Biztosan halk – az új ajtócsukó TS 5000 SoftClose

Az ajtócsukóknak nem szabad nagyon feltűnőnek lenniük használat közben, mert az ajtóknak megbízhatóan kell záródniuk – a lehető legcsendesebben és a komfortérzet csökkenése nélkül. Egyes helyiségek körülményei azonban megnehezítik az ajtó csendes és biztonságos bezárását. Ezért most kibővítettük kínálatunkat, és a jól bevált TS 5000 ajtócsukó mellé egy új változatot is piacra dobtunk – a TS 5000 SoftClose-t. Az interjúban Alexander Müller, az ajtótechnika részleg termékmenedzsere beszél a TS 5000 SoftClose előnyeiről, valamint a szerelők és az üzemeltetők számára nyújtott különleges funkciókról.

Szakértők az ajtótechnika területén: Alexander Müller

Szakértők az ajtótechnika területén: Alexander Müller © GEZE GmbH

Müller úr, ha az ajtócsukókról van szó, sokaknak elsőre a becsapódó ajtók jutnak eszébe. Elsősorban az épületüzemeltetőket foglalkoztatja az a kérdés, hogy hogyan csukódnak biztonságosan az ajtók a zsilipekben lévő ajtócsukó ellenére. Biztosan ismerősek Önnek ezek a témák, ugye?

Alexander Müller: Természetesen ismerjük ezt a tematikát. Végül is ez volt az oka az új ajtócsukónk kifejlesztésének is. TS 5000 SoftClose. Gondoljon mindenekelőtt lakóházakra, irodaházakra vagy akár kórházakra és idősek otthonára – mindazokra a környezetekre, ahol különösen nagy szükség van a csendre. Itt az ajtóknak halkan, ugyanakkor biztonságosan kell csukódniuk. Az új ajtócsukónkkal ez megbízhatóan lehetséges – még zsilipekben is. Eddig egy szinte megoldhatatlan probléma volt a következő: vagy a két ajtó közül az egyik zárva van, és a másik ajtó ajtócsukójának a keletkező dinamikus nyomással szemben kell zárnia. Vagy a második zsilipajtó még nyitva van és a zárási folyamat nem akadályozott. Ha az ajtócsukót az 1. helyzethez állítja be, az ajtó hangosan becsapódik a 2. helyzetben. Fordított esetben viszont előfordulhat, hogy nem záródik megfelelően. El sem akarom képzelni, mennyi időt töltöttek már a beállítási kísérletekkel. A túláramú szelepek bizonyos mértékig segítenek, de természetesen extra költséggel járnak. Egy ajtó rögzítőrendszerrel történő nyitva tartása esetén jóllehet, a másik ajtó nagyon jól beállítható, de ennek költségei szintén magasabbak. A TS 5000 SoftClose-zal végre piacra dobtunk egy jó megoldást erre a nagyon gyakori problémára.

Hiszen már létezik a TS 5000 – a TS 5000 SoftClose most verseng a helyéért?

Alexander Müller: Egyáltalán nem. A TS 5000 már most is sokoldalú és bestseller a piacon, ami természetesen továbbra is megmarad. Fontos hangsúlyoznunk: A TS 5000 SoftClose nem helyettesíti a TS 5000-et, hanem csak – az igényeknek megfelelően – bővíti. A változó nyomásviszonyokkal járó, kihívást jelentő beépítési helyzetekben, amikor az ajtóknak mégis biztonságosan és lehetőleg csendesen kell záródniuk, a TS 5000 SoftClose-t ajánljuk. Tökéletesen egyesíti az igényeket. Nem véletlen, hogy megnyerte már a German Innovation Award és az Iconic Award díjakat.

Alexander Müller megmutatja a TS 5000 SoftClose tökéletesen egymásra hangolt szelepeit.

Alexander Müller megmutatja a TS 5000 SoftClose tökéletesen egymásra hangolt szelepeit. © GEZE GmbH

Mi teszi a TS 5000 SoftClose-t olyan különlegessé?

