Esettanulmányok

A GEZE nyitja meg az utat a lenyűgöző i360 kilátótoronyhoz

Nézzen le Anglia déli partjára 138 méteres magasságból: a British Airways i360 kilátótorony az Egyesült Királyság legmagasabb kilátója, és a tengerparti Brighton új nevezetessége. A GEZE EUK modern tolóajtó rendszerei vezetik látogatók millióit a „függőleges mólóra”.

Méretre készített tolóajtó rendszerek Brighton legújabb látnivalójában

Csillogó fém szerkezetével a masszív, 173 m magas British Airways i360 torony egyedi módon egyesíti a modern építészetet és a tengeri tradíciókat Anglia déli részének népszerű üdülőhelyén, Brightonban. A csillogó tornyon, 138 méter magasan található üvegezett panorámakilátóból a part és a tenger 360 fokos, lélegzetelállító látványa tárul a látogatók elé. A lenyűgöző építmény terveit a híres londoni óriáskereket, a London Eye-t is tervező Marks Barfield Architects építészduó készítette. Brighton legújabb látványosságába a látogatók GEZE ajtókon át juthatnak be: az egyedi tolóajtó rendszerek kényelmes és akadálymentes bejutást garantálnak a kilátótoronyba, még csúcsidőszakban is.

Tökéletes látvány: Üveghomlokzat Slimdrive tolóajtó rendszerekkel

A torony lábánál a Beach Building áll, egy strandépület tetőterasszal, amelyben egy rendezvényterem, egy üzlet és egy étterem is helyet kapott. A látogatókat fogadó, precízen és szinte hangtalanul nyíló hat kétszárnyú tolóajtó rendszer tökéletesen belesimul az elegáns üveghomlokzatba. A diszkrét, mindössze 7 cm magas GEZE Slimdrive SL NT motorok kompakt és szinte láthatatlan módon épülnek be az ajtó alkatrészeibe, és erősítik az üveghomlokzat egységes megjelenését.

Funkcionalitás és dizájn: Méretre készített üvegajtók a GEZE-től

A Beach Building üveghomlokzata kívülről.

Modern építészet: A GEZE tolóajtói tökéletesen illenek a Beach Building üveghomlokzatához.

A Beach Building fém és üveg részeinek építésével megbízott osztrák vállalat, a Fill Metallbau nagy elvárásokat támasztott az ajtórendszerekkel szemben, hiszen a tengerhez közeli fekvése miatt az épület gyakran van kitéve erős szélnek, ezért a tolóajtók jobb megoldásnak bizonyultak a nyílóajtóknál. A tolóajtó rendszereknek ugyanakkor bírniuk kell a tengerparti időjárás viszontagságait, csakúgy mint a látogatók áradatát. A funkció és a dizájn szempontjából a GEZE Slimdrive SL NT motorral felszerelt, hat egymás melletti tolóajtó ideális megoldásnak bizonyult.

A British Airways i360 tulajdonképpen egy függőleges móló: ahogy a viktoriánus korban az emberek a „vízen sétálást” élvezték a Nyugati mólón, úgy a mai kor emberei a „levegőben sétálást” élvezik az i360 kilátótoronyban. A megfelelő ajtók kiválasztása fontos pontja volt a kivitelezésnek: legyenek csendesek és hatékonyak, tartósak, és mindenekfelett álljanak összhangban a Beach Building esztétikus üvegelemeivel.

David Marks, a British Airways i360 elnöke és Marks Barfield Architects építésziroda ügyvezető igazgatója

Modern építészet tengeri hagyományokkal

A British Airways i360 pontosan a stranddal szemben áll, éppen a korábbi Nyugati móló magasságában. A 2003-ban leégett móló emlékére a Nyugati móló két eredeti pénztárát anyagi forrásokat nem kímélve helyreállították. A kilátótorony bal és jobb oldalán, a Beach Building tetőteraszának végén elhelyezkedő jegypénztárak most is pénztárként, illetve kávézóként üzemelnek, és az i360 tengeri örökségét hangsúlyozzák. A körben üveges kilátókapszula szintén a múltat idézi. Az akár 200 utas szállítására is képes kabin 138 méterre emelkedik fel a kilátótorony acéloszlopa mentén, miközben csodálatos kilátás nyílik Brightonra, Hove-ra, a La Manche csatornára, valamit az egykor lenyűgöző Nyugati mólómaradványaira, amelyek még mindig benyúlnak a tengerbe.

Örömmel tölt el bennünket, hogy a GEZE termékeit használták fel egy ilyen tekintélyes projektben, mint a British Airways i360. A kilátótorony egyedülálló szerkezet, amelyben a világ minden tájáról származó anyagokat használtak fel. Az biztos, hogy az i360 az Egyesült Királyság új nevezetességévé vált, és mi büszkék vagyunk arra, hogy a mi tolóajtó rendszereink teszik lehetővé emberek milliói számára, hogy részük lehessen ebben a csodálatos élményben.

Kaz Spiewakowski, ügyvezető igazgató, GEZE UK

GEZE termékek a British Airways i360 kilátótoronyban

  • GEZE Slimdrive SL NT motorok