Esettanulmányok

GEZE tolóajtó rendszerek nyitnak utat az őskori barlangrajzokhoz

Az állatokat megjelenítő, több mint 2000 darab művészi barlangrajzukkal, a franciaországi Dordogne megyében található, 1940-ben felfedezett Lascaux-i barlangok az őskori történelem leglátványosabb bizonyítékai közé tartoznak. A barlangok harmadik és eddig legjelentősebb reprodukciójának létrehozásában a GEZE is részt vett, így hozzájárul ahhoz, hogy a világ minden tájáról érkező látogatók valódi benyomást szerezzenek ezekről az egyedülálló festményekről.

Véletlen felfedezés 1940-ben: Az emberiség legrégebbi műalkotásai

Az eredeti Lascaux-i barlangok festményei i.e. 17 000 körül keletkezhettek, és ma az emberi kreativitás legősibb bizonyítékainak tekintik őket. A rajzok 1940-es felfedezése a véletlennek köszönhető: a Montignac közeli erdőkben kiránduló négy fiú találta meg, és már akkor nagy szenzációt keltettek. Az őskori festmények – amelyeknél jobb állapotúakat eddig nem is találtak Európában – rengeteg témát jelenítenek meg, és némelyiket épphogy csak elkezdték, míg sok teljesen befejezett állapotban van. Az összesen 2000 ábra és festmény majdnem mindegyikén állatok láthatók. A barlangokat 1979-ben UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánították.

A barlangrajzok épségének megőrzése tökéletes másolatokkal

A Barlangrajzok Nemzetközi Központjának üveghomlokzata. Fénykép: Jean-Luc Kokel a GEZE GmbH megbízásából

A Barlangrajzok Nemzetközi Központjának üveghomlokzata © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

1948 óta többezer látogató csodálhatta meg a bikákat, őstulkokat, bölényeket, bivalyokat, vadlovakat, szarvasokat és medvéket, amelyeket az alkotók vagy a sziklafalakra festettek, vagy belevéstek, háromdimenziós domborművet hozva így létre. Az őskori műalkotásokon azonban káros változások jelentek meg, ezért 1963-tól bezárták a barlangokat a látogatók előtt.

A legendás Lascaux-i barlangok két jól sikerült reprodukciója után a harmadik és legsikeresebb másolat „Centre International d'Art Pariétal - Lascaux IV” (Barlangrajzok Nemzetközi Központja) néven nyílt meg annak a dombnak a lábánál, amelyben maguk a barlangok találhatók. Erre a harmadik másolatra azért volt szükség, mert az első kettő elérte teljesítőképessége határát az ideözönlő látogatók tömege miatt.

Adatok és tények

 • 8500 m² teljes alapterület
 • 900 m² reprodukált sziklafal
 • Több mint 2000, az eredetivel teljesen megegyező festmény
 • Az eredeti képek kora: legalább 19 000 év
 • Teljes költség: majdnem 60 millió €

Őskori barlangrajzok modern épülettechnikával

A „Lascaux IV” az eredeti barlang tökéletes mása. A 150 m hosszú, „hegyes” épület egyoldalas homlokzatával és üvegezett tetőhomlokzatával gyakorlatilag „be van tolva” a hegybe, és az erdővel borított dombok és a völgy közötti utat tükrözi. Belsejében pedig föld alatti kamrák és alagutak találhatók – 900 négyzetméternyi sziklafal az eredeti barlang tökéletes másolatában.

A barlangot, amely nagy nemzetközi figyelmet is kapott, a norvég Snøhetta vállalat építészei tervezték, mintegy 40 művész és további 150 szervezet bevonásával, valamint modern épület- és múzeumtechnikák használatával. A projektet a bordeaux-i, építési tanácsadással és projekt menedzsmenttel foglalkozó VPEAS cég vezette. Az építőelemek kiválasztása a cég szakértelmének és a múzeumépítésben szerzett többéves tapasztalatának eredménye, melyhez hozzátartozik a GEZE ajtótechnikai megoldásainak kiválasztása is.

