Esettanulmányok

Dubai Opera: automata nyílóajtók tengerhez illő építészeti megoldásokkal

Színház, koncertterem, kiállítótér és találkozási pont: A Dubai Opera Dubai központjának első többcélú kulturális nevezetességeként megdobogtatja a kultúraimádók szívét. A funkcionális GEZE nyílóajtók tökéletesen illeszkednek az egyedülálló épület posztmodern építészetéhez.

Hagyományos formák, futurisztikus dizájn, modern épülettechnika

Mint egy gigantikus üveghajó, úgy magasodik a Dubai Opera Dubai belvárosa fölé, közel a Burj Kalifa komplexumhoz és a világ legnagyobb szökőkútjához, a Dubai-szökőkúthoz. Az arab vitorlásra emlékeztető formájú, látványos épületet Janus Rostock, a nemzetközileg is elismert Atkins műszaki és építészeti iroda munkatársa tervezte. A hagyományos arab hajó forma az Emirátusok történelme előtt tiszteleg, és a hagyományt modern építészettel és funkcionalitással ötvözi. Ugyanez jelenik meg a Powerturn motorokkal felszerelt automata nyílóajtókon is, amelyek harmonikusan illeszkednek a posztmodern építészeti megoldásokhoz.

Alkotói szabadság a Powerdrive motorokkal felszerelt GEZE nyílóajtóknak köszönhetően

A Dubai Opera számára alapvető fontosságú, hogy első osztályú előadásokkal szórakoztassa és élményekkel gazdagítsa a helyi lakosok, a Dubaiban élő és dolgozó nemzetközi közösség tagjait, és a világ minden tájáról odaözönlő látogatókat. A 2000 ülőhelyes nézőtéren és az akár 1000 fős bankettek megtartására is alkalmas helyszínen a rugalmasság, a kényelem elsődleges fontosságú, és mindez érvényes az ajtómegoldásokra is. A GEZE Powerturn nyílóajtó mozgatók számos funkciót egyesítenek magukban: diszkrét tervezés és maximális rugalmasság az ajtódizájn terén, szinte bármilyen szerkezetben. A döntött, és az arab vitorláshoz hasonlóan ívelt üveghomlokzatokhoz ezek az ajtómegoldások bizonyulnak az ideális választásnak.

Nyílóajtók a homlokzaton: Kényelem és biztonság

A Dubai Opera belső terébe összesen 13 darab kétszárnyú ajtómozgató rendszer garantálja az akadálymentes bejutást. A nagy és nehéz ajtószárnyakat az oldalra nyíló szárnyhoz való Powerturn motorok mozgatják csendesen, könnyedén és biztonságosan. Az egyedülálló Smart swing funkciónak köszönhetően a Powerturn ajtók kézzel is könnyedén nyithatók belülről. A GEZE-re jellemző, mindössze 7 cm-es motorkialakítás pont annyira diszkrét, mint amennyire funkcionális. A szélesre nyíló menekülőajtókon keresztül mindenki a lehető leggyorsabban elhagyhatja az épületet vészhelyzet – például tűz – esetén.

Biztonságos menekülőajtók a GEZE FTV 320 menekülőajtó zárnak köszönhetően

Amikor a homlokzat nyílóajtói épp nem automata üzemmódban működnek, az FTV 320 menekülőajtó zár tartja őket zárva. Ez a kompakt menekülőajtó zár csak minimális helyet foglal el a keskeny ajtóelemekben. Amikor az épületben lévő nyitó nyomógombot aktiválják, vagy ha a tűzjelző központi egység jelet küld, a menekülőajtó zár kiold, és a Powerturn motorok kinyitják az ajtószárnyakat. Összesen három csapózárával, az ajtózár különösen erősen tart, és mégis biztonságosan kioldható, még nagy terhelés esetén is, például, amikor menekülő emberek pánikhangulatban tolják az ajtót.

GEZE rögzítőrendszerek: Rugalmasság és biztonság a belső terekben

A lépcsősoros előcsarnokból a három emeletre vezető manuális, kétszárnyú nyílóajtóktól elvárás az akadálymentes és kényelmes átjárás, a tűzvédelem és a diszkrét dizájn. Azért esett a választás a GEZE rögzítőrendszereire, mert ezek az ajtók nyitva hagyhatók, ugyanakkor tűz esetén automatikusan bezáródnak. A kézi, vagy tűzjelző hatására történő bezáródásig az ajtókat elektromos rendszer tartja nyitva.

Egyenként is nyitva tartható nyílóajtók – GEZE ajtócsukó rendszerek

Részletes közelkép a GEZE TS 5000 ajtócsukóról.

Modern nyílóajtók diszkrét dizájnnal: a GEZE TS 5000 ajtócsukó. © Nicolas Thome / GEZE GmbH

A GEZE TS 5000 E-ISM ajtócsukó rendszer teszi lehetővé mindkét ajtócsukó rendszer elektromechanikus, fokozatmentes beállítását az operaház belső terében. Az ajtószárnyak rögzítési szöge önállóan állítható 80–130 fok között, így az ajtók kiválóan alkalmazkodnak a különböző szerkezeti feltételekhez. Az E-ISM csúszósín – amely csak az ajtó nyitott állapotában látható – folytonos és diszkrét ajtódizájnt eredményez. Ez gondoskodik a két ajtószárny elektromágneses (E) rögzítési funkciójáról és a beépített csukássorrend szabályozásról is, ami különböző – akár EN 6-os fokozatú – csukóerőre is beállítható. Amikor tűz esetén az ajtószárnyak rögzítési funkciója automatikusan aktiválódik, a csukássorrend szabályozás megbízható és biztonságos csukódást garantál. Természetesen a Dubai Operában felhasznált összes GEZE termék megfelel a hatályos európai standardoknak és biztonsági előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy a TS 5000 E-ISM rendszerek tűz- és füstgátló ajtóként való használata is engedélyezett.

GEZE termékek a Dubai Operában

  • GEZE Powerturn nyílóajtó mozgató
  • FTV 320 menekülőajtó ajtózár
  • Rögzítőrendszerek GEZE TS 5000 E-ISM ajtócsukó rendszerekkel
  • GEZE TS 5000 ajtócsukó