Esettanulmányok

A déli tengerek hangulata az üveg mögött: A Badeparadies Schwarzwald víziparkba vezető forgóajtók

33 fokos meleg víz, pálmafák és a kültéri medencével egybeolvadó, lagúnákat idéző medence: a Titisee-Neustadtban található Badeparadies Schwarzwald vízipark a déli tengerek hangulatát teremti meg. A GEZE ismét megcsillogtatta műszaki szakértelmét, amikor innovatív forgóajtókat tervezett a Badeparadies számára.

Modern és esztétikus üvegmegoldások karibi hangulattal

A déli tengerek illata a Fekete-erdőben? Ez nem elképzelhetetlen a Titisee-Neustadtban újonnan megnyílt oázisban, a „Badeparadies Schwarzwald” víziparkban. A pálmafákkal körülvett „kék lagúna” az egybeolvadó beltéri és kültéri medencéivel várja az úszni és pihenni vágyókat. A világos, üvegezett szerkezet a 18 m magas, 2500 m²-es üvegkupolával igazi építészeti remekművet varázsol a vízparkból. Meleg napokon a panorámatető automatikusan kinyílik, és igazi napos, nyaralós hangulatot teremt.

A GEZE is kivette a részét a modern termálfürdő kivitelezéséből

A Badeparadies Schwarzwald tervezése és kivitelezése Josef Wund nevéhez fűződik, aki tíz fekete-erdei közösséggel együttműködve valósította meg a projektet. Wund a Badeparadies tervezésekor az Erdingben és Wörishofenben felépített élményfürdők kapcsán szerzett tapasztalataira hagyatkozott. Az élményekkel teli fürdőzés megvalósítása, a kényelmi és épületbiztonsági elemekkel és a legkiválóbb dizájnmegoldásokkal összesen 30 millió euróba került. A GEZE is hozzájárult az igények kielégítéséhez a bejárat forgóajtóival, valamint a beltéri és kültéri medencéket összekapcsoló, a vízbe telepített, esztétikus kézi forgóajtóval.

Innovatív esztétikum: Medencébe telepített forgóajtó

Kézi GEZE forgóajtó a Badeparadies Schwarzwald fürdőben.

Teljesen üvegből készült dobfalak, ajtószárnyak és medencébe telepített forgóajtó-tető – mind egyetlen forrásból. Fénykép: Oliver Look a GEZE GmbH megbízásából © Oliver Look / GEZE GmbH

Megjelenése és funkcionalitása alapján biztosan a GEZE által megvalósított, a beltéri és kültéri medencék közé, a vízbe telepített, teljesen üvegezett, kézi forgóajtó viszi el a pálmát. Az esztétikai igényeknek megfelelően a dobfalak, az ajtószárnyak és a forgóajtó teteje mind üvegből és finomkerettel készültek, így az úszókat semmi sem gátolja abban, hogy a panorámában gyönyörködjenek. A víz ellenállását egy speciálisan kialakított szerkezettel sikerül kivédeni, így az ajtószárnyak már egy enyhe érintéstől is kinyílnak. Az innovatív technológia és az esztétikus dizájn kombinációjából tökéletesen kitűnik, miért lett a GEZE piacvezető az ajtótechnikai piacon, és miért került bele a „Lexikon der deutschen Weltmarktführer” (A német piacvezetők lexikonja) című kiadványba.

Forgóajtók a fenntarthatóság jegyében

Üvegezett GEZE forgóajtók a vízipark bejáratánál.

A bejáratnál finomkeretes homlokzati forgóajtók engedik a vendégeket be és ki. Fénykép: Oliver Look a GEZE GmbH megbízásából

A vízipark megtervezésekor a fenntarthatóság és az energiahatékonyság kiemelt szerepet kaptak. Az építtetők ezért döntöttek úgy, hogy összesen öt tágas forgóajtót rendelnek a GEZE-től a fürdő hatalmas üvegkupolájába és a főbejárathoz. A forgóajtók nagy látogatószám mellett is folyamatosan működnek, és egyszerre vannak csukva és nyitva, ami gondoskodik a benti és a kinti hőmérséklet elkülönítéséről, a huzat megakadályozásáról, a zaj és por kint tartásáról, valamint a kellemes helyiségklímáról.

A biztonsági igényeket kielégítő, folytonos üveghomlokzat

A külső medencékhez vezető, vízbe telepített GEZE forgóajtó.

Az úszók erőfeszítés nélkül juthatnak át a kézi forgóajtón. Fénykép: Oliver Look a GEZE GmbH megbízásából

A forgóajtók nem csak akkor bizonyulnak ideális megoldásnak, amikor a légkondicionálásról van szó: diszkrét, modern dizájnjukkal a bejárati rész üveghomlokzatának egységes képét is sikerül megtartani. A forgóajtókat az önálló pozicionáló automatika állítja vissza minden mozdulat után a következő vendéget fogadni képes pozícióba, így biztosítva a kényelmet még nagy látogatóforgalom esetén is. Az ajtórendszerek megvalósításakor az épület biztonságát szintén figyelembe kellett venni. A záróélekkel való találkozáskor a vészfék azonnal aktiválódik, és ezzel megakadályozza, hogy kezek vagy egyéb tárgyak szorulhassanak a dobfal és az oldalra nyíló ajtószárnyak közé. A szárnyak nyílási sebességének automatikus korlátozása garantálja a biztonságos áthaladást, és védi többek között a játszó gyermekeket is.

Forgóajtók a menekülési és mentési útvonalakon

Az üveghomlokzatú Badeparadies Schwarzwald kívülről

A forgóajtók és a központi lengőajtó diszkréten épül be az üveghomlokzatba. Fénykép: Oliver Look a GEZE GmbH megbízásából

Az üvegkupolában található forgóajtók a menekülési és mentési útvonalak részét képezik, ezért jelentős szerepet töltenek be az akár 2200 vendéget is befogadó víziparkban. A GEZE biztonságtechnikájának köszönhetően, a vészhelyzetben menekülő emberek gyorsan és ösztönösen ki tudnak jutni a szabadba a Badeparadiesból. Az üvegkupola forgóajtóit éppen ezért „breakout” funkcióval látták el, így ezek akár kézzel is kitörhetők, szabaddá téve a menekülési és mentési útvonalakat.

GEZE Boxer ajtócsukó – „éghajlatkímélő” és biztonságos megoldás

A vízipark külső részeihez a forgóajtók között, egy GEZE Boxer ajtócsukóval ellátott, teliüveg lengőajtón át is ki lehet jutni vízen és szárazon egyaránt. Az integrált ajtócsukó elegánsan el van rejtve az üvegajtó szorítósínjében, így erősítve az üveghomlokzat egységes ajtódizájnját. Ez arról is gondoskodik, hogy az üvegajtó mindig csukva maradjon, és a hőveszteség is minimális legyen. A speciális, integrált ajtócsukóval ellátott üvegmegoldás biztonsági szempontból is ideális: a sérülés és a helytelen használat veszélye nem áll fenn, az alsó élek pedig az ajtót védik a károsodástól.

GEZE termékek a Badeparadies Schwarzwald víziparkban

  • Medencébe telepített, kézi forgóajtó
  • Forgóajtó rendszerek
  • Forgóajtók „breakout” szárnyakkal
  • Teliüveg lengőajtók GEZE Boxer ajtócsukóval