Témák

Ajtócsillapítók – az ajtók óvatos nyitásához és csukásához

Vége a becsapódó ajtóknak! Az ajtócsillapító a csattanás előtt megtartják a csukódó ajtót. Ezután – finoman és csendesen – teljesen behúzzák azt. Akár manuális erő, akár a szél vagy a légáramlás indítja el az ajtót. Az okos modellek gondoskodnak az óvatos megállításról a nyitás irányában, és nyitva tartják az ajtókat.

Kényelmes ajtó behúzáscsillapítóval

Hogyan lehet elkerülni az ajtók hangos becsapódását? Hogyan maradjanak nyitva még huzat esetén is? Hogyan lehet megvédeni a bútorokat az ide-oda lengedező és a az ujjunkat a becsapódó ajtótól? Ismerünk néhány segédeszközt az említett problémákra: ezek magukban foglalnak mindent, az ajtóéktől kezdve a padlóra és a falra szerelt csillapítóig. Ezek mindegyike ellátja a feladatát, de gyakran csúnyák, zavaróak vagy nem praktikusak.

Az ajtócsillapítók jobban funkcionálnak. Jellemzően a nyílóajtó ajtócsukójába integrálják őket, amely így automatikusan becsukja az ajtót nyitás után. Ezek azonban gyakran nagyon hangosak annak ellenére, hogy megfelelően csillapítanak.

A csomagtér-ajtóknál, szekrényeknél vagy konyhabútoroknál ismert csillapító modellek ezért sokkal elegánsabb megoldást kínálnak a beltéri alkalmazáshoz. Nyomásra az ajtót a véghelyzet elérése előtt lelassítja a behúzáscsillapító, majd finoman becsukja.

E technológia átültetése az ajtókra azt jelenti, hogy lassan, csendesen és automatikusan lehet őket becsukni, ha csak résnyire vannak nyitva. Egyéb körülmények között ugyanúgy viselkednek, mint a hagyományos ajtók. Akár tudatosan, akár intuitív módon működtetve – a behúzáscsillapítók mindig kényelem és kiváló minőség érzetét keltik.

GEZE ActiveStop: ajtócsillapítók nyílóajtókhoz

A GEZE ActiveStop szinte láthatatlan az ajtószárnyba építve.

A GEZE ActiveStop szinte láthatatlan az ajtószárnyba építve.

A GEZE ActiveStop ajtócsillapítóval búcsút inthet a becsapódó ajtóknak, a becsípődő ujjaknak és az ajtók és bútorok sérüléseinek. A csillapító képes finoman megállítani és csendesen becsukni az ajtót. Mindkét irányban működik: nem számít, hogy az ajtót csak enyhén tolja, vagy erőteljesen meglöki – az ajtócsillapító megbízható és biztonságos módon fogja meg a csukódás és a nyitás irányában is.

Ellenőrzött ajtónyitás és rögzítés

Nyitás során a rendszer függetlenül és biztonságosan mozgatja az ajtót a rögzítési szög eléréséig, amelyet egyénileg lehet beállítani 80 és 140 fok között, így az ajtó nem okoz kárt a falban és a bútorokban. A GEZE ActiveStop a megfelelő időben fékezi le az ajtót, és biztonságosan nyitva tartja a kívánt pozícióban.

Ez azt is jelenti, hogy a természetes szellőzést elősegítő huzat például nem okoz problémát ezentúl. Az ajtók nyitva maradnak a kívánt pozícióban, és nem csapódnak be. Nincs szükség többé ajtóütközőkre és rögzítőszerkezetekre.

GEZE ActiveStop (tokra szerelt változat)

GEZE ActiveStop (tokra szerelt változat) © GEZE GmbH

Csendes csukódás a lassítás után

Az ajtók biztonságosan mozoghatnak 25 és 60 fok között. Az aktív csillapításnak köszönhetően a csukódó ajtó lelassul, amikor eléri a nagyjából 25 fokos szöget. Ezután csendesen becsukódik (lágy csukás elve). A GEZE ActiveStop így nem csak az ajtó hangos becsapódását előzi meg, de meg is előzi az ajtó sérülését és az ujjak beszorulását.

A GEZE ActiveStop orvosi várótermek, szállodai szobák és kórházak számára is ideális választás (tűzgátló ajtókkal való használatra azonban nem alkalmas).

A kétoldali behúzáscsillapító integrált változatát szinte bármilyen szabványos fa ajtószárnya fel lehet szerelni, szinte láthatatlanul – a legmagasabb szintű tervezési igényeket is kielégítve.

A GEZE ActiveStop elérhető ajtószárnyra és tokra szerelt változatban is. Utólag is egyszerűen beszerelhető a meglévő fa vagy üveg beltéri ajtókra, és gyakorlatilag nyomtalanul eltávolítható. Ez óriási előny, ha például bérleményben használják.

