Esettanulmányok

Menekülési utak biztosítása GEZE vészkijárati ajtókkal a Roma Cruise Terminal új épületében

A Civitavecchia kikötőjében található Roma Cruise Terminal (RCT) kifejezetten tengerjáró utasszállító hajók számára épült. Tervezése a tengerjáró hajók hatékony kiszolgálását szolgálja, amellett hogy gondoskodik az utasok maximális kényelméről és biztonságáról is. A GEZE hatékony automata és vészkijárati ajtói garantálják a kényelmes átjárást, a menekülési utak biztosítását és az akadálymentességet.

Hatékony, kényelmes és biztonságos: az új Roma Cruise Terminal (RCT)

Belépés a földszinti utasforgalmi területre a GEZE automata ajtóin keresztül. Fénykép: Emanuele Sardi a GEZE GmbH megbízásából

Belépés a földszinti utasforgalmi területre a GEZE automata ajtóin keresztül. © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

A tengeri utak egyre népszerűbbek az utasok körében. Az új Roma Cruise Terminal (RCT), Civitavecchia kikötőjében épp a nyaralási szezon kezdetekor kezdte meg működését. A Földközi-tengert járó hajók kikötési pontjaként, és szárazföldi kirándulások kiindulópontjaként fő célja az utasok kényelméről való gondoskodás – a hajóra szállás előtt is. Még a legnagyobb óceánjáró óriásokba való beszállás, és a hajók elindítása is gyorsan és hatékonyan bonyolítható le.

Európa legmodernebb tengerjáróhajó-terminálját a legendás hajósról és felfedezőről, Amerigo Vespucciról nevezték el. Az RCT-t üzemeltető hálózat (Costa Cruises, MSC Cruises, és a Royal Caribbean) 20 millió eurós befektetéssel építette meg ezt a 11 000 m2-es épületet.

Mi a következőkkel járultunk hozzá a civitavecchiai új Roma Cruise Terminal (RCT) létrehozásához:

 • Akadálymentes és kényelmes átjárás a GEZE automata ajtókkal
 • Menekülési út biztosítása köszönhetően a GEZE BO ajtószárnyakkal ellátott vészkijárati ajtóinak
 • Központi üzemeltetés a nagyobb kényelem és biztonság érdekében a mindennapi kezelés során, illetve vészhelyzetek esetén
 • A tengeri szállítmányozási technológiához tervezve: a GEZE összes ajtója korrózió- és vízálló
 • Támogatás a kivitelezési fázis során: a kivitelezési folyamatba bevont összes fél koordinálása

Az automata ajtók kínálta számos lehetőségnek, és a projektek megvalósítása során szerzett átfogó kompetenciájának köszönhetően a GEZE Olaszország leányvállat kiváló és költséghatékony ajtómegoldásokkal tudott szolgálni. Az utasok, üzemeltetők és a terminálon dolgozók igényei már a kezdetektől fogva, a tervezés és a megvalósítás alatt végig figyelembe lettek véve. Az ajtómegoldások gyors és gördülékeny megvalósítása mellett a GEZE a kivitelezésbe bevont felek közötti együttműködést is koordinálta.

Tökéletesre finomhangolt ajtórendszerek

Az utasok számára az első érintkezési pont a poggyászfeladási terület, a terminál földszintjén. A főbejárat kétszárnyú automata tolóajtói nagy igénybevételnek vannak kitéve. Az ajtók automatikus és majdnem teljesen hangtalan nyílásáért és csukódásáért az ECdrive rendszerek felelnek, amelyek ideális megoldást jelentenek akadálymentes épületekben. A tolóajtók nyitva tartási ideje az áthaladó személyek számától függ. Az ajtók használói és az üzemeltetők egyaránt élvezhetik az ECdrive motorok előnyeit:

