Esettanulmányok

Kényelem és akadálymentesség a stuttgarti városi könyvtárban

Stuttgart új városi könyvtárának két föld alatti és kilenc föld feletti emeletén összesen 500 000 könyvtári egység található. A GEZE kiváló minőségű tolóajtó rendszerekkel és tűzbiztonsági megoldásokkal járult hozzá az új könyvtár akadálymentes és biztonságos kialakításához.

Egy belvárosi monolit mint „a nyugalom szigete”

A városi könyvtár épülete mint „a nyugalom szigete”, a Mailänder Platzon. Fénykép: Lazaros Filoglou a GEZE GmbH megbízásából

A városi könyvtár épülete a Mailänder Platzon © GEZE GmbH

A hivatalosan a „Mailänder Téri Városi Könyvtár” nevet viselő új városi könyvtár 2011 októberében nyitotta meg kapuit. Terveit a kölni Eun Young Yi készítette, aki egy „egymagában álló, monolitszerű épületet” kívánt megalkotni, 44 méter hosszú oldalakkal és 40 méteres magassággal.

Az épület köpenyét dupla homlokzat képezi: a külső homlokzat tulajdonképpen egy üvegtéglafal, belül pedig hőszigetelésként egy függönyfal található. Young Yi azt kívánta kifejezni, hogy a könyvtár egy befelé összpontosuló struktúra, és a második homlokzattal tudatosan választja el a könyvek és a kultúra világát a zsongó külvilágtól. Az épület burkolatai közötti átjárók – amelyek promenádként is használhatók – éjszakánként csodás, kék megvilágítást kapnak.

Fényes és akadálymentes épületkomplexum

Az olvasóterem-galéria és a felülvilágító a stuttgarti városi könyvtárban. Fénykép: Lazaros Filoglou a GEZE GmbH megbízásából

Világos és nyitott: Az olvasóterem-galéria a központi felülvilágító alatt © GEZE GmbH

A könyvtár középpontjában három központi tér helyezkedik el egymáson:

  • Az alagsori konferenciaterem
  • A 14x14x14 méteres, négy emelet magas, teljesen semleges kialakítású kocka a könyvtár központi terme. Szimbolikusan ez a terem a könyvtár „szíve”, vagyis tágas meditációs központja.
  • A szintén négy emeletet elfoglaló olvasóterem-galéria teraszként magasodik a központi terem fölé. A galériák és a könyvespolcok emeletről emeletre hátrébb helyezkednek el, olyan hatást keltve, mintha az épület megnyílna az ég felé.


Ezt a lenyűgöző koncepciót a 18. századi Párizs Francia Nemzeti Könyvtára ihlette. A stuttgarti városi könyvtár napfényes, nyitott épületét modern ajtó- és ablaktechnika egészíti ki.

Kényelmes átjárás minimális dizájnelemekkel

A látogatók a gyűrű alakú hallba az épület mind a négy oldalán magas ajtónyíláson és szélfogókon át lépnek be. A dupla, teljesen automata, kétszárnyú nyílóajtók az oldalra nyíló szárnyakhoz való GEZE Slimdrive EMD F-IS motorokkal csendesen és kényelmesen kezelik a folyamatosan ki-be járkáló emberek áradatát. Az ajtók szimbolikusan azt tükrözik, amit a látogatók egy könyvtártól elvárnak: korszerűség, kényelem, biztonság, csönd és purista kialakítás.

Az ajtógombokba épített vezérlő kapcsolóknak köszönhetően már egy finom nyomás is elegendő a magas ajtók hang nélküli kinyitásához. A radaros mozgásérzékelők és érzékelőlécek – diszkréten beépítve az ajtókba – segítenek megakadályozni az áthaladók és az ajtók összeütközését. A keskeny, mindössze 7 cm magas, oldalra nyíló szárnyakhoz való motor – az észrevehetetlenül beépített csukássorrend szabályozóval –, az ajtó diszkrét kialakítását, és a bejárati rész fehér, minimalista dizájnját erősíti.

Automata, oldalra nyíló szárnyakhoz való motorok a megelőző tűzvédelemért

A GEZE akadálymentességet, tűzbiztonságot és dizájnt egyesítő rendszertermékei mesterien kerültek beépítésre az egész épületben. A biztonság különösen fontos szerepet játszik ebben a komplex épületben, ahol folyamatosan egyszerre több száz ember tartózkodik. Az olvasóterem-galéria szintjeire vezető bejáratoknál könnyűfém keretes, és diszkrét, kompakt, oldalra nyíló szárnyakhoz való Slimdrive EMD-F motorral felszerelt, automata, egyszárnyú tűzgátló ajtók találhatók. Az egyes emeleteken ugyanilyen ajtómegoldások szolgálnak folyosói és tűzszakaszajtóként is. A jól bevált GEZE ajtócsukók – főként a TS 5000 sorozatból – szintén számos ajtón megtalálhatók az épület minden emeletén.

Kényelmes tolóajtó rendszerek, tűzbiztos kialakításban

A GEZE és a Hörmann közös terméke: automata, akadálymentes T30 tolóajtó rendszer, tűzbiztos kivitelben. Fénykép: Lazaros Filoglou a GEZE GmbH megbízásából

Tolóajtó rendszerek az olvasóterem-galéria bejáratánál © GEZE GmbH

Az olvasóterem-galéria első emeletére – a könyvtár „szíve” fölé – négy, folyamatosan használatban lévő, teljesen automata lineáris tolóajtó vezet. Innen a vendégek különálló lépcsősorokon juthatnak el a többi emeletre. A teljesen üvegezett, automata, T30 tűzbiztos tolóajtó rendszerek az akadálymentességet és a megelőző tűzvédelmet egyesítik a komforttal és a kényelemmel. A folyosókon a csúszósínek hiánya garantálja a tolóajtók könnyű irányíthatóságát és akadálymentességét a normál működés során.

Tűz esetén az ajtók automatikusan zárnak, ezzel biztosítják a tűzvédelmet, még akkor is, ha az automata ajtó rögzítési funkcióját használták előzőleg. A keskeny motorok diszkréten be lettek építve az ajtó kiváltójának burkolatába, az ajtó aktiválását és védelmét ellátó kombinált, radaros mozgásérzékelővel együtt. Az ajtó jogosulatlan használatának megakadályozására az ajtó kávájába és a polcok oldalfalába egy kijelzős programkapcsolót és egy kulcsos kapcsolót építettek.

GEZE termékek a stuttgarti városi könyvtárban

  • Oldalra nyíló szárnyhoz való Slimdrive EMD F-IS motorok
  • Oldalra nyíló szárnyhoz való Slimdrive EMD F motor
  • GEZE TS 5000 ajtócsukók
  • Kijelzős programkapcsoló kulcsos kapcsolóval