Intelligens ajtó- és ablakrendszerek a Brodick - Isle of Arran kompterminálban

A Brodick Bay öbölben levő új kompterminál – amely a skót Arran sziget turisztikai és kommunális kapujaként szolgál – teljes egészében a GEZE ajtó- és ablakrendszereivel került felszerelésre.

Vízi közlekedéshez illő formatervezés és modern komfort

A glasgow-i Norr tervezőiroda által tervezett terminál olyan 30 millió angol fontos beruházás része, amelynek célja a kikötő a 21. század utazási követelményeihez való igazítása, valamint az utasok kényelmének biztosítása. Az impozáns épület a kikötő közelében található, és stílusosan egy gigantikus hajót formáz.

Természetes szellőzés automatizált ablakokkal

A nagy ablakokat a 30 GEZE Slimchain láncos motorja automatikusan nyitja és csukja.

A nagy ablakokat a 30 GEZE Slimchain láncos motorja automatikusan nyitja és csukja. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Az impozáns előcsarnok dupla magasságával és a nyugati homlokzaton hatalmas ablakos homlokzattal nyűgöz le, amelyen keresztül lélegzetelállító kilátást nyújt a látogatóknak a Brodrick-öbölre. A 30 GEZE Slimchain láncos motorja által automatikusan nyitott és csukott nagy ablakok világos és kikötői hangulatot kölcsönöznek.az épület főbejáratánál levő fogadótérnek. A Slimchain ablakmozgató motorok különösen karcsú, diszkrét megjelenésüknek köszönhetően tökéletesen illeszkednek a Brodrick kompterminál homlokzatának stílusához.

A Slimchain ablakmozgató motorok nem csak az előtér nagy ablakainál, hanem – a felső szellőzőnyílások kivételével – az egész kétszintes épületben mindenütt elhelyezésre kerültek: Itt a Powerchain láncos motorokat használtuk. Ezeket a különösen nagy teljesítményű ablakmozgató motorokat választottuk a nagyobb ablakok kezelésére, mivel lehetővé teszik az ablakok szélesre nyitását – ami tűz esetén elengedhetetlen a gyors füstelvezetéshez.

Az ablakmozgató motorok közvetlenül csatlakoznak a terminál épületirányítás-technikai rendszerébe (GLT) integrált füst- és hőelvezető rendszer motor áramellátását biztosító GEZE MBZ 300 szünetmentes áramú vezérlőközpontba. A komplex természetes szellőztetőrendszer ezáltal kényelmesen vezérelhető és felügyelhető.

A TERMÉSZETES SZELLŐZÉSSEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Szellőztetés, füst- és hőelvezetés, valamint a menekülési útvonalak biztonsága

A lépcsőházakban levő kézi vezérlésű ablakok GEZE OL Line felszereltséggel rendelkeznek.

A lépcsőházakban levő kézi vezérlésű ablakok GEZE OL Line felszereltséggel rendelkeznek. © Keith Hunter / GEZE GmbH

A lépcsőházak ablakai ugyancsak Slimchain láncos motorral vannak felszerelve. Igény esetén az ablakrendszerek lehetővé teszik a természetes füst- és hőelvezetést is: Füst- és hő keletkezése esetén a füstelvezető megoldások nyitják az ablakokat és vezérlik a szellőzőnyílásokat, ezáltal az életmentő menekülési útvonalak kritikus helyzetekben is füstmentes és biztonságosan átjárható állapotban maradnak. A kézi felülvilágító nyitók a kiegészítő természetes szellőzésről gondoskodnak.

A FÜST- ÉS HŐELVEZETŐ RENDSZEREKKEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Ajtórendszerek akadálymentes tűzgátló ajtókhoz

Erőrásegítésű nyitás és integrált akadályfelismerés az automata nyilóajtókhoz.

Erőrásegítésű nyitás és integrált akadályfelismerés az automata nyilóajtókhoz. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Az üvegezett nyugati homlokzaton mindkét oldalon két automata nyílóajtó található. Ezeket – hasonlóan az épület oldalhomlokzatán levő további ajtóhoz – Slimdrive EMD-F ajtórendszerek mozgatják. Az egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz tervezett elektromechanikus ajtómozgatók különösen sokoldalúak: A nyitás erőrásegítéssel működik, a kezelőgomb pedig állandó nyitási és csukási sebességet biztosít. Integrált akadályfelismerés észleli az esetleges akadályokat, és szükség esetén megállítja a nyitási vagy a csukási műveletet. A Slimdrive EMD-F motorok ezáltal a mozgáskorlátozott személyek számára is egyszerű és biztonságos belépést tesznek lehetővé.

AZ AKADÁLYMENTESSÉGGEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Erőrásegítésű nyitás és integrált akadályfelismerés tolóajtókhoz.

Erőrásegítésű nyitás és integrált akadályfelismerés tolóajtókhoz. © Keith Hunter / GEZE GmbH

Diszkrét formatervezés és kényelmes átjárás

A főbejárattól üvegezett folyosó vezet egy kétrészes tolóajtóhoz, amelyet egy GEZE Slimdrive SL NT tolóajtó rendszer mozgat, és amelyen keresztül a fő fogadótér előterébe jutunk. A Slimdrive motor ennek során két fontos követelménynek felel meg: Alkalmas a nagy gyalogosforgalmú bel- és kültéri ajtókhoz, és a mindössze 7 cm-es szerkezeti magassága miatt ideális a legmagasabb formatervezési elvárásoknak is megfelelő üveghomlokzatokhoz – mint például a Brodick kompterminál esetében.

A Slimdrive motorok további előnyei

  • A Slimdrive motorok a mindössze 7 cm szerkezeti magasságukkal rendkívül észrevétlenek, és tökéletesen illeszkednek az ajtótokokba.
  • Üzem közben rendkívül csendesek, valamint kopásmentes, nagy teljesítményű rendszert biztosítanak.
  • Az automata lineáris tolóajtó rendszerek ideálisak nagy gyalogosforgalmú épületekhez, így az épületbe mindenki kényelmesen és biztonságosan tud be- és kilépni.

Izgalmas projekt részesei lehettünk: A teljes kivitelezés során számos GEZE-termék került alkalmazásra, és már a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettünk olyan intelligens, funkcionális épület létrehozására, amely megfelel a jövőbeni használat követelményeinek, és jól illeszkedik a létesítési helyének természetes környezetébe.

Andy Howland, Director of Sales and Marketing GEZE UK

Az összes alkalmazott GEZE ajtó- és ablakrendszerének áttekintése:

  • Slimchain ablakmozgató motorok
  • Powerchain láncos motorok
  • MBZ 300 RWA szünetmentes áramú vezérlőközpont
  • az OL termékcsalád manuális felülvilágító nyitója
  • Egyszárnyú tűz- és füstgátló ajtókhoz való Slimdrive EMD-F ajtómozgatók
  • Slimdrive SL NT tolóajtó rendszerek