Automata ajtók az új experimenta központban

A 2019 áprilisában újra megnyitott experimenta tudományos központ a tanulást, kutatást és kísérletezést állítja a középpontba, így a GEZE automata ajtói teljes mértékben beleillenek a koncepcióba. Az új épület futurisztikus arculata és a folyamatosan magas látogatószám különleges tulajdonságokkal bíró automata tolóajtókat és üveg nyílóajtókat kíván. És a GEZE le is szállította ezeket, köszönhetően rugalmas sorozatainak és annak a szakértelemnek, amelynek segítségével még egy különleges nyílóajtó-megoldást is egyszerűvé tud tenni. Az automata nyíló- és tolóajtók tökéletesen illeszkednek az üveges homlokzatba és az áttetsző belső kialakításba. Mindezek az akadálymentességet és a biztonságot is garantálják ebben az élhető épületben.

Automata tolóajtó rendszerek a látványos épületben

GEZE automata ajtók az experimenta tudományos központban

GEZE automata ajtók az experimenta tudományos központban © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az experimenta izgalmas programjai ösztönzik a tudomány szeretetét és bemutatják a kísérletezés örömét. Még az új épület építészeti stílusa is kísérletinek számít. A hat emelet elcsavartan helyezkedik el, mint egy „térbeli spirál” – átlátható szerkezet, emeletenként öt homlokzattal, melyek mindegyike üvegből készült.

Az üveg tolóajtók vizuális egységet alkotnak

A főbejárat üvegből készült homlokzatának automata tolóajtó rendszere már önmagában is esztétikus elem, amely diszkrét jellegéből adódóan nem töri meg az egységes üveg dizájnt. A GEZE az innovatív, integrált üvegszárnyas (IGG) automata tolóajtóival járult hozzá az épülethez. Az ajtóprofilok láthatatlanok maradnak az üvegfelületen, mivel ezek a táblaegységek között találhatók. A diszkrét dizájnt a motorok sem törik meg, hiszen a Slimdrive SL NT IGG motor mindössze 7 cm magas, és könnyen eltűnik az üveges homlokzatban.

Esztétikus, ugyanakkor energiahatékony ajtók

A Slimdrive SL NT IGG tolóajtó rendszerek további előnyei közé tartozik az energiahatékonyság, valamint a hőveszteség kiküszöbölése az átriumban. A két sík üvegtábla közé láthatatlanul integrált, és üvegszállal megerősített műanyag tok lehetővé teszi az ajtóprofilok hőszigetelését. Ez azt jelenti, hogy a hatalmas ajtószárnyak hozzájárulnak a homlokzati bejárat hőszigeteléséhez, és ezáltal a klímavédelemhez is.

A tolóajtók gondoskodnak az akadálymentességről és a biztonságról

Az experimenta a korábbi sikeres kiállítás látogatóinál is több, évi 250 000 vendégre számít. Amikor az iskolai osztályok, csoportok és családok kényelmesen, akadálymentesen és gyorsan szeretnének bejutni az épületbe, majd elhagyni azt, a főbejárat ajtóinak ki kell állniuk a próbát. Az automata tolóajtó rendszerek – a Slimdrive sorozathoz tartozó kipróbált és bevizsgált motorokkal – úgy lettek kialakítva, hogy megbízhatóan, finoman és csendesen bírják a folyamatos nyitással és csukással járó igénybevételt.

Ahol sok ember van jelen egyszerre, a biztonság kiemelt szerepet kap. A nagy és széles tolóajtók megfelelnek a személyekre vonatkozó legszigorúbb biztonsági előírásoknak. A Slimdrive SL NT-FR sorozat menekülőajtókhoz való motorjának segítségével az épületet gyorsan és akadálymentesen ki lehet üríteni vészhelyzet esetén.

A legjobb automata ajtók már a kezdetektől

Az új experimenta négy év tervezés és kivitelezés után valósulhatott meg, melynek során az eredeti projekt kibővült, és így egy még inkább jövőbeli épület jöhetett létre. A GEZE projektszakértői már a tervezés korai szakaszától részt vettek a folyamatban. Szakértelmükkel és – frekventált kiállítási épületek építészeti kihívásainak megoldásában szerzett – tapasztalatukkal már a tervezés kezdetétől fogva ötleteltek, dolgoztak a szóba jöhető ajtómegoldás-javaslatokon, majd létrehoztak egy hatékony kommunikációs hálózatot az építészek, a szakértő tervezők és a kivitelezésbe bevont más szakemberek között. Ez vezetett az olyan esztétikus automata ajtók létrejöttéhez, amelyek az ajtóhasználat szerkezeti és biztonsági követelményeit is kielégítik.

Több funkciót ellátó, egységes megjelenésű automata nyílóajtók

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Egységes dizájn, kényelmes átjárás és funkcionalitás: ezek a térbeli spirál alakú épület kiállítótermeibe és kreatív stúdióiba vezető számos különböző kialakítású automata nyílóajtóra vonatkozó legfontosabb elvárások.

A GEZE nyílóajtókhoz való ajtómozgató-portfóliójának kiemelkedő és minden szempontból kiváló tulajdonságai a különböző funkciókhoz is egységes megjelenést biztosítanak. A Powerturn motorok vékony kialakításúak (7 cm-es motormagassággal, ami megegyezik a tolóajtókhoz való Slimdrive motorok magasságával), számos funkciót képesek betölteni, és többféle ajtórendszerbe is integrálhatók. A nagy, nehéz ajtókat is hang nélkül és biztonságosan nyitják – teljesen automata módon, nyomógombbal vagy kézzel. A nyitásrásegítésként szolgáló Smart swing funkciónak köszönhetően a sokszor nehezebb tűzgátló ajtókat még gyerekek is könnyen, kézzel ki tudják nyitni.

