Tolóajtó rendszerek a párizsi Yves Saint Laurent Múzeumban

A nagy divattervező, Yves Saint Laurent egykori munkahelyének fényét GEZE automata tolóajtó rendszerek emelik. Diszkrét, elegáns kialakítással, láthatatlan technológiával és a kényelmes átjárással tovább hangsúlyozzák ennek a second empire-stílusú városi palotának a hangulatát. A divatmárka székhelyét nemrégiben alakították át múzeummá. A múzeumkomplexumba vezető magas és széles bejáratok jelentette különleges szerkezeti kihívásokon GEZE ajtótechnikával sikerült felülkerekedni.

Az haute couture-höz vezető út – egyedi tolóajtók

Az haute couture-höz vezető út – egyedi tolóajtók

Az haute couture-höz vezető út – egyedi tolóajtók © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

A múzeum vonzza a tömegeket, ezért a kiállítótermek magas és széles bejáratait betöltő, kiváló teljesítményű Powerdrive motorokkal felszerelt automata üveg tolóajtó rendszerek tökéletes választásnak bizonyultak. Az első tolóajtón át a hallba lépve a látogatót az Yves Saint Laurent-t ábrázoló négy pop-art portré fogadja, amellyel Andy Warhol halhatatlanná tette a divattervezőt, és amelyek olyan érzést keltenek, mintha maga a „ház ura” fogadna bennünket. A színezett üveg szárnyakkal és a láthatatlanná tett ajtómozgató rendszerrel a közeli ajtók teljesen beleolvadnak a háttérben látható képek intenzív színvilágába. Az egyedi, szélesre nyíló, nehéz üvegszárnyú automata tolóajtók a múzeumkomplexumban több helyen is megtalálhatók. Ezek vezetik el a látogatót a kollekciót bemutató állandó kiállításhoz, ahol többek között a legendás „Le Smoking” elnevezésű blézer, a bőr ballonkabát és más ikonikus darabok is láthatók, de ilyen ajtókon át juthatunk el az időszaki kiállításokhoz, majd a műterembe is.

Divatmúzeum személyes színezettel

Ebben a projektben az építészetet, a dizájnt és az ajtótechnikát kellett összhangba hozni, hiszen még soha nem fordult elő korábban, hogy egy divattervező számára ekkora kiállítást rendezzenek. A 450 m2-es múzeumkomplexumban a látogatók teljesen belemerülhetnek az haute couture világába: látható az Yves Saint Laurent életét és munkásságát bemutató retrospektív kiállítás, valamint egyéb, változó témájú kiállítások, melyek anyagát az 5000 haute couture darabot számláló kollekció adja. A múzeum középpontja a “Le Studio”, ahol Saint Laurent három évtizedet töltött kollekciója tervezésével.

Intenzív együttműködés a megfelelő automata ajtókért

Ebben a modern múzeumi környezetben a szobák személyes atmoszférájának megőrzése csak Saint Laurent üzlet- és élettársa – aki egyben a projekt megálmodója is –, Pierre Bergé segítségével volt lehetséges. Az az erőfeszítés, amit Bergé tett a márka történetének, és barátja munkásságának elmesélésével, kiválóan mutatja a projekt résztvevői közötti kapcsolat intenzitását. Ezek közé a résztvevők közé tartozik Réda Issolah projektmenedzser a párizsi JMR Architectes irodától, Jacques Grange belsőépítész, Nathalie Crinière látványtervező és Aurélie Samuel kurátor. A GEZE munkatársaiként, mi már a kezdetektől fogva részt vettünk ebben az együttműködésben, különösen az építészekkel együtt dolgozva.

Fontos számunkra, hogy minden érintettel tudassuk inspiráló javaslatainkat az ajtómegoldásokkal kapcsolatban, figyelembe véve az építészeti és esztétikai tényezőket, csakúgy mint az épület új céljának szempontjait. Tudtuk, hogy a kiállított darabok közül sok nagyon közel lesz a magas és széles ajtókhoz, ezért különösen diszkrét megoldásokat kellett választanunk.

Philippe Eugène, a GEZE France leányvállalat ügyvezető igazgatója

Esztétikus ajtók, kényelmes átjárás és könnyű kezelés

Esztétikus ajtók, kényelmes átjárás és könnyű kezelés

A szürkére színezett üveg ajtószárnyas automata tolóajtók és a mennyezetbe ágyazott motorok használata közös döntés eredménye volt. © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

A legkülönfélébb típusú és a legkülönfélébb célokat kiszolgáló épületekkel kapcsolatos szakértelmünkre, és a termékportfóliónk rugalmas lehetőségeire építve bemutattuk a GEZE megvalósítható ajtómegoldásait. A szürkére színezett üveg ajtószárnyas automata tolóajtók és a mennyezetbe ágyazott motorok használata közös döntés eredménye volt. A tolóajtó rendszerek megfelelnek a kényelmes átjárásra és az egyszerű kezelésre vonatkozó elvárásoknak. És természetesen a kivitelezésbe bevont összes fél közötti együttműködés koordinálását is magunkra vállaltuk. Mindezek eredményeként vált lehetségessé a tolóajtó rendszerek beszerelése, valamint gyors és gördülékeny üzembe helyezése.

Az automata tolóajtók jellemzői és előnyei

A Powerdrive ajtómozgató rendszerekkel a GEZE France egyedi automata tolóajtókat készített a hatalmas ajtónyílásokra:

GEZE termékek az Yves Saint Laurent Múzeumban

  • Automata lineáris tolóajtó rendszerek akár 200 kg-os szárnysúlyú, nagy és nehéz ajtószárnyakhoz és akár 3000 mm nyitási szélességhez
  • Kombinált érzékelő az automata tolóajtók vezérléséhez és biztosításához, négy állítható fényfüggöny-konfigurációval
  • Szoftver az ajtórendszerek épületirányítási rendszerbe való integrálásához, ami biztosítja, hogy az automata tolóajtó rendszerek paramétereit kényelmesen be lehessen állítani, és az automata hibajelentéseknek és diagnosztikai funkcióknak köszönhetően megbízható karbantartást lehessen nyújtani