Automata ajtók az új experimenta központban

A 2019 áprilisában újra megnyitott experimenta tudományos központ a tanulást, kutatást és kísérletezést állítja a középpontba, így a GEZE automata ajtói teljes mértékben beleillenek a koncepcióba. Az új épület futurisztikus arculata és a folyamatosan magas látogatószám különleges tulajdonságokkal bíró automata tolóajtókat és üveg nyílóajtókat kíván. És a GEZE le is szállította ezeket, köszönhetően rugalmas sorozatainak és annak a szakértelemnek, amelynek segítségével még egy különleges nyílóajtó-megoldást is egyszerűvé tud tenni. Az automata nyíló- és tolóajtók tökéletesen illeszkednek az üveges homlokzatba és az áttetsző belső kialakításba. Mindezek az akadálymentességet és a biztonságot is garantálják ebben az élhető épületben.

Automata tolóajtó rendszerek a látványos épületben

GEZE automata ajtók az experimenta tudományos központban

GEZE automata ajtók az experimenta tudományos központban © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Az experimenta izgalmas programjai ösztönzik a tudomány szeretetét és bemutatják a kísérletezés örömét. Még az új épület építészeti stílusa is kísérletinek számít. A hat emelet elcsavartan helyezkedik el, mint egy „térbeli spirál” – átlátható szerkezet, emeletenként öt homlokzattal, melyek mindegyike üvegből készült.

Az üveg tolóajtók vizuális egységet alkotnak

A főbejárat üvegből készült homlokzatának automata tolóajtó rendszere már önmagában is esztétikus elem, amely diszkrét jellegéből adódóan nem töri meg az egységes üveg dizájnt. A GEZE az innovatív, integrált üvegszárnyas (IGG) automata tolóajtóival járult hozzá az épülethez. Az ajtóprofilok láthatatlanok maradnak az üvegfelületen, mivel ezek a táblaegységek között találhatók. A diszkrét dizájnt a motorok sem törik meg, hiszen a Slimdrive SL NT IGG motor mindössze 7 cm magas, és könnyen eltűnik az üveges homlokzatban.

Esztétikus, ugyanakkor energiahatékony ajtók

A Slimdrive SL NT IGG tolóajtó rendszerek további előnyei közé tartozik az energiahatékonyság, valamint a hőveszteség kiküszöbölése az átriumban. A két sík üvegtábla közé láthatatlanul integrált, és üvegszállal megerősített műanyag tok lehetővé teszi az ajtóprofilok hőszigetelését. Ez azt jelenti, hogy a hatalmas ajtószárnyak hozzájárulnak a homlokzati bejárat hőszigeteléséhez, és ezáltal a klímavédelemhez is.

A tolóajtók gondoskodnak az akadálymentességről és a biztonságról

Az experimenta a korábbi sikeres kiállítás látogatóinál is több, évi 250 000 vendégre számít. Amikor az iskolai osztályok, csoportok és családok kényelmesen, akadálymentesen és gyorsan szeretnének bejutni az épületbe, majd elhagyni azt, a főbejárat ajtóinak ki kell állniuk a próbát. Az automata tolóajtó rendszerek – a Slimdrive sorozathoz tartozó kipróbált és bevizsgált motorokkal – úgy lettek kialakítva, hogy megbízhatóan, finoman és csendesen bírják a folyamatos nyitással és csukással járó igénybevételt.

Ahol sok ember van jelen egyszerre, a biztonság kiemelt szerepet kap. A nagy és széles tolóajtók megfelelnek a személyekre vonatkozó legszigorúbb biztonsági előírásoknak. A Slimdrive SL NT-FR sorozat menekülőajtókhoz való motorjának segítségével az épületet gyorsan és akadálymentesen ki lehet üríteni vészhelyzet esetén.

A legjobb automata ajtók már a kezdetektől

Az új experimenta négy év tervezés és kivitelezés után valósulhatott meg, melynek során az eredeti projekt kibővült, és így egy még inkább jövőbeli épület jöhetett létre. A GEZE projektszakértői már a tervezés korai szakaszától részt vettek a folyamatban. Szakértelmükkel és – frekventált kiállítási épületek építészeti kihívásainak megoldásában szerzett – tapasztalatukkal már a tervezés kezdetétől fogva ötleteltek, dolgoztak a szóba jöhető ajtómegoldás-javaslatokon, majd létrehoztak egy hatékony kommunikációs hálózatot az építészek, a szakértő tervezők és a kivitelezésbe bevont más szakemberek között. Ez vezetett az olyan esztétikus automata ajtók létrejöttéhez, amelyek az ajtóhasználat szerkezeti és biztonsági követelményeit is kielégítik.

Több funkciót ellátó, egységes megjelenésű automata nyílóajtók

Egységes dizájn, kényelmes átjárás és funkcionalitás: ezek a térbeli spirál alakú épület kiállítótermeibe és kreatív stúdióiba vezető számos különböző kialakítású automata nyílóajtóra vonatkozó legfontosabb elvárások.

A GEZE nyílóajtókhoz való ajtómozgató-portfóliójának kiemelkedő és minden szempontból kiváló tulajdonságai a különböző funkciókhoz is egységes megjelenést biztosítanak. A Powerturn motorok vékony kialakításúak (7 cm-es motormagassággal, ami megegyezik a tolóajtókhoz való Slimdrive motorok magasságával), számos funkciót képesek betölteni, és többféle ajtórendszerbe is integrálhatók. A nagy, nehéz ajtókat is hang nélkül és biztonságosan nyitják – teljesen automata módon, nyomógombbal vagy kézzel. A nyitásrásegítésként szolgáló Smart swing funkciónak köszönhetően a sokszor nehezebb tűzgátló ajtókat még gyerekek is könnyen, kézzel ki tudják nyitni.

