Esettanulmányok

GEZE forgóajtók: Ajtótechnika a jövő egyetemének

A dizájnra, kényelemre és funkcionalitásra vonatkozó szigorú követelmények miatt az új City of Glasgow College nyugodtan tekinthető a „jövő egyetemének”. A GEZE egyesült királyságbeli leányvállalata nagyban hozzájárult a műszaki egyetem modern megjelenéséhez és hangulatához az egyedi ajtómegoldásaival, ideértve a forgóajtókat és a nyílóajtókat is.

Modern ajtórendszerek a City of Glasgow College épületében

Külső felvétel a City of Glasgow College épületéről.

Modern építészet nagy funkcionális elvárásokkal: a City of Glasgow College.

A 40 000 diák és 1300 dolgozó számára épült, 228 millió angol fontba kerülő projektet a Sir Robert McAlpine építőipari vállalat valósította meg. A nyugati és déli bejáratoknál GEZE ajtótechnikát alkalmaztak a City Campus szerkezeti szépségének hangsúlyozására.

A rendkívül modern, új épület az ezernél is több osztálytermével, amellett, hogy szembetűnő dizájnnal büszkélkedhet, a funkcionalitásra és biztonságra vonatkozó szigorú követelményeket is teljesíti.

Az átjárást kézi forgóajtók biztosítják

A nyugati és déli szárny lenyűgözően hat a két kézi forgóajtót is tartalmazó modern, acél és üveg homlokzatával. A forgóajtók mellé közvetlenül egy-egy automata nyílóajtót is beszereltek.

A TSA 325 NT motorral felszerelt kézi forgóajtók ideális módon teljesítik az épület funkcionalitásra és a kényelmes átjárásra vonatkozó követelményeit. A nagy ajtószárnyakat könnyű mozgatni, az integrált vezérlőmechanizmus pedig megakadályozza a nyílóajtón belépők hátralökését. Ezenkívül a forgóajtók hatékonyan védik az előcsarnokot a huzattól, portól és zajtól.

Automata nyílóajtók, menekülőajtóként kivitelezve

A forgóajtók melletti automata nyílóajtók elektromechanikus GEZE Slimdrive EMD-F nyílóajtó mozgatóval lettek ellátva a maximális rugalmasság biztosítása érdekében. Ezek egy gomb megnyomásával aktiválhatók, ami a mozgáskorlátozott személyek akadálymentes áthaladását segíti. A motor mindössze 7 cm magas, és diszkréten, a tokba van beépítve, hogy az ajtószárnyat pontosan, megbízhatóan és rendkívül csendesen működtesse. Tűz esetén a nyílóajtók akadálymentes vészkijárati ajtóként is szolgálnak.

A GEZE termékeinek használata egy ilyen dinamikus, és építészeti szempontból úttörő kialakítású intézményben jól mutatja az építészek megoldásainkba vetett bizalmát. A City of Glasgow College kiváló lehetőségeket kínál mind diákoknak, mind tanároknak, és mi nagyon örülünk annak, hogy ehhez megoldásaink is hozzájárulhatnak.

Kaz Spiewakowski, ügyvezető igazgató, GEZE UK

Automatikus tolóajtók: erőfeszítés nélküli ajtókomfort

Automata nyílóajtó Slimdrive EMD-F motorral.

Akadálymentes és kényelmes átjárás: Az automata nyílóajtók nyomógombbal vezérelhetők.

A diákok és a látogatók egy GEZE Slimdrive SL NT motorral felszerelt, egyszárnyú automata tolóajtón keresztül juthatnak be a Riverside kampuszba. A rangos Stirling-díjra is jelölt modern épület kollégiumként funkcionál, és több mint 3000, „hajóépítés és tengeri technológia”-szakos hallgatónak ad otthont.

A keskeny (csak 7 cm magas) Slimdrive SL NT motorok szinte láthatatlanul épülnek be a modern, oszlopokkal körbevett előcsarnokba, mégis képesek az akár 125 kg-os ajtószárnyakat csendesen és erőfeszítés nélkül mozgatni. Ezért ez az ideális megoldás egy olyan középület számára, amelyben jelentős kétirányú forgalomra lehet számítani – különösen igaz ez a Riverside épületre, amely lakóépületként funkcionál. A GEZE modern ajtómegoldásai kulcsszerepet játszanak abban, hogy a diákok kényelmesen és biztonságosan közlekedhessenek az egyetem területén. 

GEZE termékek a City of Glasgow College épületében

  • TSA 325 NT kézi forgóajtó
  • Slimdrive EMD-F ajtómozgató rendszer nyílóajtókhoz
  • Slimdrive SL NT automata tolóajtó rendszer