek optimális megoldásnak bizonyulnak a vizsgálócsarnok hatalmas tetőablakainál. Az ablakmozgató motorrendszerek az ajtólapra szerelt IQ windowdrive E 250 csavarorsós motorok, valamint zárófunkcióval ellátott mechanikus konzolkészletek kombinációi. Amikor a füstöt és a hőt ki kell vezetni, az ÖAMTC Mobilitási Központ nagy és nehéz ablakszárnyai mindössze egy perc alatt elérik maximális nyitási szélességüket, ezáltal javítva a tűzvédelmet.

A GEZE az alábbi termékekkel járult hozzá az ÖAMTC Bécsben, Erdbergben található új épületéhez:

  • Épületek kivitelezésében szerzett szakértelem: A kivitelezésbe bevont felek közötti együttműködés nagyban hozzájárult az operatív folyamatok javításához, és az egyedi megoldások megtalálásához – kezdve az érkező látogatók elirányításától egészen az optimális étkeztetés megvalósításáig az étteremben
  • Megjelenés és kivitel: ajtó- és ablakrendszerek integrációja a harmonikus és esztétikus megjelenés jegyében
  • A GEZE TSA 325 NT sorozatának forgóajtói illeszkednek az üveghomlokzat esztétikájához
  • Akadálymentes tűzgátló ajtók a megelőző tűzvédelem érdekében
  • Okos ablakrendszerek és automata ablaknyitók a megelőző tűzvédelemért és a természetes szellőzésért