A GEZE egyike azon kevés cégeknek, amelyek az építészek dizájnra vonatkozó elvárásainak megfelelő, ugyanakkor a biztonsági kritériumokat is teljesítő többfunkciós ajtókat kínálnak.

Xavier Favand, az építési tanácsadással foglalkozó VPEAS építési szakértője

A GEZE termékportfóliója tökéletes megoldásokat kínált ehhez az egyedi projekthez. A cég automatikus ajtórendszerei és ajtócsukói pontosan azt a funkcionalitást és minimalista stílust egyesítik magukban, amelyekre a legjelentősebb építészeti objektumokhoz szükség van. A GEZE egyike azon kevés cégeknek, amelyek az építészek dizájnra vonatkozó elvárásainak megfelelő, ugyanakkor a biztonsági kritériumokat is teljesítő többfunkciós ajtókat kínálnak” – mondta Xavier Favand, az építési tanácsadással foglalkozó VPEAS építési szakértője.

A látogatókat GEZE tolóajtó rendszerek irányítják

GEZE ajtótechnika a Barlangrajzok Nemzetközi Központjában. Fénykép: Jean-Luc Kokel a GEZE GmbH megbízásából

GEZE ajtótechnika a Barlangrajzok Nemzetközi Központjában © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

A két tágas szélfogó kültéri ajtói két ajtómozgató rendszerből állnak, amelyek az épületkomplexum lenyűgöző üveghomlokzatába harmonikusan illeszkedő Slimdrive SL NT ajtómozgató rendszerekkel lettek felszerelve. A szélfogók beltéri ajtóinál ugyanilyen – a mindössze 7 cm magas Slimdrive rendszerrel működő – megoldásokat választottak.

A 3 m magas és 2 m-es nyitási szélességű dupla tolóajtó rendszerek kényelmes és akadálymentes belépést biztosítanak a hallba, még maximális látogatószám mellett is. Az automata ajtókon modern vezérléstechnikát alkalmaznak;

 • A nyitási szélesség, a nyitva tartási idő és a csukási sebesség mind egyenként állítható
 • A nyitva tartási idő automatikusan illeszkedik a látogatók áthaladásának gyakoriságához
 • Redundáns kivitelű motor és vezérléstechnika a vészhelyzetben történő gyors evakuálás érdekében

A fekete automata tolóajtók stílusa illik a barlanghoz

Bejárat a barlangmásolatba automata Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerrel. Fénykép: Jean-Luc Kokel a GEZE GmbH megbízásából

Bejárat a barlangmásolatba © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

A tervezők koncepciója az volt, hogy a látogatókat ugyanolyan autentikus látvány fogadja, mint a négy fiatalt, aki a barlangot annak idején felfedezte. A megfelelő hangulat megteremtéséhez a látogatóknak át kell haladniuk egy sötét zónán, hogy eljussanak az egymás után elhelyezkedő két darab egyszárnyú, automata Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerrel rendelkező előcsarnokba. A 240 méter hosszú, egyedülálló barlangrajzokkal díszített barlangmásolatba való belépés előtt a mélyfekete ajtószárnyak olyan hatást keltenek, mintha az Ezeregyéjszaka meséibe lépnénk be. Az ajtók mögött a látogatókat egy oktatási akadálypálya fogadja, amelyen végighaladva virtuális képi technológiák segítségével érthetik meg és értelmezhetik a kőkorszaki festményeket, és szerezhetnek sokrétű információkat a barlangokról.

Az oktatási akadálypálya bejáratánál lévő, kézzel nyitható tűzgátló ajtó

Bejárat az oktatási akadálypályára az aszimmetrikusan osztott, kézzel nyitható tűzgátló ajtón keresztül. Fénykép: Jean-Luc Kokel a GEZE GmbH megbízásából

Aszimmetrikusan osztott, kézzel nyitható tűzgátló ajtó © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Az oktatási akadálypálya egy kétszárnyú, kézzel nyitható tűzgátlón ajtón át érhető el, ami megkönnyíti a múzeumi személyzet számára a látogatók beengedését, akik számát enélkül korlátozni kellene.

