A GEZE ajtócsukók helyes beállítása - ezt kell tudni!

Tűzvédelem, akadálymentesítés vagy kényelem - az ajtócsukóknak számos követelménynek kell megfelelniük. Ahhoz, hogy mindezen funkciókat megbízhatóan, biztonságosan és tartósan el tudják látni, elengedhetetlen az ajtócsukók szakszerű beszerelése, beállítása és karbantartása. Itt megtudhatják a szerelők, hogy mire kell figyelni a szakszerű beépítés során - és milyen paramétereket kell betartani ahhoz, hogy a kényelem és a biztonság egyaránt garantált legyen.

Az ajtócsukók legfontosabb paramétereinek áttekintése

Infografika – A csukási sebesség vezérlése

A csukási sebesség beállítása: balra (nyúl): gyorsabb, jobbra (csiga): lassabb.

Az ajtócsukók egyedileg beállítható alapfunkciói a következők: 

  • Csukóerő, ill. ajtócsukó mérete, 
  • Csukási sebesség, 
  • Végzárás, 
  • Nyitáscsillapítás, valamint a 
  • Csukási késleltetés.
Beállítási lehetőségek

A beállítási lehetőségek részletezése

A beállítási lehetőségek modelltől függően eltérőek. Javasoljuk, hogy tekintse meg a GEZE ajtócsukók hivatalos beállítási ajánlásait. 

A felső szerelésű ajtócsukók beállítási lehetőségeinek letöltése (PDF | 3,11 MB)

A csukóerő azt az erőt jelzi, amelyet az ajtócsukó az ajtószárnyra gyakorol az ajtó becsukása érdekében. A csukóerő (más néven ajtócsukó mérete) a bezárandó ajtó szárnyszélességétől függ. Ez azt jelenti, hogy első lépésben meg kell határozni a szárnyszélességet, amihez a DIN EN 1154 szabvány szerinti ajtócsukó egy meghatározott csukóerejére van szükség. Ezenkívül egyéb szerkezeti feltételek is vezethetnek ahhozk, hogy a záróerőt magasabb értékre kell beállítani. Ezek közé tartozik például az ajtó magassága, az ajtó súlya vagy a helyi körülmények, például a szél hatása.

Az ajtócsukó csukóereje az EN-osztállyal határozható meg. Az EN 1 osztály a kis ajtószélességű vagy szárnyszélességű és kis tömegű ajtókra, például lakóépület belsejében lévő ajtókra vonatkozik. Házak bejárati ajtajához általában nagyobb méretű ajtócsukóra van szükség. Tűzvédelmi ajtóknál az EN 3 minimális csukóerőt kell beállítani. A füst- és tűzgátló ajtókon az ajtócsukók legfeljebb 1600 mm-es ajtószárny-szélességig (EN 7) engedélyezettek.

A csukóerő az ajtócsukón lévő egyetlen beállítócsavarral szabályozható. A csukóerő kijelzőjén leolvasható a megfelelő EN érték.

A csukási sebesség szabályozza, hogy az ajtócsukó milyen sebességgel zárja be az ajtót. 

A csukási sebességet nem szabad túl magasra állítani, hogy az ajtó ne csapódjon a mögötte álló személy arcába. Túl alacsonyra sem szabad állítani, mivel túl alacsony sebesség mellett nem mindig érhető el a biztonságos záródás. Ezért azt úgy állítsa be, hogy az ajtó 90°-os nyitásból 5-7 másodperc alatt záródjon be. Különösen az olyan épületekben, mint a lakóházak vagy irodaházak, a nyitott ajtók biztonsági kockázatot jelenthetnek, mivel illetéktelen személyek számára lehetővé teszik a bejutást. A zárt ajtók sok esetben az energiatakarékosságot is segítik.
 

