Szakértői beszélgetés: Az új F 1200+ fejlesztése és előnyei

A GEZE-megoldások mindig következetesen igazodnak az építészi, tervezői, szerelői, üzemeltetői és felhasználói igényekhez. Az ügyfélhez ily módon való igazodás az F 1200+ szellőztető motor fejlesztése során is meghatározó volt számunkra. Az interjúban Dawina Lebsanft termékmenedzser, valamint Manfred Glänzer fejlesztőmérnök és Konrad Specht ablakfejlesztési csoportvezető magyarázzák el, hogy hogyan jött létre az új ablakmozgató motor, mi mindent kell tudnia és hogyan egyszerűsíti le jelentősen a padlótól a mennyezetig érő ablakok kezelését – és miért ez az ideális motor a modern, fenntartató homlokzatok tervezéséhez.

Az F 1200+ már első pillantásra rendkívül kiváló minőségű és esztétikus benyomást kelt. Mely szempontok voltak fontosak a tervezés során?

Kiváló design. Iconic Award az ergonomikus kialakítású elegáns motorért

A formás F 1200+ bármilyen RAL színben kapható, így pontosan illeszkedik az épület meglévő profiljához.

Dawina Lebsanft: A legtöbb GEZE-terméket úgy terveztük, hogy azok a lehető legészrevétlenebb módon épüljenek be az építészetbe. Az F 1200+ esetében ez nem így van. A motornak esztétikus kezelőelemként kell megjelennie az ablakon és elsősorban a kezelését tekintve a felhasználó számára kényelmesnek, ergonomikusnak és ösztönösen érthetőnek kell lennie. Ablakmozgató motorként történő használata mellett az F 1200+ kezelőelemként és fogantyúként is szolgál, hogy az ablakot manuálisan is kényelmesen lehessen nyíló helyzetbe állítani.

Manfred Glänzer: Pontosan. A motor ezért ergonómiailag úgy van kialakítva, hogy előrefelé domborodik, hátrafelé pedig elvékonyodik.

Konrad Specht: Az anyag kiválasztásakor is a kiváló minőségű anyagokban bíztunk. Az F 1200+ emellett különböző, az ablak vagy a homlokzat profiljához illő színekben kapható.

Mely rendkívüli erősségekkel és előnyökkel bír az új F 1200+?

D.L.: Egyrészt bizonyára maga az alkalmazás, mivel az F 1200+ a GEZE első, rendkívül nagy és nehéz bukó-nyíló ablakokhoz való automatizált motorja. Azonban természetesen az olyan nagyobb szabványos ablakok vagy üvegajtók is egyszerűen, biztonságosan és halkan kezelhetők vele, mint amilyenek például a lakóépületek erkélyein találhatók. Általában véve az új ablakmozgató motor elsősorban olyan ügyfeleknek készült, akik komplett több emeletes épületeket szeretnének kialakítani.

M.G.: Az F 1200+ különlegessége az a lehetőség, hogy az ablak nyílása blokkolható, így lehetőség van pusztán a bukó nyitásra. Sőt a motorunk segítségével erre két lehetőség is nyílik: a szoftveren keresztül vagy pedig mechanikusan, a motoron található zárral. Képzeljen el például egy középületet; a használat közbeni- és az épületbiztonság biztosítása érdekében az ablakokat csak bukóra lehet kinyitni, teljesen azonban nem. Amikor azonban takarító cég érkezik, akkor az épületüzemeltető vagy a házmester egy kulcs segítségével egyszerűen aktiválhatja a nyitási funkciót.

D.L.: Az ablakmozgató motor emellett intuitív kezelési koncepcióval rendelkezik. Ezáltal a motor a kezelés során vezeti a felhasználót és csak azokat a gombokat világítja meg, amelyek az ablak adott helyzetében éppen választhatók. Így például kizárt, hogy a bukóra nyitott ablakot egyúttal teljesen nyíló helyzetbe lehessen állítani és az ezáltal véletlenül kiakadjon.

Nyitásjelzőnk egészen újdonságnak számít az ablakmozgató motorok piacán: A LED-kijelző vizuálisan mutatja, hogy mennyire nyitottam ki az ablakot. És természetesen azt is megmutatja, hogy teljesen bezártam-e ismét az ablakot.

Konrad Specht, ablakfejlesztési csoportvezető
A közelség- és fényerő-érzékelők biztosítják, hogy a gombok megvilágítása a megfelelő pillanatban és a megfelelő fényerővel jelenjen meg.

