Esettanulmányok

Megelőző tűzvédelem a bécsi Westbahnhofon – GEZE technológiával

A BahnhofCity Wien West több, mint egy akadálymentes pályaudvar, hiszen egy szállodának, egy bevásárlóközpontnak, és egy irodaépületnek is helyet ad. A GEZE innovatív ajtórendszerei kitűnő kényelmet, akadálymentességet és megelőző tűzvédelmet nyújtanak az összes területen, emellett diszkrét megjelenésükkel tökéletesen beleolvadnak az épület építészeti megoldásaiba.

Az akadálymentes CityBahnhof West modern építészete és technológiája

A bécsi Westbahnhof a híres „Wolkenspange” (Felhőkapocs) építészeti megoldással. Fénykép: Shutterstock

A bécsi Westbahnhof a híres „Wolkenspange” (Felhőkapocs) építészeti megoldással. © Shutterstock.com

Korszerűsítése óta a bécsi Westbahnhof meghatározó eleme a „Wolkenspange” (Felhőkapocs), amely négy emelet magasan köti össze a két épületszárnyat. A bécsi Neumann & Steiner építésziroda alkotása több mint 430 tonnát nyom, és a felújított állomásépület előcsarnoka fölé magasodik. Ma Railjetek érkeznek oda, ahol valaha a legendás Orient Express vagonjai álltak meg a Párizsból Isztambulba vezető útjukon. A bécsi Westbahnhof manapság a regionális vasútvonalak központja, olyan forgalomirányítási rendszerrel és folyamatosan fejlődő komforttal, ami elősegíti az állomás akadálymentességét.

Egyedülálló kényelem az automata ajtórendszereknek köszönhetően

Ebben a modern, bécsi komplexumban körülbelül 30, a GEZE Slimdrive sorozatába tartozó motorral felszerelt automata ajtó van használatban.

Legyen szó az állomás előcsarnokába utat engedő széles és magas, homlokzati bejárati ajtókról, vagy a kiskereskedelmi szintekre, a szállodai részre vagy az irodai tömbbe vezető ajtókról, a Slimdrive tolóajtó rendszerek mind az egyszerű látvány összhangját segítik elő. Mindössze hét centiméteres magasságukkal, az ajtómozgató rendszerek diszkréten simulnak a homlokzatba és a belső terekbe.

Akadálymentes pályaudvarok „intelligens” ajtórendszerekkel

GEZE ajtórendszerek a bécsi Westbahnhof bejáratánál. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

GEZE ajtórendszerek a bécsi Westbahnhof bejáratánál. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A tágas átjárási terek, a keskeny ajtóprofilok és a Slimdrive SL NT-FR tolóajtó rendszerek a menekülőajtók kialakításában mind az akadálymentes és kényelmes átjárásról, a menekülési utak biztosításáról, a világosságról és az átláthatóságról gondoskodnak. Ahol az ajtók nyitási szélessége korlátozott, például a menekülési útvonalaknál, a lehető legnagyobb nyitási szélességeket Slimdrive SLT-FR motorváltozattal felszerelt, négyszárnyú automata teleszkópos ajtókkal lehetett elérni. Az ajtószárnyak egymásra tolása ezzel a megoldással nem lehet probléma.

A diszkrét Slimdrive motorok elrejtik a modern és okos vezérléstechnikát. A csendes, és kiváló teljesítményű motorok gyakorlatilag láthatatlanul működnek, és megfelelő felszereltséggel rendelkeznek ahhoz, hogy nagy forgalmat bonyolíthassanak le. A nyitva tartási idő a használat gyakorisága szerint változik. Ha a látogatók áradata nő, az ajtószárnyak automatikusan hosszabb ideig maradnak nyitva. A gyorsulás, a nyitva tartási idő, valamint a nyitási és csukási sebesség egyedileg állítható be az okos ajtórendszereken.

Előre gondolkodás: az ajtórendszerek az épületirányítási rendszerbe integrálhatók

A bécsi Westbahnhof hatalmas előcsarnoka. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

A bécsi Westbahnhof hatalmas előcsarnoka. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A Slimdrive és TSA motorok vezérlése jövőbiztossá teszik az ajtókat, ami lehetővé teszi a rendszer integrálását az épületirányítási rendszerbe. Az ajtófunkciókat például távolról is meg lehet figyelni vagy meg lehet változtatni, ezáltal hatékonyabbá tehető az épületüzemeltetés.