Az úgynevezett végzárással állítható be, hogy az ajtó milyen erősen essen be a zárba. Ez azt jelenti, hogy az ajtó mozgása az utolsó néhány fokban felgyorsul az ajtó becsukódása előtt, hogy leküzdje a zárási ellenállást, például az ajtótömítések súrlódását. Ez biztosítja, hogy az ajtó biztonságosan beleessen a zárba.

Ha a végzárás túl erős, az ajtó rendszerint csattanva csapódik be. Ha viszont túl gyenge a szabályozás, akkor előfordulhat, hogy az ajtó már nem záródik be teljesen magától. 

A nyitáscsillapítás egy olyan ütéscsillapító, amely megakadályozza, hogy az ajtót túl hevesen kinyissák. Így például az emberek, az ajtó elemei, a szomszédos falak vagy az ajtó mögött lévő tárgyak is védettek.

A nyitáscsillapítás tehát csökkenti az erősen kivágódó ajtó sebességét. Ez azonban nem helyettesítheti a nyílásszög külön lehatárolását, például egy ajtóütköző felszerelését vagy egyéb szerkezeti intézkedéseket, amelyekre például a kifelé nyíló és a szél által megragadott ajtók esetében van szükség. Megjegyzés: A szelepet nem szabad túlságosan kinyitni, különben az szivárgáshoz vezethet.

A csukási késleltetés csökkenti az erősen kivágódó ajtó sebességét. Például a csomagokkal, járást segítő eszközökkel vagy egyéb korlátozásokkal közlekedőknek elegendő idő áll rendelkezésre, hogy áthaladjanak az ajtón.

Ajtócsukók

Találja meg a megfelelő ajtócsukót!

Portfóliónkban az ajtócsukók széles választéka megtalálható. Ezek különböző beépítési helyzetekre alkalmasak, és számos egyéni beállítási lehetőséget kínálnak. A GEZE ajtócsukó termékcsaládok a felső szerelésű ajtócsukóktól a tűz- és füstvédelmi ajtókhoz való számos változatot foglalnak magukba.
A megfelelő ajtócsukó kiválasztásához egy praktikus termékkeresőt kínálunk, amely szisztematikusan lekérdezi az összes követelményt és funkciót. Így gyorsan és könnyen eljuthat a megfelelő termékhez.

A termékkeresőhöz

integrált ajtócsukó

Padlócsukók

TS 5000 SoftClose

TS 5000 SoftClose ajtócsukó

 TS 5000 SoftClose

© GEZE GmbH

Egyes helyiségek körülményei megnehezítik az ajtó csendes és biztonságos bezárását. Ezért most kibővítettük kínálatunkat, és a jól bevált TS 5000 ajtócsukó mellé egy új változatot is piacra dobtunk, ami a TS 5000 SoftClose névre hallgat. Ebben az interjúban Alexander Müller, az ajtótechnikáért felelős termékmenedzserünk ismerteti a TS 5000 SoftClose előnyeit, valamint a gyártók és a szerelők számára kínált különleges tulajdonságait. 

AZ INTERJÚHOZ
 

Szerelési videók

Szerelési videók a GEZE ajtócsukókhoz

Annak érdekében, hogy Önnek, mint szerelőnek segítséget nyújtsunk a GEZE termékek beépítéséhez és beállításához, a YouTube csatornánkon számos szerelési videót kínálunk. Itt találja a GEZE ajtócsukókról szóló videóinkat. A szerelés minden modell esetében azonos mintát követ.

A GEZE YouTube-csatornához
GYIK

Gyakran ismételt kérdések a GEZE ajtócsukók beállításával kapcsolatban

Egyes esetekben az ajtócsukók nem a megszokott módon működnek - akár helytelen kezelés, akár környezeti hatások miatt. Előfordulhat például, hogy az ajtócsukókat hőmérséklet-ingadozás esetén újra be kell állítani.
Az alábbi listában a leggyakoribb problémákat kiváltó okokat és az orvoslásukhoz szükséges lehetséges megoldásokat találja.