A közelség- és fényerő-érzékelők biztosítják, hogy a gombok megvilágítása a megfelelő pillanatban és a megfelelő fényerővel jelenjen meg. © GEZE GmbH

A kulcsszó a „Smart Building” – ehhez kapcsolódóan milyen előnyökkel bír az F 1200+?

D.L: A szellőztető motor az IQ box KNX segítségével kiválóan integrálható az épületirányítási rendszerbe. Ezáltal az ablakok központilag vezérelhetők. Az épületirányítási technikán keresztüli vezérlés vagy az egyéb állapotüzenetek is felismerhetők a LED-kijelzőn. Ha a kijelző világoskéken világít, akkor a motor kezelését közvetlenül egy felhasználó végzi a gombokon keresztül. Sötétkék kijelző esetén az ablakmozgató motor vezérlése központilag történik.

K.S: A nyitás és zárás csaknem zajtalanul történik. Jelenleg az F 1200+ a GEZE leghalkabb ablakmozgató motorja – méghozzá a nagy és nehéz ablakok mozgatásához szükséges erő ellenére. Automatikus funkcióban a motor 38 decibeles értékével a suttogási tartományba tartozik.

D.L.: Az épületirányítási technikába történő integrálás által az F 1200+ motorral felszerelt ablakok zárása ill. nyitása egy meghatározott időpontban vagy a szél- és esőérzékelők által automatikusan történhet. Ezáltal az épületüzemeltetők energiát takaríthatnak meg: Képzelje el, hogy holnap ismét 35 Celsius fok lesz. Így az előző éjszaka automatikusan bukóra nyithatja az ablakokat és az épületet így előzetesen természetes szellőzéssel hűtheti le és reggel senkinek sem kell azonnal bekapcsolnia a klímaberendezést.

M.G.: Sőt ha valamikor áramszünetre kerülne sor, úgy a motorunk egy olyan opcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi az ablakok imbuszkulcs általi manuális zárását is.

Az F 1200+ az épületek akadálymentességét is segíti?

D.L.: Igen, az ablakok F 1200+-szal történő akadálymentes használatának szempontja nagyon fontos volt számunkra. Az F 1200+ mind függőlegesen, mind pedig vízszintesen felszerelhető. Így tehát megvan a kellő rugalmasság ahhoz, hogy a motort úgy helyezzük el, hogy annak kezelése a kerekesszékes emberek számára is kényelmes legyen.

Az F 1200+ termékhez kapcsolódó valamennyi részlet megismerése

Hogyan jött létre a projekt, hogy egy ilyen ablakmozgató motort fejlesszenek ki?

K.S.: A projekt egy konkrét ügyféligényből származik. Az egyik üzemeltető már néhány évvel ezelőtt négy- vagy ötezer ablakot az F 1200 mechanikus ablakvasalatunkkal szerelt fel az épületében. Egy komplett felújítás keretében merült fel az igény, hogy az ablakokat valamiképpen automatizálni szeretné. Természetesen elfogadtuk ezt a kihívást és a GEZE Power lock reteszelőmotorunkon alapuló egyedi megoldást valósítottunk meg. Ez a kérés mindent felpörgetett.

Az ügyfél kérése és a projekt megmutatta nekünk, hogy bővítenünk kell termékportfóliónkat. Az F 1200 eddig is sikeres volt és most is az, azonban a trend a padlótól a mennyezetig érő nagy ablakok automatizálása felé mutat. Ez pedig egyszerűen egy kényelmesen, intuitívan és biztonságosan kezelhető motorizált megoldást kíván.

Dawina Lebsanft, ablaktechnikai termékmenedzser

Persze, és hogyan történt a fejlesztési folyamat?

D.L.: Mielőtt elindítunk egy fejlesztési folyamatot, piacelemzést végzünk a termékmenedzsmentben. Erről a nemzetközi értékesítésünkkel közösen egyeztetünk. Nem volt ez másképp az F 1200+ esetében sem. Hiszen legelőször részletes információkra van szükségünk arra vonatkozóan, hogy van-e rá ügyféligény – hazai és nemzetközi. Az elemzett követelményeket és információkat egy követelmény-specifikációban gyűjtjük össze és készítjük elő.

