Esettanulmányok

Nagy nyílású üveghomlokzatok a BMW müncheni márkakereskedésében

A „lenyűgöző autó” mint koncepció: Az már régóta elvárás, hogy az autók bemutatótermeinek tükrözniük kell az adott gyártmány presztízsét. Ennek az elvárásnak a müncheni, felújított BMW márkakereskedés biztosan megfelel a maga lenyűgöző üveghomlokzataival – és bennük a hatalmas, GEZE automata ajtókkal.

A BMW márka építészeti megoldásaihoz illő funkcionalitás és dizájn

Manapság minden autómárka szigorú iránymutatásokat ad ki a bemutatótermek és értékesítési területek kinézetére vonatkozóan. Ezeket a magas szintű követelményeket szem előtt tartva készítette el a Koch+Partner Architekten und Stadtplaner építésziroda a München körüli körgyűrű Frankfurt felé eső részén található BMW-épület korszerűsítési és bővítési terveit. Az 1980-as években felépített épületkomplexum szerkezetét és dizájnját a BMW márkakereskedés jövőbeli igényeihez igazították úgy, hogy mindenben megfeleljenek a BMW márka építészeti igényeinek.

Keskeny vonalú és hatékony: Automata ajtók a GEZE-től

A teljesen felújított BMW márkakereskedés kalandvágyat testesít meg, modern infrastruktúrát kínál, és – csaknem 30 000 m²-es alapterületével – rengeteg helyet hagy a jövőbeli növekedéshez. A hatalmas, standardizált üvegből készült homlokzatok az átlátszó bejáratokkal tökéletes fényviszonyokat biztosítanak a nyitott bemutatóteremben. Az átlátszó szerkezet olyan látványt kelt, mintha felnyílna, és az égig nyúlna, ezzel az egész épület hívogatóan hat, és az egyszerű autókereskedést kalandokkal teli hellyé varázsolja. Az egyik kihívás, amelyre a GEZE választ keresett a BMW-projekt megvalósítása során, az üveghomlokzat folytonos, és szélesre nyíló automata ajtajának kialakítása és beszerelése volt. Olyan ajtót kellett megtervezni, amelyen át az autók a lehető leggyorsabban tudnak kifelé és befelé áthaladni, illetve amely illik a modern stílusú épület arculatához.

Teleszkópos ajtó a maximális nyitási szélesség jegyében

GEZE teleszkópos ajtó a müncheni BMW márkakereskedés üveghomlokzatában. Fénykép: GEZE GmbH

A GEZE teleszkópos ajtók maximális nyitási szélességet biztosítanak, és esztétikailag tökéletesen beleillenek az üveghomlokzatba. © GEZE GmbH

Normál körülmények között az automata ajtók méretét és nyitási szélességét az ajtószárnyak súlya és a felhasználandó könnyűfém részek hossza korlátozza be.

A BMW márkakereskedés üveghomlokzatának egyedi megoldásával a GEZE bebizonyíthatta, mire képes egy nemzetközileg is elismert automataajtó-specialista: a hatékony, mindössze 7 cm magas ajtómozgató technikával felszerelt, automata teleszkópos ajtórendszer, a maga 380 cm-es nyitási szélességével a funkcionalitás és a dizájn tökéletes kombinációja, és megjelenésével pontosan beleillik az épület építészetébe.

A szinkronizálás funkcionális ajtókomfortot biztosít

A szinkronizálás elve okos és egyszerű: ha egy kétszárnyú tolóajtó rendszer nem elég a kívánt nyitási szélesség betöltéséhez, és nincs elegendő hely az ajtószárnyak oldalsó tárolásához, akkor két teleszkópos ajtórendszert szinkronizálnak rendkívül pontosan egymással. Ezzel a módszerrel akár 600 cm-es nyitási szélesség is elérhető. A müncheni BMW márkakereskedés épületében a GEZE ezt úgy oldotta meg, hogy a homlokzat nyílásának mindkét oldalára különálló automata ajtórendszereket telepített, amelyek két teleszkópos, négyszárnyú ajtóból állnak. Csukott állapotban az ajtórendszerek középen összeérnek, így úgy néznek ki, mintha csak egyetlen ajtórendszert látnánk. Amikor az ajtó nyitva van, a kitolható szárnyak elegánsan, helytakarékosan és teljesen feltűnésmentesen fekszenek egymáson a bejárat oldalain. Az ajtó folytonosságot keltő kinézetét a burkolat is hangsúlyozza, amely a teljes tolóajtó rendszer ajtómozgató technikáját takarja.

Okos tolóajtó rendszerek: a GEZE Slimdrive motor

Annak a precizitásnak, megbízhatóságnak és – főként – eleganciának, ami a prémiumkategóriás autóktól elvárható, tükröződnie kell az autók bemutatótermének ajtótechnikájában is. A motorok hálózatba kötése garantálja a BMW márkakereskedés üveghomlokzatán lévő tolóajtó rendszerek tökéletesen szinkronizált nyitását és csukását. A diszkrét Slimdrive ajtómozgató technika – a maga 7 cm-es magasságával – mozgatja megbízhatóan, precízen és szinte hangtalanul a négy darab finomkeretes, kitolható ajtószárnyat mindkét oldalon. A még nagyobb kényelem érdekében az ajtószárnyak hagyományos vezérlőelemekkel is működtethetők: pl. rádiós távirányítóval; teljesen érintés nélkül, egy infravörös érzékelőn keresztül; vagy akár nagy felületű nyomógombbal.

GEZE termékek a BMW müncheni márkakereskedésében

  • GEZE Slimdrive motor
  • teleszkópos ajtók