A GEZE ajtócsukó rendszerek optimális megoldást jelentenek az aszimmetrikusan osztott tűzgátló ajtók számára: a keskeny vonalú csúszósínekbe láthatatlanul beépített csukássorrend szabályozás biztosítja a mozgó szárny nyitva tartását, amíg az álló szárny be nem csukódik. Használat után – és kifejezetten azután, hogy az emberek egy esetleges vészhelyzet során kimenekültek – mindkét ajtószárny tökéletesen bezáródik, így az ajtó teljes mértékben betölti tűz- és füstgátló funkcióját.

A kiállítótereket automata nyílóajtók kapcsolják össze

Az oktatási akadálypálya számos kiállító- és vetítőtermet tartalmaz.

 • A „Théatre de l’art pariétal” (A barlangművészet színháza) a Lascaux-i barlangok nemzetközi barlangrajz-kutatásban betöltött fontos szerepét mutatja be
 • A 3D moziban a látogatók az egyik eredeti barlang legapróbb részleteivel is megismerkedhetnek
 • A „Galerie de l’imaginaire” (A képzelet galériája) interaktív módon jeleníti meg a barlangrajzok és a modern művészet kapcsolatát

A termeket összekötő ajtók speciális, hangszigetelt ajtók, amelyek megakadályozzák, hogy a bemutatók hangjait egy másik helyiségben is hallani lehessen. A filmvetítés elindulásakor az automata nyílóajtók maguktól becsukódnak, és a vetítés végén önállóan kinyílnak. A szükséges biztonsági szint fenntartását érzékelők segítik a nehéz, hangszigetelt ajtóknál.

A hatékony Powerturn ajtómozgató rendszerek (szintén 7 cm magas kivitelben) csendesen és könnyedén mozgatják az ajtószárnyakat, de ideális megoldásnak bizonyulnak a látogatók biztonságos és gyors, az egyik teremből a másikba történő átengedéséhez is. Köszönhetően a Smart swing funkciónak, az ajtószárnyak nehéz súlyuk ellenére is különösebb erőfeszítés nélkül nyithatók.

A látogatók a kiállítást egy kétszárnyú nyílóajtón át hagyhatják el

Az oktatási akadálypálya kijárata: kétszárnyú, automata TSA 160 NT-IS nyílóajtó mozgató rendszerek beépített csukássorrend szabályozóval. Fénykép: Jean-Luc Kokel a GEZE GmbH megbízásából

Kétszárnyú, automata TSA 160 NT-IS nyílóajtó rendszerek © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Az utolsó vetítőteremből a látogatók egy kétszárnyú, automata nyílóajtón át lépnek ki, amely TSA 160 NT-IS motorjával kényelmesen és megbízhatóan állja a folyamatos nyitást és csukást. Az ajtó a második, kisebb szükségszárny miatt különösen rugalmasan használható.

Az automata ajtón az ajtószárnyak mozgási paraméterei egyenként állíthatók. Vészhelyzet esetén az ajtókat kézzel is ki lehet nyitni, ilyen esetben ajtócsukóval felszerelt ajtóként funkcionálnak, ezáltal garantálják az akadálymentes átjutást és a menekülési út biztosítását is.

GEZE termékek a Lascaux-i barlangokban

 • Hall: Szélfogó két automata tolóajtó rendszerrel (3 m magas, 2 m széles), Slimdrive SL NT FR ajtómozgató rendszerrel és okos vezérléstechnikával
 • Bejárat a kiállítótérbe (a barlangmásolatba): két darab egyszárnyú automata tolóajtó rendszer (egymás után), Slimdrive SL NT ajtómozgató rendszerrel
 • Belépés az oktatási akadálypályára: aszimmetrikusan osztott tűzgátló ajtó, láthatatlanul beépített csukássorrend szabályozóval
 • A kiállítótér (3D mozi): automatikusan vezérelt, hangszigetelt ajtók Powerturn ajtómozgató rendszerrel és Smart swing funkcióval
 • Kijárat a kiállítótérből: kétszárnyú automata nyílóajtó két TSA 160 NT-IS motorral