Esettanulmányok

A barokk stílus találkozása a csúcstechnológiával: Füst- és hőelvezetési megoldások a drezdai Nagyboldogasszony templomban

Az eredeti tervek alapján újjáépített drezdai Nagyboldogasszony templomot csaknem tízéves építkezés után, 2005-ben nyitották meg újra. A templomba a GEZE egyedi füst- és hőelvezető rendszert telepített, amely megfelel mind a történelmi, mind a modern épületekre vonatkozó előírásoknak.

Biztonsági koncepció modern ablaktechnikával

Lenyűgöző építészet professzionális biztonsági koncepcióval. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából

Lenyűgöző építészet professzionális biztonsági koncepcióval.

Az 1945. februári rettenetes bombatámadásban lerombolt drezdai Nagyboldogasszony templom romjai sokáig háborúellenes emlékműként szolgáltak. A templom újjáépítése 1994-ben kezdődött az IPRO Dresden műszaki-tervező vállalat irányítása alatt, és az 2005. október 30-án megtartott felszenteléssel fejeződött be.

Az újjáépített Nagyboldogasszony templomban a GEZE egyedi füst- és hőelvezető rendszere központi megelőző tűzvédelmi elem, amely a személyes és tűzvédelemre vonatkozó legszigorúbb követelményeket is teljesíti.

Speciális füst- és hőelvezetési megoldás a menekülési utak biztosítására

Barokk kerek ablak füst- és hőelvezető rendszerrel a drezdai Nagyboldogasszony templomban. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából

Lenyűgöző barokk ablakok láthatatlanul beépített füst- és hőelvezető rendszerrel.

Híres kupolája mellett az új épület is hű mása az eredetinek, magasan lévő, és nehezen megközelíthető ablakokkal. A modern füst- és hőelvezető rendszer telepítésekor ezek az ablakok jelentették a legnagyobb műszaki kihívást. Tűz esetén ennek a rendszernek kell gondoskodnia arról, hogy a füst, az égéskor keletkező gázok és a hő szabályozott módon távozzanak, hogy az emberek rendezett módon hagyhassák el a templomot, a mentési munkálatok pedig akadálytalanul megkezdődhessenek.

Történelmi ablakok egyedi ablakmozgató motorral

Félköríves ablak füst- és hőelvezető rendszerrel a Nagyboldogasszony templomban. Fénykép: MM Fotowerbung a GEZE GmbH megbízásából

GEZE E206-RWA lineáris motor egy köríves tetejű ablakon a Nagyboldogasszony templomban.

A modern füst- és hőelvezető rendszerek általában legalább három komponensből állnak:

  • nyitórendszer, ebben az esetben ezek a Nagyboldogasszony templom ablakai
  • szünetmentes áramellátás-vezérlő
  • tűzjelző gomb

Ahhoz, hogy a templomot az eredetivel a lehető leginkább megegyező módon lehessen újjáépíteni, speciális műszaki megoldásokra volt szükség. A füst- és hőelvezető rendszerek általában 24 V-os üzemi feszültséggel működnek, azonban a magasan lévő ablakokra szerelt füst- és hőelvezető rendszerek motorját csak hosszú vezetéken keresztül lehet feszültséggel ellátni. Esztétikai okokból viszont csak kis keresztmetszetű vezetékeket lehetett alkalmazni, hogy a belső falakon csak minimális hornyokat kelljen marni. Ezért egyedi megoldásra volt szükség: a Német Műszaki Felügyeleti Egyesülettel (TÜV) egyeztetve, a tervezőiroda a GEZE már jól bevált, 230 V feszültséggel működő füst- és hőelvezető rendszerét választotta. A templom felső részén lévő ablakok mindegyikét – a bukó és a billenő szárnyak súlya miatt – két GEZE E206 típusú ablakmozgató motorral szerelték fel. Az ablaktechnika egy speciális, az épülethez diszkréten illeszkedő szerkezet részét képezi.

Megbízható füstelvezetés, még áramszünet esetén is

Egy fontos biztonsági szempont, amelynek minden füst- és hőelvezető rendszernek meg kell felelnie, hogy az elektromos hálózattól függetlenül is működnie kell. A 24 V-os rendszerek ezt a füst- és hőelvezető rendszer szünetmentes áramellátás-vezérlőjébe beépített akkumulátorral biztosítják. Mivel azonban a Nagyboldogasszony templom füst- és hőelvezető rendszereiben a 230 V-os változatot alkalmazták, a GEZE E260 N 2/1 szünetmentes áramellátás-vezérlőjének speciális változatát kellett beépíteni. A teljes füst- és hőelvezető rendszer a helyszíni szükségáram-fejlesztő berendezéshez kapcsolódik, ami biztosítja az elektromos hálózattól való független működést. Összességében véve, a drezdai Nagyboldogasszony templom egy újabb sikeres példája annak, hogy miként lehet a GEZE modern füst- és hőelvezető rendszereit speciális követelményeket támasztó, történelmi épületekben alkalmazni.

GEZE termékek a drezdai Nagyboldogasszony templomban

  • Füst- és hőelvezető rendszerek (RWA)
  • GEZE E206 ablakmozgató motorok
  • GEZE E260 N 2/1 szünetmentes áramellátás-vezérlő