Biztosan halk – az új ajtócsukó TS 5000 SoftClose

Az ajtócsukóknak nem szabad nagyon feltűnőnek lenniük használat közben, mert az ajtóknak megbízhatóan kell záródniuk – a lehető legcsendesebben és a komfortérzet csökkenése nélkül. Egyes helyiségek körülményei azonban megnehezítik az ajtó csendes és biztonságos bezárását. Ezért most kibővítettük kínálatunkat, és a jól bevált TS 5000 ajtócsukó mellé egy új változatot is piacra dobtunk – a TS 5000 SoftClose-t. Az interjúban Alexander Müller, az ajtótechnika részleg termékmenedzsere beszél a TS 5000 SoftClose előnyeiről, valamint a szerelők és az üzemeltetők számára nyújtott különleges funkciókról.

Szakértők az ajtótechnika területén: Alexander Müller

Szakértők az ajtótechnika területén: Alexander Müller © GEZE GmbH

Müller úr, ha az ajtócsukókról van szó, sokaknak elsőre a becsapódó ajtók jutnak eszébe. Elsősorban az épületüzemeltetőket foglalkoztatja az a kérdés, hogy hogyan csukódnak biztonságosan az ajtók a zsilipekben lévő ajtócsukó ellenére. Biztosan ismerősek Önnek ezek a témák, ugye?

Alexander Müller: Természetesen ismerjük ezt a tematikát. Végül is ez volt az oka az új ajtócsukónk kifejlesztésének is. TS 5000 SoftClose. Gondoljon mindenekelőtt lakóházakra, irodaházakra vagy akár kórházakra és idősek otthonára – mindazokra a környezetekre, ahol különösen nagy szükség van a csendre. Itt az ajtóknak halkan, ugyanakkor biztonságosan kell csukódniuk. Az új ajtócsukónkkal ez megbízhatóan lehetséges – még zsilipekben is. Eddig egy szinte megoldhatatlan probléma volt a következő: vagy a két ajtó közül az egyik zárva van, és a másik ajtó ajtócsukójának a keletkező dinamikus nyomással szemben kell zárnia. Vagy a második zsilipajtó még nyitva van és a zárási folyamat nem akadályozott. Ha az ajtócsukót az 1. helyzethez állítja be, az ajtó hangosan becsapódik a 2. helyzetben. Fordított esetben viszont előfordulhat, hogy nem záródik megfelelően. El sem akarom képzelni, mennyi időt töltöttek már a beállítási kísérletekkel. A túláramú szelepek bizonyos mértékig segítenek, de természetesen extra költséggel járnak. Egy ajtó rögzítőrendszerrel történő nyitva tartása esetén jóllehet, a másik ajtó nagyon jól beállítható, de ennek költségei szintén magasabbak. A TS 5000 SoftClose-zal végre piacra dobtunk egy jó megoldást erre a nagyon gyakori problémára.

Hiszen már létezik a TS 5000 – a TS 5000 SoftClose most verseng a helyéért?

Alexander Müller: Egyáltalán nem. A TS 5000 már most is sokoldalú és bestseller a piacon, ami természetesen továbbra is megmarad. Fontos hangsúlyoznunk: A TS 5000 SoftClose nem helyettesíti a TS 5000-et, hanem csak – az igényeknek megfelelően – bővíti. A változó nyomásviszonyokkal járó, kihívást jelentő beépítési helyzetekben, amikor az ajtóknak mégis biztonságosan és lehetőleg csendesen kell záródniuk, a TS 5000 SoftClose-t ajánljuk. Tökéletesen egyesíti az igényeket. Nem véletlen, hogy megnyerte már a German Innovation Award és az Iconic Award díjakat.

Alexander Müller megmutatja a TS 5000 SoftClose tökéletesen egymásra hangolt szelepeit.

Alexander Müller megmutatja a TS 5000 SoftClose tökéletesen egymásra hangolt szelepeit. © GEZE GmbH

Mi teszi a TS 5000 SoftClose-t olyan különlegessé?

