Belépésvezérlés – az egyes helyszíneken tartózkodó emberek maximális számának biztonságos kezelése

Az adott helyiségben tartózkodó emberek számának kormány által meghatározott felső határa új kérdéseket vetett fel a nyilvánosan látogatható épületek üzemeltetőiben. Hogyan biztosítható, hogy az emberek kint várakozzanak, amikor a maximális létszámú ember tartózkodik bent? És hogyan jelezheti egy automatizált rendszer teljes pontossággal, hogy ismét be lehet lépni az épületbe?

Az útvonalak és embercsoportok felügyelete

A bevásárlóközpontokban a vásárlók forgalmát részben az ajtórendszerek szabályozzák.

Automatikus ajtórendszer a török Akbati bevásárlóközpontban, Isztambulban © Tarık Kaan Muşlu / GEZE GmbH

A vásárlói forgalom szabályozása és a koncepció, miszerint az embereket elválasztják a középületekben, mindig fontos szerepet játszott a kezelők számára. A koronavírus-járvány még inkább ezekre a megfontolásokra irányította a fókuszt, hiszen a vásárlók forgalmának szabályozása magában foglalja a vásárlók számának és az általuk bejárt útvonalak elemzését, valamint azt, hogy ezeknek megfelelően irányítsák és felügyeljék őket. A forgalmat szabályozó rendszer kezeli az épületbe történő belépést – még nagy számú ember esetén is. Ezt gyakran speciális beléptető rendszer használatával, például forgókereszttel vagy forgóajtóval érik el. A beléptető rendszerek elsődleges feladata annak biztosítása, hogy – felügyelt és biztonságos módon – kizárólag az arra jogosult személyek léphessenek az épületbe vagy egyes helyiségekbe.

Lassítás a jobb vásárlási élményért

A vásárlók beléptetésére és elválasztásának koncepciói azt is szem előtt tartják, hogy helyet biztosítsanak a vásárlóknak vagy látogatóknak: például a repülőterek, üzletek vagy bevásárlóközpontok bejáratánál lévő forgóajtók lassítják a belépést – biztosítva a látogatók folyamatos közlekedését. Ha például sok ember lép be egyszerre egy bevásárlóközpontba, az rendszeres tumultusokat okozna, negatívan befolyásolva a vásárlói élményt. Ebben az esetben a beléptető rendszer lehetővé teszi, hogy mindegyik vásárló egyénileg léphessen be a területre, nem pedig másokkal körülvéve, így jobban át is láthatják az üzlet kínálatát. Ezek a rendszerek gyakran fel vannak szerelve számlálóval, de legtöbbször szimplán statisztikai okokból használják őket a vásárlói forgalom optimalizálásához. A kiskereskedőket a következők érdeklik: Hány vásárló lép be az üzletbe, és mikor? Milyen útvonalakat járnak be a vásárlóim, és mikor? A legtöbb rendszer azonban jelenleg nem biztosít olyan belépésvezérlést, amely automatikusan bezárja az ajtókat, amikor elért egy adott létszámot.

Engedélyezett a belépés? A jogosultság ellenőrzése hagyományos belépésvezérléssel

Mindannyiunknak ismerős a barátságos úriember a recepción, az elegáns fogadószemély az operában, vagy a tagbaszakadt kidobó figurája. A belépésvezérlés időnként még mindig csupán az emberi munkaerőre hagyatkozik. Mivel legtöbbször egy privilégiumhoz vagy szolgáltatáshoz kapcsolódik, garantálni kell, hogy csak az arra jogosult személyek léphessenek be. Szélesebb körben körültekintve a jogosultság ellenőrzését egyre inkább digitális beléptető rendszerek végzik – például a stadionok vagy repülőterek bejáratánál. Régebben nem volt fontos például a speciális belépéskezelés, amely azt célozta, hogy távolságot tartson az emberek között, vagy korlátozza a számukat egy adott létszámra a vírus megelőzéséért. A cél korábban a belépési jogosultság megbízható és gyors ellenőrzése volt. Az ajtók csak a sikeres ellenőrzés után nyílnak ki.