Szükségletalapú kombinációk: nyílóajtó mozgatók és ajtócsukók

GEZE ajtórendszerek az univerzális dizájn és megelőző tűzvédelem érdekében. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

GEZE ajtórendszerek az univerzális dizájn és megelőző tűzvédelem érdekében. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A motorok és ajtócsukók kombinációja optimális megoldás az irodakomplexum kétszárnyú, nagy és nehéz ajtóihoz. Az eltérő technológia ellenére mindkét ajtószárny ugyanolyan diszkrét kialakítású. A mozgó szárny TSA 160 F-IS nyílóajtó mozgatóval, az álló szárny – mivel ezt csak szükség esetén kell kinyitni – pedig manuális TS 5000 ajtócsukóval van felszerelve. A motor háza a tűzgátlókhoz szükséges csukássorrend szabályozót is tartalmazza. Ez garantálja, hogy mind a két tűzgátló ajtószárny megfelelően, szabályozott módon csukódjon vissza az áthaladás után, például miután az emberek vészhelyzet esetén kimenekültek az épületből.

Rugalmas és kényelmes vásárlás – kézi tolófalrendszerekkel

GEZE kézi tolófalrendszer (MSW) a BahnhofCity Wien West komplexumban. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

GEZE kézi tolófalrendszer (MSW) a BahnhofCity Wien West komplexumban. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A kézi tolófalrendszerek (MSW) kulcsfontosságú szerepet játszanak a bevásárlóközpontok hívogató és nyitott atmoszférájának megteremtésében. Az üzletek és a külső részek egybenyílnak, hogy lehetővé tegyék az akadálymentes áthaladást. A kézi tolófalrendszerek kinyitásakor az üvegelemeket – egy praktikus és helytakarékos megoldással – egyszerűen egymásra, oldalra tolják. A görgőskocsi precíziós golyóscsapágyai gondoskodnak a nagy üvegszárnyak gördülékeny és csendes mozgásáról. Mindez a csúszósín-leágazások és hajlatok optimális ívtechnológiája és az üvegelemek egyszerű és biztonságos mozgatását végző vezetett görgőskocsik kombinációjának köszönhetően lehetséges. Ez azt jelenti, hogy az elemek oldalra tolásához alig kell erőt kifejteni.

GEZE MSW ajtórendszerek a BahnhofCity Wien West komplexumban. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

GEZE MSW ajtórendszerek a BahnhofCity Wien West komplexumban. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

A GEZE kézi tolófalrendszer-funkciók rendszerelemei minden beépítési helyzetre számos kombinációt kínálnak. A bécsi Westbahnhofon, a balra és jobbra tolható üvegek lehetővé teszik, hogy az üzletfront csak részlegesen legyen nyitott – ez különösen előnyös, amikor az idő hidegre fordul.

Mindez azt jelenti, hogy a vásárlók elhagyhatják a boltot, amikor a kézi tolófalrendszer csukva van, köszönhetően az üvegek oldalsó tárolóhelyén elhelyezett padlócsukós lengőajtónak, amely gondoskodik a mozgatható üveg térelválasztó fal biztos rögzítéséről.

GEZE ajtócsukó-technológia a megelőző tűzvédelemért

Füst- és hőelvezető rendszer nyomáscsökkentő csappantyúval felszerelt, és K 600 T emelőkaros motorral ellátott ablak részletes nézete. Fénykép: Sigrid Rauchdobler a GEZE GmbH megbízásából

Füst- és hőelvezető rendszer nyomáscsökkentő csappantyúval felszerelt, és K 600 T emelőkaros motorral ellátott ablak részletes nézete. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

A teljes vasúti komplexumban a GEZE ajtócsukó-kínálatából több mint száz manuális egyszárnyú és kétszárnyú ajtó található. Ezek biztosítják a tűzgátló ajtók biztonságos és megbízható záródását, amelyeket mindig megfigyelés alatt, és csukva kell tartani (vagy legalábbis tűz esetén). Az ajtócsukó rendszerek gondoskodnak a füst és a gázok ellenőrzött és természetes kiszellőzéséről tűz esetén, illetve a biztonságos csukódásról normál működés esetén. A TS 5000 ajtócsukókkal kombinált K 600 emelőkaros motorok utánáramlási nyílásként szolgálnak, és biztosítják a légutánpótlást. Tűz esetén az ajtók automatikusan kinyílnak, és úgy is maradnak, így a friss levegő beáramolhat, a füst és a meleg levegő pedig kiszállhat.

GEZE termékek a kényelem és a megelőző tűzvédelem érdekében a bécsi Westbahnhofon:

  • Az automata toló- és nyílóajtó rendszerek kiváló és kényelmes átjárást, valamint biztonságot nyújtanak az utazóknak, illetve megbízható működést kínálnak a forgalmas időszakokban. Ezenkívül az intelligens ajtórendszerek az épületirányítási rendszerbe integrálhatók.
  • A kézi tolófalrendszerek (MSW) hívogató és nyitott atmoszférát teremtenek a vásárláshoz, valamint rugalmasságot és kényelmet is kínálnak.
  • A megelőző tűzvédelmet a manuális ajtók és tűzgátló ajtók sokoldalú ajtócsukó rendszerei támogatják.