Alexander Müller: Az, hogy olyan tökéletesen egyesíti a biztonságos, mégis halk csukódást! A biztonság gyakran a zaj rovására megy – de ennek nem kell így lennie. A TS 5000 SoftClose itt az innovatívan összehangolt szelepekkel szerez pontot. Ez azt jelenti, hogy továbbra is két szelepünk van, de ezek függetlenítve vannak egymástól. A nyitási szög utolsó 15 foka az ajtószárny egyéb átjárási sebességétől teljesen függetlenül állítható be. Erre az utolsó 15 fokra, amely az ajtó bezárása szempontjából döntő fontosságú, a végső zárási sebesség fokozat mentesen beállítható. Így az ajtó szabályozottan csukódhat. És a legjobb a szerelő számára: Anélkül, hogy ezt összefüggésbe hozná az ajtószárny csukási sebességének beállításával a 180-15 fokos útvonalon. Ezáltal az ajtócsukó beállítása viszonylag gyorsan elvégezhető.

Az ajtócsukókkal kapcsolatos kettős kihívás egyrészt az, hogy az ajtónak biztonságosan kell záródnia, hogy megfeleljen a tűzvédelmi követelményeknek. Másrészt nem szabad, hogy egy csattanással a helyére kattanjon – függetlenül attól, hogy milyen változó nyomásviszonyoknak van kitéve az ajtó.

Alexander Müller, az ajtótechnika részleg termékmenedzsere a GEZE-nél

Ismerje meg a videó segítségével még jobban a TS 5000 SoftClose-t

Tehát a TS 5000 SoftClose-zal elsősorban a szerelők profitálnak?

Alexander Müller: A szerelő örülhet annak, hogy minden funkciót könnyen elérhetően állítható be elölről. Ráadásul egyetlen szelep elegendő a végső zárási sebesség beállításához, nincs szükség további tartozékokra. Ezáltal a szerelés általánosságban gyorsabb lesz. Ez időt és pénzt takarít meg, különösen akkor, ha egy épületben sok ajtócsukó kerül telepítésre. Annak azonban, aki már ismeri vagy használja a TS 5000-et, különösen könnyű dolga van, mivel a TS 5000 a SoftClose család része. A furatkép és a tartozékok ugyanazok, a TS 5000 legtöbb csúszósínje is alkalmazható a TS 5000 SoftClose-hoz. Az utólagos felszerelés tehát egyáltalán nem bonyolult.

Ebből biztosan az épület üzemeltetői is profitálnak. Mert gondtalan és biztonságos használatot biztosítanak, és alacsonyak az üzemeltetési és karbantartási költségeik. Nem adódnak többletköltségek a kiegészítő alkatrészekkel kapcsolatban. Ráadásul az egyszerű telepítésnek köszönhetően nem kell megszakítani a működést. Végül, de nem utolsósorban az üzemeltetőknek többé nem kell foglalkozniuk az ajtócsapkodással kapcsolatos panaszokkal.

A szerelő elégedett lesz, hogy minden funkciót könnyen beállíthat elölről, és egyetlen szeleppel szabályozhatja a végső zárási sebességet.

Alexander Müller az ajtótechnika részleg termékmenedzsere a GEZE-nél

Ne feledkezzünk meg az építészekről se, akik a TS 5000 SoftClose-ból profitálnak. Az építészek bizonyára szívesen nyúlnak a TS 5000 SoftClose-hoz, amikor a tökéletes ajtócsukó megoldást keresik a kihívást jelentő környezeti helyzetekben. Az alkalmazási lehetőségek jelentősen kibővülnek. Mivel a TS 5000 SoftClose ugyanazokkal a méretekkel rendelkezik, mint a TS 5000, egy épületen belül a szokásos karcsú és kiváló minőségű GEZE-kivitelben megőrizzük a nagyszerű, egységes megjelenést.

Müller úr, köszönöm szépen az interjút!

RÉSZLETES TERMÉKINFORMÁCIÓK A TS 5000 SOFTCLOSE-HOZ