Esettanulmányok

GEZE automata ajtók a nagyszabású Mall of Scandinavia bevásárlóközpontban

A Svédországi Solnában található Mall of Scandinavia három teljes emeleten kínál látogatóinak exkluzív vásárlási, szórakozási, valamint étkezési lehetőségeket. A GEZE Sweden eddigi legnagyobb projektje keretében mintegy 150 automata ajtót szállított a Mall of Scandinavia számára.

150 darab GEZE ajtó kínál elegáns és kényelmes átjárást

A parkolókhoz vezető automata ajtók, belülről.

A parkolókhoz vezető automata ajtók, belülről. © GEZE GmbH

Svédország egy nagyszabású, új bevásárlóközponttal büszkélkedhet: a Mall of Scandinaviában 224 üzlet és 20 étterem található, emellett itt kapott helyet Skandinávia legnagyobb, 100 000 m2-es mozija is. A dizájnra vonatkozó tipikusan magas skandináv elvárások mellett a fenntarthatósági szempont is fontos szerepet kapott ennek az ambiciózus projektnek a tervezésében és megvalósításában. Ami annyira jól sikerült, hogy a komplexum – bevásárlóközpontként először – nyerte el a BREEAM rendszer szerinti, a környezettudatos épületeknek járó minősítést Svédországban. A Mall of Scandinavia a GEZE Sweden eddigi legnagyobb projektje: a hipermodern bevásárlóközponthoz a leányvállalat mintegy 150 modern ajtómegoldást – automatikus tolóajtó rendszereket, manuális nyílóajtókat – szállított.

Diszkrét funkcionalitás a parkolószinteken

Üveg tolóajtó rendszer a Mall of Scandinavia parkolószintjének bejáratánál.

Üveg tolóajtó rendszer a Mall of Scandinavia parkolószintjének bejáratánál. © GEZE GmbH

A Mall of Scandinavia hét emeletéből négy – a két legalsó, valamint a két legfelső kiskereskedelmi szint egy része – parkolóként funkcionál. A GEZE hozzájárulása a bevásárlóközpont arculatához különösen látványos a 18 üvegezett folyosón, amelyek összekapcsolják a 3700 parkolóhelyet a tényleges bevásárlóközponttal. A folyosókhoz több mint 150 automata ajtó is tartozik.

Az épület diszkréten elegáns építészeti megoldásaival való összhang érdekében az ajtószárnyak fekete fényezésű tokokat és rejtett motort kaptak – ez az ügyfélspecifikus megoldás igazán lenyűgöző hatást kelt. „A GEZE és a Westins Fönsterteknik AB együtt egy igazán esztétikus, minőségbiztosított és teljes megoldást fejlesztett ki. Az ajtórendszerek mind az építész dizájnra vonatkozó követelményeinek, mind a tűzvédelemért felelős hivatal funkcionális elvárásainak megfelelnek, és még rendkívül esztétikus megjelenést is biztosítanak a parkolókból az áruházba vezető 18 folyosón, vagyis egy igazán sikeres együttműködés valósulhatott meg a projekt minden szakaszában” – nyilatkozta Sebastian Westin a Westins Fönsterteknik AB-tól, a Mall of Scandinavia projekt menedzsereként.

A mozitermekhez vezető stílusos tolóajtó rendszer

Az üvegezett tolóajtó rendszerek a bevásárlóközpont minden részén tágas és kényelmes átjárást biztosítanak.

Az üvegezett tolóajtó rendszerek a bevásárlóközpont minden részén tágas és kényelmes átjárást biztosítanak.

A GEZE Mall of Scandinavia bevásárlóközpontban végzett munkájának megkoronázása valószínűleg a két automata tolóajtó rendszer, amely a Filmstaden Scandinavia mozihoz vezet. 11 termével, amelyek közé egy 550 fős IMAX terem is tartozik, valamint a 2. emeleten található VIP étteremmel, a mozi a bevásárlóközpont legrangosabb része. A GEZE és az AB Fasadglas együttműködésével előállított automata ajtók üveg szárnyain a szitanyomott, kerek FS logó látható végig a homlokzaton. „Ez egy rendkívül komplex bejárati homlokzat: az automata ajtók nem csak egymással, de a filmvetítőkkel is össze vannak kapcsolva, amelyek az ajtók kinyitásakor indítási jelet kapnak. A záraknak és az automata ajtóknak tökéletesen kell működniük, különben a filmvetítők kikapcsolódnak” – mondta Diana Jurukov, a Fasadglas projekt menedzsere.

Mivel a funkció és a dizájn egyformán fontos volt ügyfelünknek, számomra és az építész számára is egyértelmű volt, hogy a GEZE-re esik a választás. A tapasztalatok alapján a GEZE rendkívül felelős, konstruktív és megoldás-orientált valamennyi projektjében. A GEZE szakemberei az építkezés alatt folyamatosan elérhetők voltak, és irányították a kivitelezést. A cégnek hatalmas műszaki know-how áll a rendelkezésére.

Diana Jurukov, a Fasadglas projekt menedzsere

Komplex logisztika – tökéletesen kivitelezve

Egyedi: a VIP étterembe vezető automata tolóajtó rendszert egy pazar logó díszíti.

Egyedi: a VIP étterembe vezető automata tolóajtó rendszert egy pazar logó díszíti. © GEZE GmbH

Egy ilyen hatalmas projekt esetében bármilyen ellátási probléma végzetesnek bizonyulhat. A GEZE Sweden azonban nem találkozott ilyen problémákkal: köszönhetően a nemzetközi tapasztalatoknak és a GEZE által globálisan megvalósított sok nagyszabású projektnek, a belső folyamatok gyönyörűen működtek.

A GEZE Sweden kiválóan, problémák nélkül kezelte a kivitelező PEAB és a Mall of Scandinavia projekt logisztikai tanácsadójának szigorú elvárásait, és az összes ajtórendszert működésre készen, időben, a bevásárlóközpont 2015. november 12-i megnyitásához be is szerelte. „Ami engem illet, a GEZE kiváló szolgáltatást nyújtott a Mall of Scandinavia projektben” – ismerte el Marie Hallberg, a PEAB projekt menedzsere.

GEZE termékek a Mall of Scandinavia bevásárlóközpontban

  • GEZE ECdrive tolóajtó rendszer
  • GEZE Slimdrive SL-NT tolóajtó rendszer
  • GEZE EMD-F változatú Slimdrive SL-NT a füst- és tűzgátló ajtókhoz
  • GEZE TSA 160 NT ajtómozgató rendszer
  • GEZE TS 5000 ajtócsukók többféle kivitelben