 • akadálymentes és kényelmes átjárás az intelligens, digitális vezérlésnek és az önfelügyelt érzékelőknek köszönhetően
 • a legszigorúbb biztonsági előírásoknak való megfelelés, a DIN 18650 tanúsítvány által igazolva
 • kompromisszumok nélküli megbízhatóság: nagyszámú mozgásciklus a kivételes minőségnek köszönhetően
 • egyénileg állítható mozgási paraméterek (gyorsulás, nyitva tartási idő, nyitási és csukási sebesség)

Az összes GEZE motor a tengeri közlekedésre vonatkozó szigorú szabályoknak megfelelően, és korrózióálló valamint vízálló változatban készült. Az összes elektromos alkatrész az ajtók belsejébe van süllyesztve. A robusztus és tetszetős tolóajtók még a tengerre jellemző nagy szélterhelést is stabilan állják.

Stresszmentes utasfelvétel: Akadálymentesség GEZE automata ajtókkal

GEZE automata ajtók: A látványba beleolvadó funkcionalitás. Fénykép: Emanuele Sardi a GEZE GmbH megbízásából

GEZE automata ajtók: A látványba beleolvadó funkcionalitás © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

A legfőbb prioritás a rengeteg, csomagokkal felszerelt utas gördülékeny átengedése a terminál bejáratainál, de a GEZE automata tolóajtói mindenki számára lehetővé teszik az akadálymentes bejutást. Az első emeleten 60 utasfelvételi pult található. Az utasok és a személyzet egyaránt élvezhetik az akadálymentes és kényelmes átjárást a terminál egyes területei között, valamint a teraszok bejáratainál – köszönhetően az ECdrive tolóajtóknak. Ilyen ajtók vannak például a kényelmes és világos váróban, ahol kávézók, bárok találhatók, és ahol a VIP váró is helyet kapott. Az épületben egy kis múzeumot is megtekinthetnek (ugyanúgy akadálymentes bejáraton át) az utasok: a kiállítás Civitavecchia és Lazio tartomány történelmét mutatja be, ami a fővárossal, Rómával egyetemben szintén kivette a részét a nyugati kultúra kialakításában.

Break-out menekülőajtók: Maximális biztonság a menekülési útvonalakon

Break-out menekülőajtók: maximális biztonság a menekülési útvonalakon a break-out menekülőajtóknak köszönhetően Fénykép: Emanuele Sardi a GEZE GmbH megbízásából

Break-out menekülőajtók: maximális biztonság a menekülési útvonalakon a break-out menekülőajtóknak köszönhetően © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

A menekülési útvonalakon lévő tolóajtók nagy része break-out kivitelben készült. Vészhelyzetben a forgó funkcióval ellátott kiegészítő ajtóvasalatok engedik az ajtószárny kézzel történő gyors kinyitását. A vészkijárati ajtók speciális bukó-nyíló vasalatai maximális nyitási szélességet biztosítanak, lehetővé téve a terminál evakuálását olyan biztonságosan és gyorsan, ahogy az csak lehetséges.

Az automata ajtók központi vezérlése

Folyamatos áttekinthetőség a központi vezérlésnek köszönhetően. Fénykép: Emanuele Sardi a GEZE GmbH megbízásából

Folyamatos áttekinthetőség a központi vezérlésnek köszönhetően. © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

Az intelligens, digitális vezérlések következtében az ECdrive automata ajtók összeköthetők és összekapcsolhatók az épülettechnikai irányítási rendszerrel, vagyis az ajtók üzemzavarairól szóló jelentés egy központi helyre kerül. Mivel az ajtók be vannak kötve a vészjelző rendszerbe, valamint a menekülési utakat biztosító rendszerbe, vészhelyzet esetén mind az önálló, mind az automata vészkijárati ajtók működtethetők távolról.

GEZE termékek az Amerigo Vespucci kikötői terminál épületében

 • ECdrive automata ajtók
 • GEZE Slimdrive SL-BO break-out tolóajtók