Platina és gyémánt: a Kö-Bogen II megkapta a DGNB legjobb minősítéseit

A düsseldorfi Kö-Bogen II üzlet- és irodaház nem csak Európa legnagyobb zöld homlokzatával tűnik ki: a DGNB platina bizonyítványa mellett a Kö-Bogen II megkapta a világszerte egyedülálló DGNB gyémánt minősítést is – ragyogó siker, a környezetnek is. Hogy ezt hogyan lehet elérni, azt a Kö-Bogen II fenntarthatósági projekt mutatja be.

Jövőbe mutató: Green Building

Kö-Bogen II

DGNB platina és gyémánt bizonyítvány a Kö-Bogen II-nek © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

A fenntartható építés egyre fontosabbá válik, mivel ily módon csökkenthetjük az építőipar környezeti hatásait. Elvégre az építőipar és az épületek felelnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 30%-ért. Ezért egyre több építtető és beruházó érdeklődik a környezetbarát és fenntartható épületek és építési projektek, az úgynevezett Green Buildingek iránt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A GREEN BUILDINGRŐL

Nemzetközileg elismert: DGNB minősítések fenntartható épületekért

A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Német Fenntartható Építési Egyesület – DGNB) értékeli az épületek fenntarthatóságát. A DGNB minősítés az elérni kívánt szinttől (arany, ezüst, bronz, platina) és az épületkategóriától (új építésű, meglévő, szállás) függően változhat. A DGNB minősítések főleg Németországban, de nemzetközileg is elismertek. Független vizsgálat szavatolja, hogy az épületek teljesítik-e a DGNB nagy igényeket támasztó kritériumait.

Fontos a sikeres DGNB minősítésekhez: dokumentáció és ellenőrzés

Annak biztosítására, hogy a DGNB minősítéshez szükséges kritériumok teljesüljenek, fontos, hogy az összes közreműködő - építészek, mérnökök, építtetők, szakértő tervezők és egyéb szakmai szereplők - szorosan együttműködjön. Végül pedig a megvalósított intézkedések és azok hatásainak részletes igazolására van szükség, hogy megkapjuk a DGNB minősítést. 

 • Fenntarthatóság: a DGNB minősítés fő célja az épület ökológiai, szociális és gazdasági fenntarthatóságának értékelése és biztosítása.
 • Energiahatékonyság: az épület lehetőleg kevés energiát fogyasszon és ideális esetben megújuló energiákat használjon.
 • Környezetvédelem: az olyan környezeti szempontokat, mint a vízfelhasználás, a hulladékkezelés és a károsanyag-kibocsátás csökkentése, figyelembe kell venni. Az esővíz felhasználása és a szelektív hulladékgyűjtés a példái a támogatott intézkedéseknek.
 • Egészség és kényelem: ez tartalmazza az épület használóinak a jó levegőminőséget, a megfelelő világítást és az akusztikai kényelmet.
 • Területoptimalizálás: fontos gondoskodni arról, hogy a térbeli erőforrásokat ésszerűen használjuk ki.
 • Építésökológia: az építőanyagok származását és a környezeti hatásaikat elemzik. A fenntartható anyagokat és az ökologikus építési módszereket támogatják.
 • Innováció: a fenntarthatósághoz hozzájáruló innovatív technológiák és koncepciók integrációja elismerést és pozitív értékelést kap.
 • Életciklus-szemlélet: az épület életciklusra számított költségei és hatásai fontosak. Ez nem csak az építés költségeit foglalja magában, hanem az üzemeltetési és karbantartási költségeket is az épület teljes élettartamára vonatkoztatva.
 • Mobilitás és csatlakozások: a tömegközlekedéssel való jó megközelíthetőség és kerékpáros parkolóhelyek plusz pontokat hozhatnak.
 • Társadalmi felelősség: az épület helyi közösségre gyakorolt hatását szintén figyelembe veszik, például hogy hogyan támogatja az épület a helyi gazdaságot és támogatja a szociális interakciókat.

Düsseldorf várostervezésében betöltött nagy jelentősége mellett, a K II az építészetével főleg az erőforrások szűkössége és a környezetvédelem szempontjából lesz a jövőbeni építési projektek mércéje.”