Alexander Müller: Az, hogy olyan tökéletesen egyesíti a biztonságos, mégis halk csukódást! A biztonság gyakran a zaj rovására megy – de ennek nem kell így lennie. A TS 5000 SoftClose itt az innovatívan összehangolt szelepekkel szerez pontot. Ez azt jelenti, hogy továbbra is két szelepünk van, de ezek függetlenítve vannak egymástól. A nyitási szög utolsó 15 foka az ajtószárny egyéb átjárási sebességétől teljesen függetlenül állítható be. Erre az utolsó 15 fokra, amely az ajtó bezárása szempontjából döntő fontosságú, a végső zárási sebesség fokozat mentesen beállítható. Így az ajtó szabályozottan csukódhat. És a legjobb a szerelő számára: Anélkül, hogy ezt összefüggésbe hozná az ajtószárny csukási sebességének beállításával a 180-15 fokos útvonalon. Ezáltal az ajtócsukó beállítása viszonylag gyorsan elvégezhető.

Az ajtócsukókkal kapcsolatos kettős kihívás egyrészt az, hogy az ajtónak biztonságosan kell záródnia, hogy megfeleljen a tűzvédelmi követelményeknek. Másrészt nem szabad, hogy egy csattanással a helyére kattanjon – függetlenül attól, hogy milyen változó nyomásviszonyoknak van kitéve az ajtó.

Alexander Müller, az ajtótechnika részleg termékmenedzsere a GEZE-nél

Ismerje meg a videó segítségével még jobban a TS 5000 SoftClose-t

Tehát a TS 5000 SoftClose-zal elsősorban a szerelők profitálnak?

Alexander Müller: A szerelő örülhet annak, hogy minden funkciót könnyen elérhetően állítható be elölről. Ráadásul egyetlen szelep elegendő a végső zárási sebesség beállításához, nincs szükség további tartozékokra. Ezáltal a szerelés általánosságban gyorsabb lesz. Ez időt és pénzt takarít meg, különösen akkor, ha egy épületben sok ajtócsukó kerül telepítésre. Annak azonban, aki már ismeri vagy használja a TS 5000-et, különösen könnyű dolga van, mivel a TS 5000 a SoftClose család része. A furatkép és a tartozékok egyformák, a TS 5000 csúszósínjeit a TS 5000 SoftClose termékhez is használhatja. Az utólagos felszerelés tehát kifejezetten egyszerű.

Ebből biztosan az épület üzemeltetői is profitálnak. Mert gondtalan és biztonságos használatot biztosítanak, és alacsonyak az üzemeltetési és karbantartási költségeik. Nem adódnak többletköltségek a kiegészítő alkatrészekkel kapcsolatban. Ráadásul az egyszerű telepítésnek köszönhetően nem kell megszakítani a működést. Végül, de nem utolsósorban az üzemeltetőknek többé nem kell foglalkozniuk az ajtócsapkodással kapcsolatos panaszokkal.

A szerelő elégedett lesz, hogy minden funkciót könnyen beállíthat elölről, és egyetlen szeleppel szabályozhatja a végső zárási sebességet.

Alexander Müller az ajtótechnika részleg termékmenedzsere a GEZE-nél

Ne feledkezzünk meg az építészekről se, akik a TS 5000 SoftClose-ból profitálnak. Az építészek bizonyára szívesen nyúlnak a TS 5000 SoftClose-hoz, amikor a tökéletes ajtócsukó megoldást keresik a kihívást jelentő környezeti helyzetekben. Az alkalmazási lehetőségek jelentősen kibővülnek. Mivel a TS 5000 SoftClose ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, mint a TS 5000, egy épületen belül a szokásos karcsú és kiváló minőségű GEZE-kivitelben megőrizzük a nagyszerű, egységes megjelenést.

Müller úr, köszönöm szépen az interjút!

RÉSZLETES TERMÉKINFORMÁCIÓK A TS 5000 SOFTCLOSE-HOZ