Esettanulmányok

GEZE tolóajtó rendszerek egy osztályon felüli repülőtéri terminálon

Dinamikus formák, modern anyagok és funkcionális esztétikum jellemzi a díjnyertes Madrid-Barajas repülőtéri terminált Spanyolország legfontosabb repülőterén. A GEZE automata tolóajtói és biztonsági megoldásai tökéletesen illenek az épület dizájnkoncepciójához.

Kimagasló építészeti megoldások

Az új Madrid-Barajas repülőtéri terminál üzembe helyezésével véget ért Spanyolország legnagyobb repülőterének tíz évig tartó építése. A modern, 120 000 m²-es épület, amelyet Antonio Lamela spanyol építész és brit kollégája, Richard Rogers tervei alapján, 6 milliárd euróból építettek fel, egyike a világ leglátványosabb repülőtereinek.

Felülmúlhatatlan épület – a tetőtől az ajtókat mozgató motorokig

A tágas, nyugodt légkörű, az utazók számára kényelmes mozgást lehetővé tevő óriási épületkomplexum – térkoncepciójának megfelelően – több részre oszlik. A fő terminál három emeletre van osztva, és tetejét acélból készült „fák” tartják. A könnyed tető ívelt formája, az anyagok egyszerűsége, a beözönlő napfény és a tér tisztasága egyértelmű karaktert kölcsönöz az épületnek. A modern és funkcionális technikai berendezések szintén dicséretre méltóak; az utasfelvételi pulttól kezdve az információs rendszeren át egészen az utasok és a csomagok szállításáig – ideértve természetesen az automata tolóajtó rendszereket is – a technika kielégíti a legmagasabb szintű nemzetközi elvárásokat.

Precíz motorok – erős és diszkrét megoldás

A terminálok előcsarnokaiba az utasok és látogatók GEZE Econodrive EL-FR tolóajtó mozgatókkal felszerelt tágas, automata tolóajtókon keresztül léphetnek be. Az erős és különösen diszkrét motorokat pontosan olyan infrastruktúrákhoz tervezték, ahol sok látogató fordul meg. A nagyméretű üveg ajtószárnyak halkan és precízen mozognak, sőt az egyes mozgási paramétereiket is egyenként be lehet állítani. Az elegáns, minimalista dizájnnak köszönhetően a tolóajtó rendszerek illenek az előcsarnokok színvilágához és teljes arculatához, ezenkívül biztonságos és kényelmes átjárást biztosítanak, sőt a széltől is védenek. Természetesen a GEZE Econodrive EL-FR motorok átestek a ZH 1/494 és az AutSchR szerinti típusvizsgálaton.

Biztonságos menekülési útvonalak a többfunkciós ajtórendszereknek köszönhetően

A repülőtéri terminál külső részeihez vezető nyílóajtó

A GEZE többfunkciós nyílóajtókat is biztosított az új épület számára.

A GEZE TSA-160 motorral felszerelt nyílóajtókkal az egész épületkomplexumban találkozhatunk. Az automata tolóajtó mozgatók akadálymentes és kényelmes átjárást biztosítanak, de hosszabb ideig is nyitva tarthatók, ha úgy vannak beprogramozva. A menekülési útvonalakon lévő ajtók áramszünet esetén is megbízhatóan nyithatók, ami azt jelenti, hogy a menekülési és mentési útvonalak biztosítva vannak. A beépített füstkapcsolónak köszönhetően a füst- és hőelvezető rendszerhez alkalmas TSA-160 motorokkal felszerelt nyílóajtók tűz esetén automatikusan nyílnak, így lehetővé teszik az épület természetes kiszellőzését.

GEZE termékek a madridi repülőtéren

  • GEZE Econodrive EL-FR tolóajtó mozgatók (már nem kapható a GEZE kínálatában)
  • GEZE TSA 160 motorok