Esettanulmányok

Az ajtórögzítő rendszerekhez való FA GC 170 rádiós bővítőkészlet időt és pénzt takarít meg

Kétség nem férhet hozzá: a mennyezetre szerelt tűzjelzők és a kézi aktiváló nyomógombok közötti rádiós összeköttetéssel időt, erőfeszítést és pénzt takaríthatunk meg. Végül elkerülhető vele a rejtett kábelcsatornák elhelyezésének munkaigényes feladata – ami a szerkezeti adottságok miatt néha amúgy is lehetetlen, például műemlék épületeknél.

Adnan Alcan tapasztalatból tudja, hogy mennyire kényelmes és gördülékeny a GEZE ajtórögzítő rendszerekhez való FA GC 170 rádiós bővítőkészletének telepítése. Az üveg- és fémszerkezetek építésével foglalkozó Glas Seele cég – amelynek központja a németországi Neusäss-Augsburg városában található – junior projektmenedzsereként már számos projektnél telepített rádiómodult a GEZE ajtórögzítő rendszereibe, és számos rádiós részegységhez csatlakoztatott ilyeneket, például kézi aktiváló nyomógombokhoz, hőmérséklet-érzékelőkhöz és füstjelzőkhöz.

Wireless Kit FA GC 170

Alcan úr, Ön már jelentős tapasztalattal rendelkezik az FA GC 170 rádiós készlet tekintetében, ugye?

Rádiós készletet idén egy regensburgi bevásárlóközpontban, egy königsbrunni idősotthonban és több iskolában is telepítettem. Több projektünk áll előkészítés alatt. Továbbra is ezt fogjuk használni, és a jövőre nézve javaslom a GEZE rádiós készletét – különösen azért, mert legjobb tudomásom szerint más gyártók nem kínálnak ezzel összevethető rádiós készletet.

Tudna olyan példát említeni, amikor a rádiós komponensek segítségével történő bővítés különösen nagy segítséget jelentett?

Egy königsbrunn-i idősotthonban kiderült, hogy a mennyezetek az eredetileg tervezettnél magasabbak, így további mennyezeti jelzőket kellett telepíteni, hogy eleget tegyünk a tűzvédelmi előírásoknak. A létesítmény vezetékes mennyezeti füstjelzőkkel történő utólagos felszerelése bonyolult és mindenekelőtt drága lett volna, mert további rejtett kábelcsatornákat kellett volna elhelyeznünk. Ebben az esetben rendkívül egyszerűen tudtunk további rádiós füstjelzőket telepíteni a mennyezetre, mivel a GEZE rádiómodul akár 6 berendezéshez is képes csatlakozni.

© GEZE GmbH

Az ajtórögzítő rendszerekhez való FA GC 170 rádiós bővítőkészlet összeszerelése

Az ajtórögzítő rendszerekhez való GEZE FA GC 170 rádiós bővítőkészlet összeállítása elvégezhető pár egyszerű lépésben, manuális úton. © GEZE GmbH

Önnek a gyakorlatban elegendő, ha 6 rádiós berendezéshez tud csatlakozni? Véleménye szerint többre lenne szükség?

Tapasztalataim szerint ez mindig elegendőnek bizonyult. Még szélsőséges esetekben sem hiszem, hogy 6 berendezésnél – 4 mennyezeti jelzőnél és 2 kapcsolónál – többet kellene csatlakoztatni. Ha bármikor többre lenne szükség, akkor az ügyfélnek nagyobb problémával kell szembenéznie.

Az FA GC 170 rádiós készlet a vegyes beépítésekhez is alkalmas, amikor rádiós és vezetékes csatlakozásokat is telepítenek. Szerzett tapasztalatokat ilyen beépítésekben is? Ha igen, akkor milyen körülmények között?

Egy projektben tűzvédelmet szolgáló mennyezeti érzékelők telepítésével bíztak meg bennünket. Azonban a mennyezethez tartó vezetékeket teljesen kifelejtették a tervekből. Egyedül a kézi aktiváló nyomógombok számára voltak vezetékek. Ebben az esetben ideális megoldást jelentett, hogy a mennyezeti érzékelőket vezeték nélkül tudtuk csatlakoztatni a GEZE ajtórögzítő rendszeréhez. Az másik megoldás munkaigényes vésés és a rejtett vezetékek behúzása lett volna, amely nagyon sok időt vett volna igénybe és további költségekkel járt volna. A rádiós bővítő tette lehetővé ezeknek a pluszköltségeknek az elkerülését. Ez nagyon tetsztett az ügyfélnek, és levett a válláról egy terhet.

© GEZE GmbH

Az ajtórögzítő rendszerekhez való GEZE FA GC 170 rádiós bővítőkészlet különböző részegységeinek beállítása

Az előre beprogramozás a rádiós komponensek beállítását egyszerűvé és gördülékennyé teszi. © GEZE GmbH

Az FA GC 170 beépítése mindig simán zajlott vagy ütközött valamilyen problémába?

Mostanáig még nem ütköztünk semmilyen problémába. A szabványos üzemmód konfigurálása pofonegyszerű, ha követi az utasításokat. Amikor először telepítettem vezetékes és rádiós komponensekből álló vegyes rendszert, egy percet rá kellett szánni, hogy végiggondoljam. De ez is egyszerűen kezelhető. Csak egyféleképpen lehet elvégezni, úgyhogy nem juthatunk túl messzire a rossz úton.

Bonyolult a különböző rádiós komponensek csatlakoztatása és konfigurálása?

Nem, egyáltalán nem bonyolult. Az előre beprogramozás pofonegyszerűvé teszi a komponensek csatlakozását és konfigurálását: nyomja meg a megfelelő kapcsolót, várjon a jelzőfény megjelenésére, és már kész is. Majdnem olyan, mintha számokkal festenénk.

Rendezett megoldás, végtelenül egyszerű beállítás, és életmentő az ügyfélnek, ha nem kíván vezetékezéssel foglalkozni, vagy nincs erre lehetősége. De ki szeretne kábelcsatornákkal bajlódni?

Adnan Alcan, a üveg- és fémszerkezetek építésével foglalkozó Glas Seele junior projektmenedzsere
A német tervezési díj győztese: az FA GC 170 rádiós bővítőkészlet

A német tervezési díj győztese: az FA GC 170 rádiós bővítőkészlet

Hogyan foglalná össze az ajtórögzítő rendszerekhez való FA GC 170 rádiós bővítést?

Rendezett megoldás, végtelenül egyszerű beállítás, és életmentő az ügyfélnek, ha nem kíván vezetékezéssel foglalkozni, vagy nincs erre lehetősége. De ki szeretne kábelcsatornákkal bajlódni?

Az FA GC 170 rögzítőrendszereihez való rádiós bővítés áttekintése

  • Rádiós mennyezeti érzékelők és kézi aktiváló nyomógombok valamennyi GEZE ajtórögzítő rendszerhez
  • Nem kell időt és pénzt pazarolni a kábelek behúzására és a vezetékek elrejtésére – ez tökéletes megoldássá teszi a műemlék épületekhez és egyszerű megoldássá az utólagos szerelésekhez
  • Vizsgálatát a DIN EN 54-25 szerint folytatták le, amely a tűzérzékelésre és riasztórendszerekre vonatkozó európai szabvány
  • Általános típusengedély
  • Alacsony karbantartási igény

Ha szeretné megtudni, mennyire egyszerű az FA GC 170 rádiós bővítőkészlet telepítése és beállítása, tekintse meg ezt a videót!