GEZE ActiveStop – hasznos tulajdonságok a csukódás irányában

 • az ajtó csukva marad, nincs szükség zárra (zárdoboz, zárnyelv, zárlemez) a beltéri alkalmazáshoz
 • az ajtó nem csapódik be ellenőrizetlenül (huzat vagy óvatlanság miatt)
 • nem sérül a tok, az ajtószárny stb. az ajtó becsapódásakor
 • minimálisra csökkenti az ujjak becsípődésének veszélyét
 • nem csap zajt
 • óvatosan, szabályozott módon lassítja le és tartja vissza az ajtót, ha 25 fokról csukódik, a csillapítási teljesítmény állítható

GEZE ActiveStop – hasznos tulajdonságok a nyitás irányában

 • egyedi nyitáscsillapítás 60 és 140 fok között
 • különféle nyílásszögeket lehet beállítani 80 és 140 fok között
 • védi a szárny anyagát, a falat és az egyéb tárgyakat
 • kényelmes a használók számára (pl. ha gyermekkel vagy nehéz csomaggal közlekednek)
 • nincs szükség padlócsillapítóra vagy fali csillapítóra

Többszörösen díjnyertes ajtókomfort!

Német Tervezési Díj 2016 logó

Német Tervezési Díj 2016 logó

A GEZE ActiveStop ajtócsillapító teret enged a lehengerlő stílusnak és dizájnnak, amiért már számos díjjal jutalmazták:

Német Tervezési Díj

A GEZE ActiveStop mindössze 28 mm-es szerelési szélességű integrált változata 2016-ban „Építés és építőelemek” kategóriában elnyerte a Német Tervezési Díjat. Az ajtócsillapítót emellett a baden-württembergi Design-Center ezüst FocusOpen díjjal jutalmazta 2015-ben.

Focus Open 2017 logó

Focus Open 2017 logó

ICONIC AWARDS és Focus Open

Az ICONIC AWARDS 2018 Innovatív építészet díj formatervezés, kereskedelem és média képviselőiből álló nemzetközi zsűrije épületfelszereltség kategóriában részesítette elismerésben a GEZE ActiveStop ajtócsillapítót. A „tokra szerelt GEZE ActiveStop” ajtócsillapító elnyerte a „Best of Best” díjat.

A GEZE ActiveStop tokra szerelt változata a 2017-es Focus Open ezüstérmese lett. A baden-württembergi Design Center zsűrije elismerésben részesítette a terméket kivételes kiviteli minőséggel párosuló innovatív megoldásaiért.

További információk a GEZE ActiveStopról

GEZE SoftStop tolóajtókhoz

Behúzáscsillapító tolóajtókhoz: finoman lelassítja az egyik vagy mindkét oldalt.

Behúzáscsillapító tolóajtókhoz: finoman lelassítja az egyik vagy mindkét oldalt. © Exorbitart / GEZE GmbH

A GEZE SoftStopot manuális tolóajtókhoz fejlesztették ki, többek között otthoni és irodai használatra. Óvatosan lelassítja az ajtót a sín vége előtt. Az ajtószárnyakat ezután automatikusan és szinte hangtalanul a véghelyzetbe irányítja. Így nem éri ütés a tokot és a végütközőt, ami védelmet biztosít az anyagoknak – és a használók idegeinek! Ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag nem merül fel a beszorulás kockázata.

A manuális tolóajtókhoz készült GEZE SoftStopot egyszerűen fel lehet szerelni utólag is az egyik vagy akár mindkét oldalra. A szerelvény teljesen eltűnik a futóprofilban, láthatatlan segítséget biztosítva.

A GEZE SoftStop termékjellemzői

 • megfelelő a GEZE Rollan, Perlan és Levolan tolórendszerekhez
 • láthatatlanul illeszkedik a futóprofilba
 • könnyű (max. 40 kg) és nehéz tolóajtókhoz (max. 120 kg) egyaránt
 • üveg, fa, fém vagy műanyag ajtószárnyakhoz
 • egy vagy mindkét oldalon használható
 • a beépítéshez nem szükséges az ajtószárnyakon egyéb módosítást végezni

A legkifinomultabb tervezési igényekre szabva

A GEZE ActiveStop szinte láthatatlan. A beépített ajtócsillapítót csak akkor lehet észrevenni, amikor épp teszi a dolgát. Kompakt méreteinek köszönhetően gyakorlatilag láthatatlan, így a legkifinomultabb tervezői igényeket is kielégíti.

Egyszerű, gyors beszerelés

 • A GEZE szervizelési segítséggel támogatja a kivitelezést.
 • Az egyszerű beszerelés garantált a GEZE ActiveStop megfelelőségi tesztjének ellenőrző listájával és a GEZE ActiveStop furatsablonjával.
 • A GEZE ActiveStopot falcolt és síkban záródó fa beltéri ajtókra egyaránt fel lehet szerelni; az optimális működés pedig akár 45 kg-os szárnysúlyig biztosított.
 • Tokra szerelt változat: az üveg és fa ajtókra való rugalmas utólagos felszereléshez, egyszerűen és gyorsan rögzíthető
 • Integrált változat: diszkrét beépítés az ajtószárnyba, mindössze 28 mm-es beépítési mélységgel

Tartós kivitel, a karbantartásmentes működésért

GEZE ActiveStop

 • egyedileg állítható: az ajtó nyitási távolsága, valamint a nyitási és csukódási csillapítás ereje igény szerint, a helyiség adottságainak megfelelően állítható.
 • Állandó megbízhatóság: a GEZE ActiveStop szerkezet fenntartható és tartós német kivitelben készült. Nagyszerű funkcionalitásukkal és megjelenésükkel, valamint magas szintű biztonságukkal az ajtócsillapítók a lehető legkiválóbb minőséget kínálják, kompromisszumok nélkül.
 • Minimális karbantartás: a GEZE ActiveStop szerkezetet úgy tervezték, hogy minimális karbantartást igényeljen.