Tűzvédelem a magdeburgi székesegyházban – a GEZE rögzítőrendszerekhez való vezeték nélküli megoldásaival

Magdeburg impozáns székesegyháza a város fontos nevezetessége, és népszerű célpont a világ minden tájáról érkező látogatók számára. Egy ilyen történelmi jelentőségű és sokoldalú épületben átfogó megközelítést kellett alkalmazni a modern és kényelmes átjárás, a tűzvédelem és a műemlékvédelem érdekében. Ezen szempontok érvényesítése a kulturálisörökség-védelem által érintett épületben igazi kihívást jelentett a szakemberek számára. Ezekre a kihívásokra azonban a GEZE rögzítőrendszerei, rádiós bővítései és rádiós füstjelzői ideális választ adtak.

Modern tűzvédelmi intézkedések és műemlékvédelem egy történelmi épületben

Ahogy a Notre Dame-ban keletkezett tragikus tűzvész megmutatta, a modern tűzvédelem rendkívül fontos az olyan történelmi értéket képviselő, és sokak által látogatott épületek esetében, mint amilyen a magdeburgi székesegyház is. Amikor azonban a tűzszakaszok létrehozása miatt a műemlékekben tűzgátló ajtókat kell beszerelni és füstjelző rendszereket kell telepíteni, fontos, hogy az építési munkálatok megfeleljenek a hatályos műemlékvédelmi előírásoknak is. Sőt, arra kell törekedni, hogy a védett történelmi épületek építészeti megoldásaiban és szerkezetében a lehető legkisebb mértékű beavatkozásra kerüljön sor.

A Stiftung Dome und Schlösser in Sachsen-Anhalt (Alapítvány Szász-Anhalt Templomaiért és Kastélyaiért) nevű szervezet által megrendelt felújítási és tűzvédelmi intézkedések a Sußmann + Sußmann AR Magdeburg tervei alapján, a Tischlerei Wagner kivitelezésében valósultak meg, míg a rögzítőrendszerek beszerelését és jóváhagyását a Kötter & Siefker Bernburg vállalat végezte.

Már meglévő épületek átalakításakor nehéz minden eshetőségre gondolni, főleg, amikor a régi tervek nem mutatják az összes részletet. A védett székesegyház mennyezetét érintetlenül kellett hagyni. A munkamennyiség és a költségek csökkentése érdekében vezeték nélküli megoldásokra volt szükség, az alternatív, nem engedélyezett bővítési megoldásokat pedig el kellett kerülni. A GEZE biztonságos, tanúsított és átfogó rendszere lehetővé tette a projekt kitűnő megvalósítását.

David Jungbluth, hivatalos szakértő és részlegvezető, Kötter & Siefker Berneburg

A székesegyház kihívása: a magas mennyezetek miatt kiegészítő mennyezeti jelzőkre volt szükség

Az „asztalosok és kőfaragók terme” nevet viselő helyiséget, amelyet sokáig töredékek és kisebb restaurálandó munkák (kávák, szobrok, stukkók, pillérek stb.) tárolására használtak, a jövőben kiállítások és egyéb események megrendezésére szolgáló térré kívánják átalakítani. A terem várhatóan nagy volumenű látogatóforgalmára való tekintettel valószínűleg szükség lesz az ajtók rögzítésére. Mivel a tervek szerint az „asztalosok terme” különálló tűzvédelmi szakasz is lenne, riasztás esetén a tűzgátló ajtóknak automatikusan kellene záródniuk.

A különösen magas mennyezetek miatt két kiegészítő mennyezeti jelzőre is szükség van. A vezetékeket az egyenes sínillesztésekbe kellett volna rejteni, ami további költségeket jelentett volna az egyenes sínillesztések területén, illetve a vésési és metszési munkálatok miatt. A műemlékvédelmi kérdések pedig bonyolult és hosszadalmas jogi és szabályozási jóváhagyási folyamatokat igényeltek volna.