A GEZE szakértelme az egyedi funkciókkal bíró tűzgátló ajtók terén

Köszönhetően a GEZE által magától értetődően kínált lehetőségeknek, amikor ajtórendszerek kifejlesztéséről és tervezéséről van szó, a különleges funkciójú Powerturn motorok által mozgatott tűzgátló ajtók valósággá válhattak. Például a menekülési útvonalakon lévő lépcsőházak ajtóinak tűz esetén szükséges áram nélküli és biztonságos záródását (ahogy azt a szigorú tűzvédelmi szabályok előírják!) össze kell egyeztetni az ajtók akadálymentes nyílásával.

Az ebből eredő egyik kihívást azonban az jelentette, hogy tűz esetén a füst biztonságos kivezetése miatt keletkező levegőnyomás megnehezíti a menekülő embereknek az ajtók manuális nyitását. Ezt megoldandó, az automatizálás érdekében az ajtókra Powerturn motorok kerültek. A GEZE által kifejlesztett speciális vezérlő segítségével az ajtók egyetlen gomb megnyomásával automatikusan, még tűz esetén is kinyílnak, majd használat után biztonságosan bezáródnak.

Esztétikus rögzítőrendszerek

Rögzítőrendszerek

A kiállítóterek között diszkrét padlócsukóval ellátott rögzítőrendszerek biztosítják a tűzgátló ajtók rögzítését mindaddig, amíg tűz esetén automatikusan be nem záródnak. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Experimenta tudományos központ: „a tudás élményt teremt”

Németország legnagyobb tudományos központjában gyermekek, fiatalok, iskolai csoportok és családok 25 000 m2-es területen nyerhetnek betekintést a tudás és a technológia birodalmába, egyedülálló tudományos kalandozás során.

Több mutatása Kevesebb mutatása

Az experimenta birodalma

A legkiemelkedőbb rész a kupola alakú Erlebniswelten (Élmények birodalma), amely egy 700 m2-es, 360°-os, kupola alakú képernyőnek és egy forgó nézőtérnek ad helyet. A nézők itt 3D-s űrutazásokon vagy lenyűgöző tudományos jelenségeket ismertető bemutatókon vehetnek részt. A csillagvizsgáló és a nagy teljesítményű távcsövek a tetőteraszon találhatók.

Az Entdeckerwelten (Felfedezések birodalma) részen 275 interaktív állomás kapott helyet, amelyek négy szinten, 4 fő témával foglalkoznak. Ezek apró, mindennapos dolgokat vizsgálnak, amelyek gyakran mélyebb törvényszerűségeket rejtenek. A láthatatlan láthatóvá válik.

  • A StoffWechsel (Anyagok kölcsönhatása) rész a minket körülvevő anyagok és elemek tulajdonságaival foglalkozik. Például olyan kérdésekkel, mint „mi történik egy autóval, amikor valamilyen akadályba ütközik?”
  • A KopfSachen (Elmés dolgok) rész látogatói az emberek érzékelésének és a világban való mozgásának bonyolult és sokféle útjait járhatják be.
  • A WeltBlick (Pillantás a világra) emeletén magunk is kutatókká válhatunk. Sétáljon keresztül a mikrovilágokon vagy tanulmányozzon élő műholdadatokat, és tudja meg, a természet hogyan szolgál modellként a tudósoknak, amikor valami újat fedeznek fel.
  • A ForscherLand (Kutatók földje) egy egyedülállóan kalandos játszótér, ahol kísérletezhet, tervezhet és érdekes dolgokat eszkábálhat össze. A gyerekek pedig egy vízi birodalomban sok más érdekesség mellett a zsiliprendszerek működésével is megismerkedhetnek.

A Forscherwelten (Kutatók birodalma) rész a teljesen felújított épületben található, ahol iskolai osztályok és csoportok látogathatják a modern laboratóriumokat, egy kísérletezőkonyhát, az észak-württembergi diákok kutatóközpontját, és ezen kívül korosztályok szerint különböző előadásokon vehetnek részt. A Maker Space területén ifjú kreatívok kapnak lehetőséget és eszközöket ötleteik továbbfejlesztéséhez és megvalósításához.

GEZE a heilbronni experimentában

GEZE-termékek az experimenta tudományos központban

  • Automata lineáris tolóajtó rendszer integrált teliüveg ajtószárnyú tolóajtó rendszerekhez (IGG) való Slimdrive SL NT IGG motorral
  • 30 automata ajtómozgató rendszer Powerturn motorral, ideértve a tűz- és füstgátló ajtókat is integrált füstkapcsolóval és GC 338 érzékelőlécekkel vagy GC 342 lézerszkennerekkel
  • 10 TZ 320 menekülőajtó vezérlő készülék a nyitási és csukási műveletek megfigyeléséhez, valamint a menekülőajtók rögzítésének kioldásához veszély esetén
  • 15 rögzítőrendszer a tűzgátló ajtók nyitva tartásához addig, amíg tűz esetén automatikusan be nem záródnak, TS 550 IS padlócsukók, RSZ6 füstjelző központok a GEZE rögzítőszerkezetekhez és a GEZE tartómágnesekhez
  • Manuális tűzgátló ajtók: a Boxer sorozatba tartozó többféle ajtócsukó, az ajtószárnyakba integrálva; és további ajtócsukók a TS 5000 sorozatból