M.G.: Igen, ez az eljárásmód rendkívül fontos. Ezáltal pontosan meghatározható, hogy mit kell tudnia új F 1200+-nek. Ennek alapján kezdődhetett el a tényleges fejlesztési folyamat: Ez pedig úgy kezdődött, hogy a követelményeket átültettük koncepciókba. Például a motornak tudnia kellett „kommunikálni” a felhasználóval és a kezelésének abszolút intuitívan kellett működnie.

Ismerje meg még jobban az F 1200+-t a videó segítségével

Az F 1200+ modellt következetesen a felhasználói csoportok igényeinek megfelelően fejlesztették ki – nemzetközi szinten.

Az F 1200+ modellt következetesen a felhasználói csoportok igényeinek megfelelően fejlesztették ki – nemzetközi szinten. © GEZE GmbH

A modern homlokzattervezés a padlótól a mennyezetig érő ablakelemekre támaszkodik, amelyek maximális napfényt és kényelmet biztosítanak a helyiségekben. Ehhez a trendhez az F 1200 az optimális ablakvasalat, amellyel a nagy és nehéz bukó-nyíló ablakok kezelhetők.

A modern homlokzattervezés a padlótól a mennyezetig érő ablakelemekre támaszkodik, amelyek maximális napfényt és kényelmet biztosítanak a helyiségekben. Ehhez a trendhez az F 1200 az optimális ablakvasalat, amellyel a nagy és nehéz bukó-nyíló ablakok kezelhetők. © GEZE GmbH

És ebből jött létre a következő lépésben egy prototípus?

K.S.: Pontosan. Persze ezt nem szabad teljesen kész termékként elképzelni. Ahogy a legtöbb egyéb termék esetében, úgy az F 1200+ egyes szerelési egységeit és komponenseit is prototípusként építettük fel.

D.L.: E prototípusokkal azután használhatósági teszteket végeztünk. Ezek során a kezelést és a funkciók érzékelését elemeztük és a tesztfelhasználóknak megfelelő kérdéseket tettünk fel, mint például: „Tudjátok, hogy mit kell csinálnotok?” vagy „Hogy tetszik a kijelző mérete és fényereje?” Az e tesztekből származó felismerések rendkívül hasznosak voltak számunkra a további fejlesztés során. Érdekesnek találtam, ahogyan a tesztelők a motort kezelték, elemezték és érzékelték. E visszajelzések alapján addig javítgattunk a kezelésen, amíg megtaláltuk az ablakmozgató motorunkhoz legjobb kezelési módot.

M.G.: Igen, és emellett részben meglehetősen messzire is tekintettünk, például a kávégépek üzemeltetésére. Ennek során megnéztük és összehasonlítottuk: Mely gombok világítanak, hogyan történik a felhasználó vezetése, milyen interakciók vannak egy kezelő és a termék között? Ennek során a legkülönbözőbb termékek és alkalmazások adtak nekünk inspiráló impulzusokat.

A használhatósági tesztek során részben meglehetősen messzire tekintettünk – és összehasonlítottuk: Hogyan történik a felhasználó vezetése, milyen interakciók vannak egy kezelő és a termék között? Ennek során a legkülönbözőbb termékek és alkalmazások adtak nekünk inspiráló impulzusokat.

Manfred Glänzer, ablaktechnikai fejlesztési mérnök

Milyen út vezetett a prototípustól a sorozatgyártásig?

K.S.: A prototípus-fázistól a sorozatgyártásra kész termékig vezető út még meglehetősen hosszú volt. A tulajdonképpeni iparosítás előtt az F 1200+-t először az úgynevezett B-minta-validálás során teljesen felépítettük. Így a működőképes motort valódi ablakokon tesztelhettük. Ez a fázis a követelmény-specifikációban meghatározott normák teljesítéséről is szól. Ez meglehetősen nagy kihívást jelentett, mivel az F 1200+-nak valamennyi nemzetközi normának is meg kellett felelnie azért, hogy egy termékkel az összes piacot ki tudjuk szolgálni. És ezt is megcsináltuk.

D.L.: Igen, olyan terméket fejlesztettünk, amire nagyon büszkék vagyunk ... Örülünk, hogy a motor készen áll a nagy ablakok automatizálására és ezáltal modern homlokzatok kialakítására. 

Lebsanft asszony, Specht úr, Glänzer úr – köszönöm a beszélgetést!

Ugrás a műszaki adatokhoz és letöltésekhez