Esettanulmányok

Milaneo Stuttgart: A GEZE ajtótechnika elősegíti az épületek energiahatékony működését

A háromemeletes bevásárlóközpontnak is helyet adó Milaneo épületkomplexum Stuttgart újonnan kialakult Európa városrészében található. A GEZE a bevásárlóközpontba modern ajtó- és biztonságtechnikát telepített, hozzájárulva ezzel az épület szigorú kényelmi, és energiahatékonysági elvárásainak teljesítéséhez.

Kényelmes automata ajtó a GEZE-től a Milaneo bevásárlóközpontban

Üvegezett GEZE automata ajtók a Milaneo bevásárlóközpont szélfogójában.

Az energiafogyasztás csökkentése: GEZE automata ajtók a Milaneo előcsarnokának szélfogójában. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A 2011-ben megnyílt új nyilvános könyvtárral együtt a Milaneo komplexum az újonnan kialakított Európa városrész központja. Az 550 millió euróba kerülő projekt nagyobb részét teszi ki a tágas bevásárlóközpont, amely 43 000 m²-es alapterületén több mint 200 vállalkozásnak ad helyet. A düsseldorfi RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur + Städtebau építészeinek terveivel összhangban, a bevásárlóközpont számára három különálló épületet emeltek. Az épületeket az észrevétlenül kapcsolódó üzlethelyiségek kötik össze a földszinten. Mindhárom épületrészbe négy oldalon lehet bejutni, a standardizált ajtórendszerekkel ellátott szélfogókon keresztül. Az ajtórendszerek szállítójaként a GEZE a bevásárlóközpontot, annak szélfogóit és parkolószintjeit modern ajtó- és biztonságtechnikával látta el, ezáltal hozzájárult az épület energiahatékony működéséhez.

Automata ajtók a szélfogókon való akadálymentes áthaladás érdekében

A bevásárlóközpont nagy gyalogosforgalmat lebonyolító ajtóinak egyesíteniük kell magukban az akadálymentes és kényelmes átjárást, a biztonságot és a dizájnt is. A GEZE a három épület 12 szélfogójába négy-négy egyedi automata ajtót épített be. A kétszárnyú, automata nyílóajtókra felszerelt TSA 160 NT-IS ajtómozgató rendszerek amellett, hogy az ajtószárnyakat megbízhatóan és kényelmesen nyitják és csukják, még az elvárt biztonságot is garantálják. Az integrált TZ 320 biztonsági ajtóvezérlő felügyeli a nyitási és csukási műveleteket, valamint vészhelyzet esetén szabaddá teszi a menekülőajtókat. A kültéri ajtók éjszakai lezárását szintén a TZ 320 aktiválja.

Menekülési utak biztosítása és tanúsított energiahatékonyság

Többfunkciós megoldásként a szélfogókban lévő ajtók friss levegőt beengedő nyílásként is szolgálnak, illetve tűz esetén szellőzőnyílásként gondoskodnak a füst és hő természetes elvezetéséről. Tűz esetén a K 600 emelőkaros motorok lökik ki az ajtókat, és tartják is nyitva őket, hogy a friss levegő beáramolhasson. Az automata nyílóajtóknak más előnyük is van normál működés közben: megbízható csukódást biztosítanak, hogy javítsák az épület energiamérlegét. Az automata ajtók kialakítása volt az egyik fontos tényező abban, hogy a Milaneo megkaphatta az arany előminősítést a Német Fenntartható Építés Egyesületétől (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen).

Megoldás a parkolószinten: biztonsági zsilip

Az akadálymentesség, a megelőző tűzvédelem és a menekülési utak biztosítása a három legfontosabb tényező az 1200 parkolóhelyes mélygarázsban. A kihívásra a választ a zsiliprendszer adta meg. Az ajtók a normál működés során automatikusan nyílnak, de vészhelyzetben biztonsági sorompót képeznek a parkoló és a szomszédos liftakna, valamint a lépcsőház között.

GEZE Slimdrive motor: Kényelem és a menekülési utak biztosítása

Kétszárnyú, automata tűzgátló ajtókként a zsiliprendszerek külső ajtói integrált füstjelző központtal és csukássorrend szabályozóval ellátott Slimdrive EMD F/R IS motorokkal lettek felszerelve. Köszönhetően az alacsony, mindössze 7 cm-es szerelési magasságának, a motor ideális egységet képez a füstkapcsolóval. A csúszósínek és az érzékelőlécek szintén elegánsan és rendkívül diszkréten, érzékelősínként lettek az ajtórendszerbe integrálva. A Slimdrive biztonsági megoldást kifejezetten keskeny ajtóprofilokhoz és kis helyekhez fejlesztették ki. A Slimdrive EMD-F/R motor 2014-ben két Plus X Award díjat is elnyert: az innovációs díjat, és az „Év terméke” díjat az ajtókhoz való motorok kategóriában.

A biztonság igenis számít: Rögzítőrendszer menekülőajtó vezérlőközponttal

Kétszárnyú nyílóajtó tűzbiztos kialakításban, csukott állapotban.

Biztonságosabb ajtókomfort minden helyzetben: tűzgátló ajtók integrált menekülőajtó vezérlőközponttal. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Normál működés közben a rögzítőrendszer lehetővé teszi a szabad átjárást a zsiliprendszer belső ajtaján. A GEZE egy kifinomult és teljes rendszert valósított meg, amely egy folyamatos csúszósínes, TS 5000 R-ISM ajtócsukóból áll. A kétszárnyú tűzgátló ajtó elektromosan van nyitva tartva, de tűz esetén biztonságosan bezáródik, a tűzjelzőtől kapott jelek hatására. A többfunkciós automata ajtó összes alkatrésze diszkréten épül be a rögzítőrendszerbe, ezáltal nagyon helytakarékos megoldásnak bizonyul.

Egyedi ajtórendszerek, tűzbiztos kialakításban

A bevásárlóközpont műszaki és logisztikai területeire a GEZE masszív, teljes pánikfunkciós, kétszárnyú tűzgátló ajtókat szerelt fel. Köszönhetően a Slimdrive EMD ajtómozgató rendszereknek és a CB flex menesztőcsappantyúknak, az ajtók megfelelnek a terület által megkövetelt szigorú biztonsági követelményeknek. A menesztőcsappantyúk gondoskodnak arról, hogy az ajtók csukássorrend mechanikája biztonságosan becsukja az ajtókat, még pánikhelyzetben is. Az álló szárny kinyitásakor a mozgó szárny csak a csukássorrend szabályozás várakozási pozíciójáig nyílik ki, így mindkét ajtószárny a helyes sorrendben csukható be.

GEZE termékek a stuttgarti Milaneo bevásárlóközpontban

  • Kétszárnyú, automata nyílóajtók TSA 160 NT-IS ajtómozgató rendszerrel
  • Integrált TZ 320 menekülőajtó vezérlőközpont
  • K 600 emelőkaros motorok
  • Slimdrive EMD F/R-IS motorok beépített füstjelző központtal és csukássorrend szabályozással
  • TS 5000 R-ISM ajtócsukó