A szabályozás és a jogosultság kombinálása: az új igények felélesztik a kreativitást

Ahhoz, hogy szabályozzák az üzletben vagy bevásárlóközpontban tartózkodó emberek számát, sok kiskereskedő a klasszikus belépésvezérlés elemeit használja. Gyakran további személyzetet alkalmaznak a bejáratoknál, akik számolják, hány ember van az épületben. Ha egy vásárló elhagyja az üzletet, akkor egy másik beléphet – összességében egy igen időigényes feladat, ahol nagy a hibalehetőség. Más üzletek üzemeltetői korlátozzák a bevásárlókocsik vagy kosarak számát, hogy szabályozzák az emberek számát. Alternatív megoldásként önállóan kifejlesztett forgalomirányító lámpákat használnak, amelyek jelzik, hogy az adott pillanatban engedélyezett-e a belépés.

GEZE Számláló – a digitális belépésvezérlés professzionális megoldása

A GEZE Számlálóval olyan megoldást kínálunk, amely intuitívan kombinálja a jogosultág és a vásárlói forgalom szabályozásának lehetőségeit. A GEZE Számláló és a hagyományos kiskereskedelmi ajtófunkciók összekapcsolásával lehetőség nyílik a vásárlók forgalmának hatékony szabályozására, miközben megelőzhető, hogy az előre meghatározott határértéket meghaladják. Ez lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy szabályozó intézkedéseket foganatosítsanak, például a koronavírus-járvány alatt, miközben teljes mértékben az üzletre koncentrálhatnak.

GEZE Számláló – előnyök és pozitív tulajdonságok

 • Használja az ajtót egyértelmű fizikai akadályként, hogy a belépésvezérlés felszabadítsa a személyzetet, és ellássa a biztonsági szolgálat feladatait
 • Moduláris, minimálisan invazív rendszer, amely meglévő rendszerekbe integrálható
 • Az aktuálisan megengedett maximális létszám rugalmas beállítása (felső határérték)
 • A szabályozások utasításainak hatékony és biztonságos betartása
 • A foglaltsági állapot opcionális optikai kijelzése a vásárlók számára a forgalmi jelzőlámpa funkcióval a bejáratnál

Hogyan működik a belépésvezérlés a GEZE Számlálóval?

A GEZE Számláló érzékelői minden embert rögzítenek, aki belép az üzletbe, vagy elhagyja azt. Amint eléri a maximálisan beengedhető emberek számát, a bejárati ajtó kívülről zárva marad. Továbbra is el lehet hagyni az üzletet – a menekülési útvonalak pedig továbbra is garantáltak. Ha eléri az egy adott területre meghatározott maximális létszámot, akkor az automata ajtó LED-sávja pirosra vált – vizuálisan jelezve a kint várakozó embereknek. Amint a terület kiürül, az ajtók kinyílnak. Az ajtó kijelzője zöldre vált – jelezve a várakozó embereknek, hogy újra beléphetnek az üzletbe.

Okos hálózat és utólagos felszerelési opció

A GEZE Számláló csatlakozó hálózatba van kötve, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy több beállítást és értékelést is elvégezzen valós időben. Ennek eredményeképp az üzemeltetők kényelmesen, az okostelefonjukról szabályozhatják az emberek maximális számát, megtekinthetik az aktuális kapacitást, és lekérhetik a statisztikákat a vásárlói forgalomról, különböző kezelőfelületekkel. A GEZE Számláló csatlakozó teljeskörű megoldásként, vagy meglévő rendszer frissítéseként is elérhető. A GEZE összes automatikus ajtórendszerével, és más gyártók számos további rendszerével is kompatibilis.

„A GEZE összes tolóajtó rendszere felszerelhető a GEZE Számláló csatlakozójával. A harmadik felek által gyártott termékek kompatibilitását ellenőrizni kell először.

A GEZE Számláló tájékoztatójának letöltése (PDF | 438 KB)

A GEZE Számláló rugalmasan igazítható a változó szabályozási utasításokhoz, és biztosítja a kiskereskedelmi üzletek folyamatos működését. Az automatikus belépésvezérlésnek köszönhetően az alkalmazottak visszatérhetnek a valódi feladataikhoz.

