Kényelem a művészetben: egyedi tervezésű ajtótechnika a Boijmans műtárgyraktárban

A hollandiai Rotterdam ad otthont a Boijmans Van Beuningen Múzeum komplex Műtárgyraktárának. A GEZE megbízható, a kifejezetten az ügyfél kívánságaihoz igazított ajtótechniája megfelel az energiahatékonyság, a tűzvédelem és a látogatók áramlásának irányítása terén támasztott magas követelményeknek.

Kényelmes átjárás és magas színvonalú dizájn: ez a Boijmans Van Beuningen Műtárgyraktárához készült tolóajtó rendszer

A Boijmans Van Beuningen Műtárgyraktára innovatív épület: egy nyilvánosan megtekinthető műtárgyraktár, amelyben fontos műtárgyakat helyeznek közszemlére a legmagasabb biztonsági intézkedések mellett, rengeteg erőfeszítés árán. Több mint 150 000 műtárgy tekinthető meg 6 emeleten és 5 különböző klímazónában. A depóban a műtárgyakat azok tárolási, páratartalom és helyiséghőmérséklet követelményei szerint csoportosították - ez pedig nem egyezik keletkezési idejükkel. Így a Boijmans Van Beuningen depója teljesen új lehetőségeket tár fel a műalkotások felfedezésére.

A látogatók áramlásának irányítása és a biztonság növelése a Boijmans Van Beuningen Műtárgyraktárában

A Boijmans Van Beuningen múzeum műtárgyraktárának bejárati ajtaja

A tolóajtóknak köszönhetően a legkülönbfélébb felhasználási igények is megvalósíthatók. © Hystrix

A műtárgyak nagy erőforrásigényű tárolása mellett a fő kihívás a látogatók áramlásának terelése, egyben kényelmükről és biztonságukról való gondoskodás volt. A tolóajtók a műtárgyraktár homlokzatának és belső terének kényelmes és biztonságos átjárhatóságát biztosítják. Halk működésüknek, valamint helytakarékos és tartózkodó dizájnuknak köszönhetően az automata tolóajtó rendszerek optimálisan illeszkednek az igényes építészeti megoldások közé, valamint akadálymentes be- és kilépést biztosítanak annak érdekében, hogy minden látogató élvezhesse az itt bemutatott műtárgyakat.

Az automata tolóajtók számos előnyt kínálnak:

 • Az automata ajtók gondoskodnak a látogatók folyamatos átengedéséről.
 • Energiahatékonyságuk magasabb, mivel - az éghajlat és az évszak függvényében - a meleg levegőt bent, illetőleg kint tartják.
 • A tolóajtók növelik az épületbiztonságot, melynek során az ajtók nyitása csak egy irányban lehetséges.
 • Az automatikus ajtórendszerek csatlakoztathatók a tűzvédelmi koncepcióért és a menekülési út biztosításáért felelős rendszerekhez.
Egy, a tetőteraszra nyíló, nyitott tolóajtó

A Slimdrive SL tolóajtó rendszer harmonikusan illeszkedik a külső homlokzat tükrös felületéhez. © Hystrix

A Boijmans Van Beuningen Múzeum műtárgyraktárában lévő lépcsőház tolóajtaja

A Slimdrive SL színeit a lépcsőház belső építészetéhez egyedileg választottuk meg. © Hystrix

Egyedi tolóajtó-megoldások az étteremhez és a tetőkerthez

A depó tetején egy étterem és egy zöld növényekben gazdag tetőkert található. Ezek esténként nyilvánosan igénybe vehetők. Automata lineáris tolóajtó rendszerünk, a Slimdrive SL-RC2/WK2 alacsony beépítési magasságukkal, letisztult dizájnjukkal és magas funkcionalitásukkal itt is bizonyítanak, még magas látogatottság esetén is.

Nagyobb biztonság és a látogatók irányítása a lépcsőházban

Az épület belső részében található üzlet esetében alkalmazott tolóajtó-megoldásnál a kihívást a látogatók áramlásának terelése jelentette. Ezt a következőképpen oldottuk meg: a lépcsőházból az üzletbe vezető bejáratot, valamint a felsőbb emeletekre való feljáratot Slimdrive SL NT ajtórendszerekkel szereltük fel. Ezek érzékelővel rendelkeznek, amelyet úgy állítottunk be, hogy a lépcsőházból kivezető mindkét kijárat használható legyen. Az üzletből egy tolóajtó vezet a lépcsőházba, ezzel a látogatókat a helyes irányba vezetve.

A Slimdrive SL NT előnyei

 • A nyílt BACnet szabvány segítségével hálózatba kapcsolható és az épületautomatizálásba integrálható
 • Rendkívül halk futású, kopásmentes, egyenáramú, mindössze 7 cm magasságú motor
 • Automatizált hibafelismerés és naplózás
 • Szabadon paraméterezhető be- és kimenetek különböző funkciókhoz
 • Integrált akkumulátor vésznyitáshoz, pl. áramszünet esetére
 • A különböző mechanikus és elektromos reteszelések opcióként kaphatók
 • Öntisztító görgőskocsi

A Slimdrive SL-RC2/WK2 további előnyei

 • Tanúsított, RC2 (Resistance Class) ellenállási osztályú betörésgátlás
 • Az RC2 funkció csak az „éjszakai” üzemmódban áll rendelkezésre
 • Rudazatos reteszeléssel és megerősített profilkomponensekkel

A megrendelők egyedi igényeihez tervezett ajtómegoldások

A Műtárgyraktárban a biztonság és funkcionalitás mellett dizájntechnikai szempontokat is figyelembe kellett venni. A Slimdrive SL itt is ideális választásnak bizonyult: a szuperkeskeny dizájnnal rendelkező motor tökéletesen illeszkedik a depó futurisztikus építészeti stílusához. A lépcsőház-feljáróban és a tetőteraszon az ablakmozgató motorok színét egyedileg választottuk meg a megrendelő elképzelése szerint: a környezettel megegyező színnek köszönhetően a szerkezet feltűnés nélkül illeszkedik a dizájnba.