Stephan Deußer, B&L csoport projektvezető

Fenntartható megoldások a sikeres DGNB minősítéshez

A fenntarthatósághoz hozzájáruló innovatív technológiák és koncepciók integrációja a DGNB minősítésnél pozitív értékelést kap. Nem csoda tehát, hogy a Kö-Bogen II fenntarthatósági projektjében a GEZE ajtótechnológiáját használták. Számtalan termékünk teljesíti a vezető Green Building értékelőrendszerek fenntarthatósági követelményeit, mint amilyeneket a DGNB és a LEED fektetnek le. Ezt a megfelelőséget önkéntesen vállalva tesszük transzparenssé a termékeinkről szóló környezeti termékdeklarációk (EPD-k) rendelkezésre bocsátásával. Ezen kívül a termékeink megtalálhatóak a DGNB Navigator és greenbuildingproducts.eu online adatbázisokban is, ahol ezen termékekaz adott tanúsítványokkal vannak rögzítve. A tanúsítványok igazolják azt a pontszámot, amellyel a GEZE termék hozzá tud járulni az épület sikeres DGNB vagy LEED minősítéséhez.

Beültetett és döntött homlokzat – kihívás az ajtótechnikának

Kö-Bogen II és Dreischeibenhaus Düsseldorf

Egyénre szabott ajtótechnika: a GEZE Slimdrive SL NT-FR. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Slimdrive SL NT-FR

Az üzletek és irodák bejáratainak a keskeny tolóajtó-berendezés optikailag tetszetős kialakítást kölcsönöz. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Különleges kihívást jelentett a tolóajtó- és forgóajtó-mozgatók komplex és nagy igényeket támasztó beépítési helyzete, a gyertyánokkal beültetett és részben döntött homlokzatban. A csupán 7 cm-es ajtómozgató-magasság miatt ide tökéletesen illenek a Slimdrive tolóajtó rendszerek: az alacsony beépítési magasságnak köszönhetően harmonikusan illeszkednek bele a zöld homlokzatba. 

 • Szögletes homlokzatokon vagy sarkokban való alkalmazáshoz, például a pavilonon, a mélygarázs és az étterem bejáratánál, a Slimdrive SLV objektumspecifikusan került projektálásra, és az ajtómozgató-sínben a projekthez illő sarokelemmel készült.
 • Menekülési és mentési útvonalakon a menekülési út funkcióval rendelkező Slimdrive SL NT-FR került beépítésre.
 • További plusz pont a fenntarthatóság területén: a rendkívül csendes járású, kopásmentes egyenáramú motor és az öntisztító görgőskocsi hatékonyan növeli a Slimdrive ajtórendszer élettartamát. Az önálló hibafelismerés és naplózás még tovább csökkentik a karbantartási igényeket. Ez kíméli az erőforrásokat.

Speciális megoldások a záróél-biztosításhoz a beültetett és döntött homlokzatnál

Slimdrive SLV

A GEZE bevált tolóajtó rendszere a ferde homlokzati konstrukció ellenére is a szabványnak megfelelő védelmet és éjszakai zárást biztosít. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH

Ezen kívül speciális megoldásokkal gondoskodni tudtunk a mellékzáróélek előírt biztosításáról is a döntött homlokzaton. Itt a védőszárny és a homlokzat távolsága olyan nagy volt, hogy fennállt annak a veszélye, hogy például gyerekek beállhattak volna a védőszárny és a homlokzat közé.   A megoldásunk: speciálisan megtervezett és gyártott üveg-, illetve lemezbordák a záróél-biztosításhoz. Ez intenzív együttműködést kíván meg a GEZE objektum tanácsadók és a tervezők, az objektum biztosítás, valamint más szakmák között.

Az olyan ambiciózus projekteknél, mint amilyen a Kö-Bogen II, döntő fontosságú, hogy már a tervezésnél is jól együttműködjenek a különböző szakmák. A GEZE a megfelelő, objektumspecifikus megoldások kialakításához, az ágazatokat átfogó tervezéséhez és a kivitelezéshez is értékteremtőmódon járult hozzá.

Wolfgang Faßbender, Építész és objektum tanácsadó a GEZE-nél

Tervezés-tanácsadás és karbantartás a projekt teljes életciklusán át

A sikeres DGNB minősítéshez a megvalósított intézkedések és azok hatásainak részletes igazolására van szükség. Ezért jelent nagy előnyt, ha a megbízható tervezéstámogatás és lebonyolítás egy kézből történik. Szakértőink a tervezéstől az összeszerelésen át egészen a karbantartásig, és adott esetben a lebontásig, egyéni tanácsadást biztosítanak. és átfogó szolgáltatásokat nyújtanak Önöknek. 

Fontos a fenntartható építési projektek minősítésekor

Sok építési projekt esetében igyekeznek minősítést elérni, mivel a fenntarthatósági tanúsítványok gyakran előfeltételei a pénzügyi források, mint például a KfW-támogatás odaítélésének. Michael Halstenberg, ügyvéd és volt minisztériumi igazgató, és Günther Weizenhöfer, építész és Pre Sales Development csoportvezető vitatják meg az aktuális fejlődési irányokat és a szavatosság esetleges nehézségeit hiba esetén.

Támogatjuk Önt a tervezés során