Innovatív ajtótechnika La Rochelle műemlék városháza épületében

A történelmi épületek jelentős kulturális eszközök. Ezért a műemlék épületekre bizonyos követelmények vonatkoznak felújításuk és a korszerűsítésük kapcsán. A Charente-Maritime megyei francia partvidéki város, La Rochelle történelmi városház épületében modern GEZE ajtórendszerek gondoskodnak az örökségvédelem alatt álló építészet megóvásáról és a városháza mindenki rendelkezésére álló megközelíthetőségéről.

Franciaország legrégebbi városháza épülete La Rochelle-ben műemlék épület

A történelmi árkádsor a modern bejárati ajtóhoz vezet.

A történelmi árkádsor a modern bejárati ajtóhoz vezet. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

A városháza ugyanezen a helyen volt, mióta 1298-ban megalapították La Rochelle városát, így ez az egyik legrégebbi, még mindig használatban lévő épület Franciaországban. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, csipkézett védőfallal, kis saroktornyokkal és őrtoronnyal, valamint IV. Henrik francia király kerámiából készült szobrával, egyike a város legjelentősebb történelmi épületeinek.

A nyilvános helyek fényárban úsznak és jól megközelíthetők a teliüveg tolóajtóknak köszönhetően.

Nyilvános helyek automatikus teliüveg tolóajtókkal. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Műemlék épület felújítása

A történelmi épületet 1861-ben helyezték örökségvédelem hatálya alá, és széles körű felújításnak vetették alá az eredeti elemek egy részének helyreállítása, valamint a szükséges módosítások és fejlesztések elvégzése érdekében. A La Rochelle-i Városháza most másodszor esett át létfontosságú felújításon. A munka elvégzését követően tűz ütött ki, átterjedt az épület történelmi részére, aminek következtében a szerkezet összeomlott. A pusztítás mértékét és a történelmi épület kulturális értékét figyelembe véve az átfogó felújítás jelentős kihívásokat támasztott. A legjelentősebb kihívást kétségtelenül az épület védettség alatt álló részeinek eredeti állapotukban történő helyreállítása jelenti. Ugyanakkor a nyilvánosság számára elérhető területeket újra kellett tervezni a modern kor biztonsági és akadálymentességi normáinak megfelelően.

A történelmi műemlékek felújításával híressé vált, a Notre-Dame helyreállításáért is felelős Philippe Villeneuve építész vezetése alatt csaknem hat évet vett igénybe a történelmi városháza helyreállításának és felújításának projektje. De kifizetődtek ezek az erőfeszítések: a történelmi épület remeke most új fényben ragyog, és a La Rochelle-i Városháza kiemelkedő szintű kényelmet és akadálymentességet kínál minden látogatójának.

A recepciós pult egy olyan automatikus teliüveg ajtó mögött található, ami gondoskodik róla, hogy a történelmi épület mindenki számára megközelíthető legyen.

A recepciós pult egy automatikus teliüveg ajtó mögött. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

A fényárban úszó recepció területe jól megközelíthető az automata teliüveg tolóajtóknak köszönhetően.

A fényárban úszó recepció területe jól megközelíthető az automata teliüveg tolóajtóknak köszönhetően. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Az automatikus tolóajtó rendszer biztosítja az akadálymentességet

Az átfogó felújítási és a korszerűsítési projekt során a legfontosabb célkitűzés a történelmi városháza akadálymentességének biztosítása volt. Most a közönség számára elérhető területek ragyogóak és tiszták, az előcsarnokban beszerelt automatikus teliüveg tolóajtóknak köszönhetően. Az automata ajtók gondoskodnak arról, hogy az épület minden látogató számára megközelíthető legyen, így a mozgáskorlátozott emberek számára is.

Diszkrét tervezési kiegészítések a történelmi építészethez

GEZE Slimdrive ajtómozgató rendszerekkel ellátott automata ajtókat telepítettek az épület előcsarnokában. Az alacsony, mindössze 7 centiméteres szerelési magasságú ajtórendszer észrevétlenül beleolvad a történelmi környezetbe. Az automatikus tolóajtók egyike egy eredeti ajtó mögött található, amelyet megőriztek a homlokzatban. Ez lehetővé tette a műemléki védelem alatt álló homlokzat megőrzését, ugyanakkor biztosítja az épület kényelmes átjárhatóságát.

Az előcsarnok szélfogója mögött egy másik automatikus, teliüveg kétszárnyú tolóajtó vezet a recepció területére. A (teliüveg tolóajtók) keskeny, acélból készült vasalatai eleget tesznek a szigorú tervezési szabványoknak, ugyanakkor maximális átláthatóságot biztosítanak, és a lehető legtöbb fényt engedik be.

További információk a teliüveg rendszerekről

Teliüveg tolóajtók és beléptető rendszerek választják el a nyilvános helyeket az irodáktól.

A beléptető rendszerek választják el a nyilvános helyeket az irodáktól. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Felhasználóbarát beléptetés – elengedhetetlen a középületeknél

A modern ajtótechnika előnyei világosan látható az épület minden olyan részében, amelyek megközelítése meghatalmazáshoz kötött. La Rochelle történelmi városházánál két automatikus ajtó biztosít hozzáférést azokhoz az adminisztratív területekhez, ahová csak a városháza dolgozói léphetnek be. A GEZE Slimdrive automata ajtót beléptető rendszerrel szerelték fel, ami biztosítja, hogy csak az arra jogosultak kapjanak hozzáférést. A második automata ajtó egyirányú kijáratként szolgál az irodák irányából az előcsarnok felé. Modern ajtótechnikánk így akadálymentességgel és tökéletes kényelemmel egészíti ki a történelmi építészetet.

Bővebben a beléptetés szabályozásáról

FEDEZZEN FEL MÁS IPARÁGI MEGOLDÁSOKAT A TÖRTÉNELMI ÉPÜLETEKHEZ

A GEZE Slimdrive ajtómozgató rendszerek további előnyei:

  • Rendkívül sima, kopásálló, egyenáramú motor
  • Épületirányítási rendszerekhez csatlakoztatható, azokba integrálható CAN-busz segítségével
  • Független hibavédelem és naplózás
  • Szabadon konfigurálható bejáratok és kijáratok a különböző alkalmazásokhoz.
  • Integrált akkumulátor a vészhelyzetben történő nyitáshoz, biztonsággal kapcsolatos meghibásodások, pl. áramkiesés esetén
  • Mérsékelt karbantartási követelmények az öntisztuló görgőskocsiknak köszönhetően