GEZE - SecuLogic emergency route system, Stiftskirche, Stuttgart
GEZE SecuLogic RWS

Régi mestermű alapos felújítása

A stuttgarti Stiftskirche felújítása négy éven keresztül zajlott majdnem 14 millió eurós költségvetésből. „A régi és az új műalkotások eggyé formálása“ – így fogalmazta meg a Bernhard Hirche hamburgi építész az impozáns terveit.
Három lényeges elem határozza meg a Stiftskirche új megjelenését: az új tető, az oltár elhelyezése a templom közepén és egy új orgona. A templom újjáalakítása során a múltat nem szabadott eltitkolni. "Csak egy időszakkal kiegészíteni", így hangzik Hirches törekvése, "a háború utáni átépítésnek, amely a rombolást is megörökíti, továbbra is láthatónak kell maradnia".

A templom újjáalakítása során a múltat nem szabadott eltitkolni. "Csak egy időszakkal kiegészíteni", így hangzik Hirches törekvése, "a háború utáni átépítésnek, amely a rombolást is megörökíti, továbbra is láthatónak kell maradnia". A templom új belső része a nyitottság és a könnyedség érzését közvetíti a látogató felé: a régi, több tonnás födémet egy üveg vitorlákkal rendelkező könnyed acél födémszerkezettel helyettesítettük. Az új üvegablakok és a karzatra vezető, üveg lépcsőfokos acél lépcső a meglévő kialakítással együtt a legkülönbözőbb anyagok egységét, és ezáltal a több mint 1.000 éves építmény történelmének továbbvitelét jelképezik.

A biztonsági követelmények és a formai igények figyelembe vétele mellett a menekülési utakat a GEZE SecuLogic emergency exit system menekülési  útvonalba építhető rendszerrel és a TSA 160 nyíló ajtó automatika sorozat különböző meghajtásaival szereltük fel. A templom belsejében az ablakok automata nyitását a szinte hangtalanul működő E640 láncos meghajtás végzi.