Jól ismerem a magdeburgi székesegyházat és védett történelmi szerkezetét, hiszen én magam is vezetek turistacsoportokat a templomban. Míg a fából készült, Schörghuber tűzgátló ajtók jól illenek a székesegyház látványához, a műszaki elemek – például az ajtócsukók és füstjelző rendszerek – nagy kihívást jelentenek. A GEZE rádiómodulos, diszkrét rögzítőrendszerei és a rádiós mennyezeti érzékelők együttesen ideális megoldást jelentenek ebben a helyzetben, mivel így nincs szükség vezetékes kapcsolatra a kiváltóra szerelt, és a mennyezeti jelzők között.

Wagner, asztalosmester

Az orgonakarzaton lévő rögzítőrendszerek a csendes és kényelmes átjárás mellett tűzvédelmet is biztosítanak

A kényelem és a modern tűzvédelmi intézkedések összjátékának kiváló példája az orgonakarzat megközelítése, ami két ajtón keresztül lehetséges. Az egyik oldal szolgál bejáratként, a másik pedig kijáratként, ami azt jelenti, hogy nincs tolongás, amikor a templomi kórus tagjai megérkeznek, illetve elmennek. Mivel bizonyos időszakokban sokan érkeznek, és hagyják el a karzatot, különösen fontos, hogy az ajtók csendesen csukódjanak, és – szükség esetén – nyitva lehessen hagyni őket, hiszen egy ünnepélyes szertartást nem szabad ajtócsapódásokkal megzavarni.

Ugyanakkor, a rögzítőrendszereknek tűz esetén automatikusan be kell csukniuk a tűzgátló ajtókat, hogy megakadályozzák a tűz és a füst terjedését. A tűzvédelmi lezárás alkalmazása különösen fontos volt az orgonakarzaton, hiszen azelőtt itt csak hagyományos ajtók voltak beépítve. Korábban a tűzjelző rendszereken kívül semmi más tűzvédelmi lezárást vagy egyéb tűzvédelmi intézkedést nem alkalmaztak.

Az új, fából készült tűzgátló ajtókat a Tischlerei Wagner asztalosüzem gyártotta Körbelitzben, Németországban. Az elektromos rögzítőszerkezettel felszerelt GEZE TS 5000 R csúszósínes ajtócsukók a folyamatosan állítható csukóerőnek és beépített nyíláscsillapításnak köszönhetően biztosítják, hogy az ajtók csendesen csukódjanak, és szükség esetén nyitva lehessen hagyni őket. A rögzítőrendszerbe beépített füstjelző központ pedig arról gondoskodik, hogy tűz esetén az ajtók automatikusan bezáródjanak.

Történelmi nevezetesség és turistalátványosság – a magdeburgi székesegyház

A magdeburgi székesegyház látképe a folyó felől. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Az impozáns magdeburgi székesegyház a város jelképe. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

A magdeburgi székesegyházat – hivatalos nevén: Szent Katalin és Szent Mór székesegyház – tekintik az első teljes mértékben gótikus stílusban épült székesegyháznak Németországban.

Már a jelenlegi székesegyház helyén állt korábbi templom is országos jelentőséggel bírt, hiszen ide temették el Nagy Ottó római császárt. Az eredeti székesegyház 1207-ben leégett, így a komplex gótikus katedrális megépítése 1209-ben kezdődött, a felszentelésére pedig 1363-ban került sor.

A templom minden részletre kiterjedő újjáépítése 300 évig tartott. 1520-ban a két impozáns templomtorony is elkészült, melyek közül az északi torony, és annak erkélye vezetett túra során ma is látogatható.

A történelmi épület jelentőségét a látogatók száma mutatja: a ma protestáns plébániatemplomként működő székesegyház vasárnaponkénti látogatói mellett évente több mint 100 000 turista keresi fel ezt a lenyűgöző gótikus épületet.

A magdeburgi székesegyházban felhasznált GEZE-termékek dióhéjban:

  • Rögzítőrendszerek egyedi TS 5000 R és R-ISM ajtórögzítő-szerkezetekkel
  • Rádiómodulok a GEZE GC 171 rögzítőrendszerek vezeték nélküli komponensei közötti kapcsolat megteremtéséhez
  • GC 172 rádiós füstjelző a GC 171 rádiómodullal való vezeték nélküli kapcsolathoz