A GEZE szakértelme az egyedi funkciókkal bíró tűzgátló ajtók terén

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Köszönhetően a GEZE által magától értetődően kínált lehetőségeknek, amikor ajtórendszerek kifejlesztéséről és tervezéséről van szó, a különleges funkciójú Powerturn motorok által mozgatott tűzgátló ajtók valósággá válhattak. Például a menekülési útvonalakon lévő lépcsőházak ajtóinak tűz esetén szükséges áram nélküli és biztonságos záródását (ahogy azt a szigorú tűzvédelmi szabályok előírják!) össze kell egyeztetni az ajtók akadálymentes nyílásával.

Az ebből eredő egyik kihívást azonban az jelentette, hogy tűz esetén a füst biztonságos kivezetése miatt keletkező levegőnyomás megnehezíti a menekülő embereknek az ajtók manuális nyitását. Ezt megoldandó, az automatizálás érdekében az ajtókra Powerturn motorok kerültek. A GEZE által kifejlesztett speciális vezérlő segítségével az ajtók egyetlen gomb megnyomásával automatikusan, még tűz esetén is kinyílnak, majd használat után biztonságosan bezáródnak.

Esztétikus rögzítőrendszerek

Rögzítőrendszerek

A kiállítóterek között diszkrét padlócsukóval ellátott rögzítőrendszerek biztosítják a tűzgátló ajtók rögzítését mindaddig, amíg tűz esetén automatikusan be nem záródnak. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Experimenta tudományos központ: „a tudás élményt teremt”

Németország legnagyobb tudományos központjában gyermekek, fiatalok, iskolai csoportok és családok 25 000 m2-es területen nyerhetnek betekintést a tudás és a technológia birodalmába, egyedülálló tudományos kalandozás során.

Több mutatása Kevesebb mutatása

Az experimenta birodalma

A legkiemelkedőbb rész a kupola alakú Erlebniswelten (Élmények birodalma), amely egy 700 m2-es, 360°-os, kupola alakú képernyőnek és egy forgó nézőtérnek ad helyet. A nézők itt 3D-s űrutazásokon vagy lenyűgöző tudományos jelenségeket ismertető bemutatókon vehetnek részt. A csillagvizsgáló és a nagy teljesítményű távcsövek a tetőteraszon találhatók.

Az Entdeckerwelten (Felfedezések birodalma) részen 275 interaktív állomás kapott helyet, amelyek négy szinten, 4 fő témával foglalkoznak. Ezek apró, mindennapos dolgokat vizsgálnak, amelyek gyakran mélyebb törvényszerűségeket rejtenek. A láthatatlan láthatóvá válik.

  • A StoffWechsel (Anyagok kölcsönhatása) rész a minket körülvevő anyagok és elemek tulajdonságaival foglalkozik. Például olyan kérdésekkel, mint „mi történik egy autóval, amikor valamilyen akadályba ütközik?”
  • A KopfSachen (Elmés dolgok) rész látogatói az emberek érzékelésének és a világban való mozgásának bonyolult és sokféle útjait járhatják be.
  • A WeltBlick (Pillantás a világra) emeletén magunk is kutatókká válhatunk. Sétáljon keresztül a mikrovilágokon vagy tanulmányozzon élő műholdadatokat, és tudja meg, a természet hogyan szolgál modellként a tudósoknak, amikor valami újat fedeznek fel.
  • A ForscherLand (Kutatók földje) egy egyedülállóan kalandos játszótér, ahol kísérletezhet, tervezhet és érdekes dolgokat eszkábálhat össze. A gyerekek pedig egy vízi birodalomban sok más érdekesség mellett a zsiliprendszerek működésével is megismerkedhetnek.

A Forscherwelten (Kutatók birodalma) rész a teljesen felújított épületben található, ahol iskolai osztályok és csoportok látogathatják a modern laboratóriumokat, egy kísérletezőkonyhát, az észak-württembergi diákok kutatóközpontját, és ezen kívül korosztályok szerint különböző előadásokon vehetnek részt. A Maker Space területén ifjú kreatívok kapnak lehetőséget és eszközöket ötleteik továbbfejlesztéséhez és megvalósításához.

GEZE a heilbronni experimentában

GEZE-termékek az experimenta tudományos központban

  • Automata lineáris tolóajtó rendszer integrált teliüveg ajtószárnyú tolóajtó rendszerekhez (IGG) való Slimdrive SL NT IGG motorral
  • 30 automata ajtómozgató rendszer Powerturn motorral, ideértve a tűz- és füstgátló ajtókat is integrált füstkapcsolóval és GC 338 érzékelőlécekkel vagy GC 342 lézerszkennerekkel
  • 10 TZ 320 menekülőajtó vezérlő készülék a nyitási és csukási műveletek megfigyeléséhez, valamint a menekülőajtók rögzítésének kioldásához veszély esetén
  • 15 rögzítőrendszer a tűzgátló ajtók nyitva tartásához addig, amíg tűz esetén automatikusan be nem záródnak, TS 550 IS padlócsukók, RSZ6 füstjelző központok a GEZE rögzítőszerkezetekhez és a GEZE tartómágnesekhez
  • Manuális tűzgátló ajtók: a Boxer sorozatba tartozó többféle ajtócsukó, az ajtószárnyakba integrálva; és további ajtócsukók a TS 5000 sorozatból