Sebastian Krannich, a GEZE Számláló üzleti megoldások vezetője/termékmenedzser

A GEZE Számláló modulos belépésvezérlő rendszere

A GEZE Számláló két, egymásra épülő komponensből áll – a GEZE Számlálóból és a GEZE Számláló csatlakozó bővítményből.

GEZE Counter Connect

A GEZE Számláló megszámolja az összes embert, aki belép az épületbe vagy elhagyja azt.

A GEZE Számláló megszámolja az összes embert, aki belép az épületbe vagy elhagyja azt. © GEZE GmbH

Az alapcsomag tartalmazza a számlálórendszert (számláláskezelés) a

 • számláló érzékelő technológiával, valamint nagyfokú pontossággal

 • Szoftver a maximális létszám meghatározásához

 • A látogatói forgalom létrehozása és értékelése

Az ajtó csatlakozója extra frissítésként kerül a meglévő automatikus ajtórendszerre egy logikai dobozon keresztül úgy, hogy az ajtó fizikai akadályt képez.

GEZE Counter Connect extension

Piros fény jelzi, hogy a belépés pillanatnyilag nem lehetséges.

Piros fény jelzi, hogy a belépés pillanatnyilag nem lehetséges. © GEZE GmbH

A GEZE Számláló csatlakozójának opcionális bővítménye a továbbiakat kínálja még:

 • Állapotjelző, forgalmi jelzőlámpa funkcióval
 • Könnyen látható, hogy a belépés engedélyezett-e

Hosszú távon kifizetődő befektetés

A GEZE Számláló általános plusz pontja: Az épületben tartózkodó emberek számát bármikor be lehet állítani, így „kellemes” lesz az emberek számára bent töltött idő. Az üzemeltetők bármikor egyszerűen beállíthatják a felső határértékeket, hogy például megelőzzék a Covid–19-fertőzés terjedésének kockázatát az üzlet telítettsége miatt. A GEZE Számláló hosszú távon használható, pl. szezonálisan, vagy egy adott napszakban. Ha például egy üzletben nincs elegendő személyzet munkaerőhiány miatt, akkor a rendszer használható arra, hogy beállítsák az üzletben tartózkodó vásárlók maximális számát. Végül a GEZE Számlálóval szerzett adatokat különféleképpen lehet értékelni. Itt lépnek a színre az okos értékesítési és marketing szakemberek, akik összevetik a vásárlói forgalmat a vásárlási szokásokkal, vagy a vásárlói forgalmat egy adott napszakkal.

Szektorspecifikus, teljes körű csomagok

A GEZE speciális, iparspecifikus javaslatokkal támogatja a rendszerek digitális belépésvezérlésbe integrálását. Akár új ajtórendszert tervez, akár egy meglévő rendszert ellenőrizne és bővítene ki.

A GEZE teljes szolgáltatási csomagjának tartalma:

 • Tanácsadás
 • Megoldások fejlesztése
 • Projekttervezés
 • Termékek
 • Beépítés
 • Vásárlás utáni szolgáltatás.

A piacon szerzett sok éves tapasztalatunk és a hozzá kapcsolódó know-how magáért beszél az egyedileg kifejlesztett megoldásokkal.

Forduljon hozzánk

Teljeskörű megvalósítási és karbantartási szolgáltatás

A GEZE széles körű szolgáltatásokat kínál a rendszerek beépítéséhez és karbantartásához. A vonatkozó szerelési útmutatók természetesen folyamatosan elérhetőek nálunk.

Tovább a GEZE eszközökhöz és erőforrásokhoz

Átfogó szolgáltatások már a kezdetektől

A rendszerek tervezése, beépítése és karbantartása során a GEZE végig egyéni tanácsadást és szolgáltatást biztosít Önnek a speciális megoldásokkal. Az Ön belépésvezérlés modern megvalósításával kapcsolatos igényei és elvárásai olyan kihívások elé állítanak minket, amelyeknek örömmel állunk elébe.

Tovább a GEZE szolgáltatásokhoz