A GEZE szellőztetési és tűzvédelmi megoldásai megfelelnek a kialakításra és biztonságra vonatkozó legszigorúbb követelményeknek a koppenhágai Kvæsthusmolen mélygarázsban

A mélygarázsok specifikus légutánpótlási megoldásokat kívánnak – friss levegőt biztosítva mind általános szellőztetéskor, mind pedig akkor, ha tűz és füst keletkezik. A GEZE Denmark egyedi szellőztetési megoldásokat fejlesztett ki a koppenhágai Kvæsthusmolen mélygarázshoz. Ezek a megoldások a teljes létesítményen keresztül szabályozzák a légutánpótlást, és gondoskodnak róla, hogy vészhelyzet esetén a friss levegő gyorsan eljusson mindenhova, beleértve az alsóbb szinteket is.

Kvæsthusmolen mélygarázs – modern dizájn, kényelem és biztonság

A Kvæsthusmolen mélygarázsba vezető lépcsőház.

A Kvæsthusmolen mélygarázsba vezető lépcsőház ékesíti a kikötő Ofelia Plads területét. A GEZE speciális kialakítású elektromos láncos motorjait az ablakokhoz igazították.

A városon belüli parkolók száma korlátozott és gyakran teljes kapacitással működnek, különösen a nagyobb városokban. A felszíni parkolók túl sok helyet elvesznek a város területéből, ráadásul a városképet is rontják. Koppenhágában egy összesen 500 férőhelyes, háromemeletes mélygarázs segít megbirkózni a problémával a 2016 júniusi átadása óta. A parkolót a Jeudan, Dánia legnagyobb ingatlanpiaci vállalata és szolgáltatója üzemelteti, tervezője pedig a Lundgaard & Tranberg Arkitekter. A dán főváros központjában található, az átalakított, Ofelia Plads-ként ismert Kvæsthus kikötő területe alatt. Koppenhága legmodernebb létesítményei között tartják számon, hiszen kényelmes minőséget, modern dizájnt és kimagasló biztonságot kínál.

Vonzó megjelenésű láncos motor: A légutánpótlásról a GEZE Slimchain gondoskodik

A lépcsőház egyedi kialakítása elfedi az ablakokat.

A lépcsőház egyedi kialakítása elfedi az ablakokat.

A mindennapi szellőztetés légutánpótlása és tűz esetén a gyors füstelvezetés biztosítása nélkülözhetetlen az olyan modern épületekben, mint a Kvæsthusmolen mélygarázs. A füst- és hőelvezetési (SHE) rendszereket számos épületnél törvényi előírás szabályozza. A földalatti létesítmények szellőztetőrendszerei különösen gondos tervezést és intelligens integrációt igényelnek. A GEZE Denmark éppen ezért már a tervezési folyamatban is részt vett a Lundgaard & Tranberg építész irodával együttműködve.

A látogatók a rozsdabarna kockákon át érhetik el a lifteket a földszinten, a parkolókomplexum felett. A feketére festett elektromos Slimchain láncos motorokat függőlegesen szerelték az oldalra nyíló ablakokra, így a hatékony szellőztetésről és a hatékony füstelvezetésről egyaránt gondoskodnak. Ennek köszönhetően a láncos motorok megfelelnek a működésre és esztétikára vonatkozó szigorú követelményeknek. A GEZE leonbergi székhelyén, Németországban dolgozó termékmenedzsment csapata is segített a speciális megoldás kifejlesztésében.

A GEZE nagyszerű támogatást nyújtott az egész projekt alatt, mind az építészeknek és építőknek, mind pedig nekünk, természetesen. Segítettek megbizonyosodni róla, hogy az optimalizált folyamatok a helyükre kerültek, és rendkívül rugalmasak voltak a projekt kapcsán, amelyeknek nagyon szigorú követelményeknek kellett megfelelniük a kialakítás és a működés tekintetében.

Martin Steen, a Jeudan projektmenedzsere

Az elektromos ajtómotorok gondoskodnak a légutánpótlásról, amikor füst képződik, vagy a hőmérséklet emelkedik

A létesítménybe szerelt második GEZE megoldás egy speciális elkerítésből áll a bejáratnál, valamint hat pántos dupla üveges ajtóból. Az üveges ajtók védik a bejárat és a lift területét az esővel és hóval szemben. A GEZE Slimdrive EMD Invers motorral felszerelt ajtók másodpercek alatt, automatikusan kinyílnak tűz- vagy füstriasztás esetén, és nyitva is maradnak a tűzriasztás manuális kikapcsolásáig. Az ajtó automatizálási rendszerek és az alsóbb szintekre beépített turbinák kommunikálnak egymással, biztosítva, hogy az összes füst gyorsan eltávozhasson. A speciális szellőztetési megoldások gondoskodnak róla, hogy sok levegő jusson az alsó szintekre, fenntartva a szellőztetést a mindennapokban, valamint ha tűz és füst keletkezik.

Tudjon meg még többet a tűzgátló ajtókról

GEZE füst- és hőelvezetési (NRWG) megoldások

Tűz vagy füst keletkezésekor nagyon fontos, hogy eltávolítsák a mérgező füstgázt az érintett épületből. A GEZE olyan intelligens füst- és hőelvezetési megoldásokat kínál, amelyek zökkenőmentesen képesek kommunikálni:

 • Ablakokhoz és ajtókhoz való elektromos nyitórendszerek, beleértve a láncos és csavarorsós motorokat
 • Reteszelőmotorok a fokozott biztonságért a nagy füst- és hőelvezető rendszerekhez és szellőzőablakokhoz
 • A nyitó- és reteszelőrendszerek egy csavarorsós motorból és egy mechanikus vasalatkészletből állnak
 • Tűz esetén levegőellátási rendszerek biztosítják a szükséges keresztszellőzést
 • GEZE szünetmentes áramú vezérlőközpont minden füst- és hőelvezető rendszerkomponenshez
 • Interfészmodulok az intelligens hálózatba kötéshez
 • Kiegészítő tartozékok, például gombok és érzékelők

Az Ofelia Plads és a mélygarázs bemutató projektek, így rengeteg pénzt fektettek a tervezésükbe. Éppen ezért egyedi üveges elkerítésre volt szükség. A GEZE szakértői tanácsokat nyújtott, és gyorsan kifejlesztett olyan automatikus szellőztetéssel rendelkező megoldásokat, amelyek jól mutattak az épület kialakításával és színével. A megoldások pedig emellett megfelelnek a legmagasabb szintű biztonsági követelményeknek és szabványoknak, amelyeket az új épületeknek teljesíteniük kell a füst- és tűzvédelem tekintetében.

Martin Steen, a Jeudan projektmenedzsere

Dióhéjban: A GEZE megoldásai a koppenhágai Kvæsthusmolen mélygarázsban

 • GEZE RWA K 600 F: Emelőkaros motor az ablakok szereléséhez
 • GEZE Slimchain: Elektromechanikus láncos motor
 • Slimdrive EMD Invers: Elektromechanikus ajtómozgató rendszer az egyszárnyú füst- és hőelvezetéshez, illetve szellőztető nyitórendszerekhez
 • GEZE MBZ 300 N24: Szünetmentes áramú vezérlőközpont a füst- és hőelvezetési motorokhoz